UCAS - predicted grades i referencje

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Wybieram się na studia do UK i w tym roku szkolnym będę zdawał maturę. Chcę zaaplikować jak najszybciej, najlepiej już jakoś na początku października, żeby potem móc się skupić już tylko na maturze i IELTS.
Problem jest taki, że nadal nie do końca wiem, jak to wszystko działa, pomimo, że tematem się interesuję jakoś od sierpnia. Wydaje mi się to wszystko trochę zagmatwane, no ale mniejsza o to.
Wybrałem już sobie "w głowie" 5 uni, na które będę aplikował, cele są dla mnie jasne, pozostaje sprawa referencji, predicted grades i PS. Konto na UCAS już mam.
No i teraz tak: na tyle, na ile się orientuję, wszystko to, oprócz PS, wypełnia nauczyciel, najlepiej angielskiego (przynajmniej w większości przypadków). Problem w tym, że w szkole relacje z nauczycielami mam lekko mówiąc słabe, ale to inny temat.
Czy w takim razie referencje może wypełnić mi np. korepetytor z angielskiego?
I na przykład gdybym sam sobie wystawił referencje, predicted grades itd - jak oni są w stanie sprawdzić, kto tak właściwie to pisał? Z góry mówię, że nie mam zamiaru tego robić, po prostu pytam skąd dowiedzą się, że robiłem to sam.

Pozdrawiam
Osoba ktora pisze referencja podaje aders, kontakt i takie tam inne. Nie trzeba byc Einsteinem zeby po prostu skontaktowac sie z dana osoba i sprawdzic, tak samo jak mozna to robic ze szkola do ktorej chodzic. Uwierz mi, sa w Uk ludzie ktorzy bardzo dobrze po polsku 'gawarysza', jakze i ludzie, ktorzy moga 'smell a rat at 100 paces'.
Widze, ze juz kombinujesz, a tak naprawde to narazie nawet nie masz z czym....
Pytam tylko, czy referencje może wypełnić mi ktoś niezwiązany z moją szkołą, np. korepetytor.
Moja nauczycielka od angielskiego nie za bardzo w aplikowaniu na angielskie uczelnie się orientuje, podczas gdy korepetytor skończył tam studia, więc chyba logiczne, że zna proces aplikacji i wolałbym pracować nad tym z nim.

Cytat:
Widze, ze juz kombinujesz, a tak naprawde to narazie nawet nie masz z czym....

Nie kombinuję z niczym ;). Staram się po prostu wszystko sobie ułatwić, żeby obyło się bez zbędnych zgrzytów.
Hej.

Po pierwsze: referencje powinna napisać osoba, która jest w stanie ocenić Twoje umiejętności, przede wszystkim, w zakresie kierunku, na który aplikujesz. Nie musi być to nauczyciel z liceum, może być to korepetytor, ale musi znać/uczyć Cię wystarczająco długo.

Po drugie: musisz dostarczyć imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, adres emailowy, numer telefonu referenta. Wydaje mi się, że również miejsce, gdzie pracuje, ale nie jestem pewna. To oznacza, że zarówno UCAS jak i dany uniwersytet mają dostęp do tych informacji i mogą się skontaktować z tą osobą.
edytowany przez radley: 25 wrz 2013
Cytat: chap
Witam. No i teraz tak: na tyle, na ile się orientuję, wszystko to, oprócz PS, wypełnia nauczyciel, najlepiej angielskiego (przynajmniej w większości przypadków). Problem w tym, że w szkole relacje z nauczycielami mam lekko mówiąc słabe, ale to inny temat.

Całą aplikację wypełniasz TY, tylko w referencjach podając email osoby ktora wystawia Ci referencje - ona dostaje hasło dostępu i wypełnia sekcję references + predicted grades. Całą reszte (edukacja, personal details, PS, wybory uni itd wypełniasz SAM OSOBIŚCIE.

Cytat:
Czy w takim razie referencje może wypełnić mi np. korepetytor z angielskiego?
I na przykład gdybym sam sobie wystawił referencje, predicted grades itd - jak oni są w stanie sprawdzić, kto tak właściwie to pisał? Z góry mówię, że nie mam zamiaru tego robić, po prostu pytam skąd dowiedzą się, że robiłem to sam.

Może Ci wypełnić, mi wypełniał właśnie taki nauczyciel. Nawet lepiej, bo wie jak się takie rzeczy pisze. Co jednak możesz zrobić by być 100% pewnym, że napisze Ci na czas to poprosic o sam tekst, w UCAS odac swoj email zamiast korepetytora i samemu tam wstawić referencje pisane przez niego. wiele osob tak robi.
Cytat:
Całą aplikację wypełniasz TY, tylko w referencjach podając email osoby ktora wystawia Ci referencje - ona dostaje hasło dostępu i wypełnia sekcję references + predicted grades. Całą reszte (edukacja, personal details, PS, wybory uni itd wypełniasz SAM OSOBIŚCIE.

No wiem wiem, poszedłem trochę na skróty w tym poście :D

No dobrze, ale w takim razie jeszcze jedno: Co wpisać w organisation name, skoro gość udziela jedynie korków?
I w ogóle UCAS dzwoni też do szkół, czy tylko do referenta?
Dołączam się do pytania- co wpisać w organisation name?
Kurcze, mam napisany juz statement, referencje rowniez, generalnie aplikacje bede wysylal niedlugo, ale pojawia sie jedno zasadnicze pytanie:
Gdzie ja mam wpisac te przewidywane wyniki z matury? W referencjach, czy w sekcji 'education'? Pytam, bo slyszalem juz rozne wersje i nie mam pojecia co mam zrobic:D. I gdzie wpisuje sie IELTS, czy w ogole go wpisywac?
http://postimg.org/image/i83wpp1gd/ - screenshot z miejscem na predicted grades. sekcja references.

jeśli masz już wyniki z ielts, to wpisujesz kod certyfikatu w personal details (podsekcja reference numbers, zaraz przed paszportem), a jeśli dopiero bedziesz zdawał, to robisz jak z matura - dodajesz kwalifikacje do education, zaznaczasz jako pending, a potem dosyłasz.
http://zapodaj.net/3a60d6a90a2ca.png.html

Zupełnie czegos takiego nie posiadam.
predicted grades powinien wpisać referent razem z referencjami (będzie miał pod rubryką na reference coś podobnego do tego ze screenu oliwki), jak nie wpisze to uczelnie się potem dopominają mailem (koniecznie od nauczyciela, samemu nie można wysłać)
To w takim razie po co sekcja 'education' i mozliwosc samodzielnego wypełniania ocen?

http://zapodaj.net/38a865ca506d7.png.html
Jeżeli jest pending to zostawiasz to puste. Kliknij w ten mały znak zapytania przy rubryczce "grade", z tego co pamiętam to właśnie tam tak jest napisane. A poza tym zauważ, że wpisujesz oceny, to wyskakuje error (grade entered for a future date) czyli coś jest nie tak. Wysłałam swoją w październiku i tak robiłam. Referent mi nie wpisał predicted grades to potem do niego pisali z prośbą o nie, nikt się nie czepia. Oni z reguły nie odrzucają aplikacji z przyczyn formalnych (brak jakiejś oceny) tylko piszą i dopytują jak czegoś nie wiedzą.
edytowany przez opresja: 04 gru 2013
No wlasnie spodziewalem sie, ze cos bylo nie tak, dopiero pozniej sobie uzmyslowilem o co chodzi :D coz, lepiej pozno niz wcale :D
Ale moduly mam miec wypelnione? Znaczy, mam miec wpisane przedmioty ktore zdaje na maturze ale po prostu bez wyniku, czy w ogole tych modulow nie dodawac?
Cytat: chap
No wlasnie spodziewalem sie, ze cos bylo nie tak, dopiero pozniej sobie uzmyslowilem o co chodzi :D coz, lepiej pozno niz wcale :D
Ale moduly mam miec wypelnione? Znaczy, mam miec wpisane przedmioty ktore zdaje na maturze ale po prostu bez wyniku, czy w ogole tych modulow nie dodawac?

dodajesz moduły (przedmioty zdawane na maturze + egzamin językowy) i ustawiasz ocenę jako pending. predicted grades to są oceny PRZEWIDYWANE, a te w sekcji education to Twoje KOŃCOWE ociągnięte wyniki na maturze. miejsce na oceny jest podane, bo są osoby, które aplikują już z wynikami z egzaminów, np. po gap year. no zastanów się, musisz wpisać moduły, bo skąd oni mają wiedzieć co zdajesz na maturze i na jakim poziomie, na tej podstawie m.in. podejmują decyzję o przyjęciu Cię.

zadbaj o predicted grades, bo była sytuacja tutaj na forum, że chłopakowi odrzucono aplikację, bo nie miał ich wpisanych. jeden uni się czepi, drugi nie, trzeci poprosi emailem, ale to już jest jego dobra wola.
Cześć, jestem nowa na forum. Mam pytanie do oliwkowej-oliwki:
W innym wątku, już zamknietym, pisałaś jak dodawać oceny ze świadectw z LO w apikacji UCAS. Zrobiłam tak jak mówiłaś - dodałam LO z 4 kwalifikacjami - Matura, LO1, LO2 i LO3. Tylko nie wiem co wpisać w poszczególnych kwalifikacjach (LO1, LO2 i LO3) przed dodanie Modułów (przedmiotów ze świadectwa) w okienkach Exam i Grade, bo nie można ich zostawić pustych? Z góry dzięki za info :)
ja Ci moze pomoge jeszcze bardziej, po prostu nie dodawaj ocen :D ja i wiele moich znajomych tak zrobilo i nikt sie o nie nie upomnial. Z tego co wiem interesuja ich tylko wyniki z matury
Cześć!:) Ja również mam pytanie dot. predicted grades z matury. Wysłałam już moją aplikację na początku grudnia, jednak do lutego mamy jeszcze czas na zmianę naszych deklaracji maturalnych. Czy jeśli zdecyduję się na zmianę (nie będzie ona duża, chodzi tylko o wybór pomiędzy poziomem dwujęzycznym, a rozszerzonym matury z j.ang.), muszę o niej poinformować uniwersytet, nawet jeśli pomimo tej zmiany spełniałabym jego ewentualną ofertę? Czy wysłanie wyników z innego poziomu matury w czerwcu, niż podałam teraz na aplikacji (mimo, że tak jak pisałam nadal spełniałabym wymagania) może mieć jakiś nieprzyjemny skutek? Głównie chodzi mi o to, czy uniwersytety w jakiś sposób biorą pod uwagę ilość/poziom zdawanych matur podczas podejmowania decyzji. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź!:)
Cytat: amade
Cześć, jestem nowa na forum. Mam pytanie do oliwkowej-oliwki:
W innym wątku, już zamknietym, pisałaś jak dodawać oceny ze świadectw z LO w apikacji UCAS. Zrobiłam tak jak mówiłaś - dodałam LO z 4 kwalifikacjami - Matura, LO1, LO2 i LO3. Tylko nie wiem co wpisać w poszczególnych kwalifikacjach (LO1, LO2 i LO3) przed dodanie Modułów (przedmiotów ze świadectwa) w okienkach Exam i Grade, bo nie można ich zostawić pustych? Z góry dzięki za info :)

Ja napisałam "end of year certificate" czy jakoś tak. mnie poradzono aby wpisać calutkie LO, wszystkie oceny końcowe z 1, 2 i 3 klasy plus matura.
Cytat: inhe
Cześć!:) Ja również mam pytanie dot. predicted grades z matury. Wysłałam już moją aplikację na początku grudnia, jednak do lutego mamy jeszcze czas na zmianę naszych deklaracji maturalnych. Czy jeśli zdecyduję się na zmianę (nie będzie ona duża, chodzi tylko o wybór pomiędzy poziomem dwujęzycznym, a rozszerzonym matury z j.ang.), muszę o niej poinformować uniwersytet, nawet jeśli pomimo tej zmiany spełniałabym jego ewentualną ofertę? Czy wysłanie wyników z innego poziomu matury w czerwcu, niż podałam teraz na aplikacji (mimo, że tak jak pisałam nadal spełniałabym wymagania) może mieć jakiś nieprzyjemny skutek? Głównie chodzi mi o to, czy uniwersytety w jakiś sposób biorą pod uwagę ilość/poziom zdawanych matur podczas podejmowania decyzji. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź!:)

dwujęzyczny a rozszrzony to jednak dwie rozne rzeczy i jesli podasz w UCAS X, a na dyplomie bedzie Y to jak Twoim zdaniem uczelnia to potraktuje? to sa jednak dwie rozne kwalifikacje i MOIM ZDANIEM mozesz miec problemy - najlepiej skontaktuj sie z uczelnia juz TERAZ i zapytaj.
Cytat: oliwkowa-oliwka
Cytat: inhe

dwujęzyczny a rozszrzony to jednak dwie rozne rzeczy i jesli podasz w UCAS X, a na dyplomie bedzie Y to jak Twoim zdaniem uczelnia to potraktuje? to sa jednak dwie rozne kwalifikacje i MOIM ZDANIEM mozesz miec problemy - najlepiej skontaktuj sie z uczelnia juz TERAZ i zapytaj.

Dziękuję za odpowiedź! W poniedziałek mam w planach zadzwonić do uniwersytetów i dowiedzieć się, czy ewentualna zmiana może na coś wpłynąć. Mam nadzieję zdać dobrze maturę dwujęzyczną (przynajmniej tak, aby spełnić ewentualne wymagania). Jedyny problem to fakt, że z odpowiedzi, które otrzymałam od kilku uniwersytetów wynika, że nie stosują oni żadnego korzystniejszego przelicznika dla tej matury. Dodatkowo jeśli któryś uniwersytet wymaga wyniku overall z wszystkich matur, lepszy wynik z rozszerzonej, niż dwujęzycznej mógłby podnieść mi tę średnią. Z kolei zastanawiam się, czy nauka w takiej klasie i pisanie matury dwujęzycznej może mieć chociaż minimalny pozytywny wpływ na otrzymanie oferty. Troszkę się rozpisałam, ale może ktoś kiedyś będzie miał podobną sytuację, więc dam znać, jeśli dowiem się coś więcej w poniedziałek.
Ja napisałam "end of year certificate" czy jakoś tak. mnie poradzono aby wpisać calutkie LO, wszystkie oceny końcowe z 1, 2 i 3 klasy plus matura.

A co w okienku Grade? Tym na początku, przed modułami?

Nie może być w okienku Exam wpisane "end of year certifikate" bo tam można wpisać max. 7 liter/cyfr...
oliwka ratuj... Co wpisać w okienka Grade i Exam???????
oliwka ratuj... Co wpisać w okienka Grade i Exam???????

hmm, przeglądam swoje screen shoty z aplikacji i nie widzę czegoś takiego... po prostu dodajesz szkołę (LO), kwalifikację (klasa 1, potem kolejno 2 i 3) i do każdej kwalifikacji dodajesz kolejno przedmioty i oceny z nich. moze mogłabyś zrobić zrzut ekranu i wrzucić tu lub wysłać mi na maila to postaram się pomoc?
Wysłałm Ci na gmaila. Bardzo dziękuję!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia