Witam mam 17 lat jestem uczennica 2kl LO. Wiem że jeszcze za wczesnie na przemyslenia dotyczace studiów ale to szyyyybko zleci. Otóż moim najwiekszym marzeniem od kilku lat jest wyjazd za granice na studia. Byłam pewna w jakim kierunku chce sie kształcić ale im jestem bliżej podjęcia najważniejszej decyzji w moim życiu tym wiecej mam opcji w głowiem i nie moge sie zdecydowac!
Chciałabym studiowac filologie angielską ale nie chce raczej uczyć w szkole a np być tłumaczem w jakiejs firmie , moze przewodnikiem? lub osoba ktora uczy w szkole pomagajacej nowo przybylym polakom do usa czy uk uczyc sie j.ang? Nie wiem. Otóż ja praktycznie nigdy nie miałam angielskiego wczesniej. Tzn w 3kl gim miałam 3 lekcje w miesiacu tam czytalismy tlumaczylismy itp na koniec mialam jako jedyna 6. Uwielbialam angielski bylam samoukiem pani dziwila sie skad tyle umiem skoro nigdy sie nie uczylam jezyka? Wiec wszystko zawdzieczam filmom i piosenką ktore ogladalam i sluchalam po ang. Chcialam dostac sie do klasy lingwistycznej w LO( z roz angielskim) lecz bylo za mala chetnych i nie utworzyli klasy. Jednak po zdaniu testu dostalam sie do średnio-zaawansowanej grupy jezykowej. Wszyscy tam mieli juz 9lat nauki jezyka za soba a ja?? ZERO! Nie potrafie podstawowych rzeczy, nie rozrozniam czasow , gramatyki , jest mi ciezko ale jestem najlepsza w grupie pod wzgl tlumaczenia wyrazów, słuchania i czytania, lecz gramatyka to masakra.
Chce bardzo studiowac ten jezyka ale po przeczytaniu absolutnie wszystkiego na temat studii w USA stwierdzilam ze nie ma szans bym sie dostala i UTRZYMAŁA. jestem absolutnie zakochana w tym kraju. I na pewno tam wyjade predzej czy pożniej.
Anglia-Londyn- byłam tam 6 razy ( w czerwcu na warsztatach jezykowych) uwielbiam to misto lecz jest bardzo niewygodny dla mnie ten akcent;/ chce tam studiowac ( jest blizej do polski) ale nie wiem czy mi sie uda.
Rodzice mowią : jak sobie wybierzesz tak bedziesz miala to twój wybór ale nikt nie umie mi doradzić co mam zrobic? Nie chce byc w polsce nienawidze tu byc chce zaczac zycie odnowa zdala od tego wszystkiego....
ps. lubie też malować moze studia : make-up z charakteryzacja za granica ??? No nie wiem co mam zrobić! Pomoże ktos?