Moim marzeniem jest University of Edinburgh, spędziłam cały dzień na "dowiadywaniu się" wszystkiego na temat tamtejszych studiów i wiem jeszcze mniej niż przedtem.
1. Czy studenci z EU płacą czesne? Wiem, że to kwestia podstawowa i pewnie super-oczywista, ale w zeszłym roku czesne dla EU wynosiły 1820 funtów/rok, a teraz nigdzie nie mogę się doszukać takich informacji. Czy to znaczy, że studia w Szkocji znów są bezpłatne dla EU?
Jestem kompletnie zagubiona w kwestii UCAS i IELTS. I tutaj mam kilka pytań:
1. Skoro UCAS ma być wysłany do 15 stycznia, to czy IELTS również muszę zdać przed tym terminem?
2. Kiedy uniwersytet składa ofertę i na jakiej podstawie? Skoro nie podaję wyników z matury w UCAS to właściwie jakie kryteria mam spełniać żeby otrzymać ofertę?
3. Czy ubiegając się o miejsce na kilku uniwersytetach muszę też kilka razy płacić za UCAS?
4. Jak to wygląda z przedmiotami rozszerzonymi? Interesuje mnie wyłącznie prawo, więc czy standardowo rozszerzenia z historii i wosu będą okej? Do tego rozszerzony angielski oczywiście i polski, chociaż wiem, że ten polski to raczej bez znaczenia
5. Czy mogę się ubiegać o jakieś pomoce finansowe? Jak bardzo jest to skomplikowane i czy często takie dofinansowania przyznają?
Przepraszam za ten wodospad pytań, ale naprawdę czuję się bardzo zagubiona i liczę, że ktoś zechce mi pomóc. Z góry dziękuję, jeśli ktoś podejmie się odpowiedzi na moje liczne pytania :)