Bristol University

Temat przeniesiony do archwium.
Macie jakieś opinie? Jaki poziom? Wysokie ceny? Ktokolwiek z Was albo Waszych znajomych studiuje bądź studiował tam?
Cześć untrustus,
mój syn studiuje w Bristolu. Uniwerek jest godny polecenia. Pozim jest wysoki. Uniwerek często jest wybierany przez kandydtów jako insurance, jeśli ktoś nie dostanie się do Oxbidge. Ceny w Bristolu nie są najniższe, ale nie są tak zabójcze jak w Londynie. Wiadomo, ze można wydać bardzo dużo, ale można tez mało. Twój wybór, co, jak i gdzie kupujesz.
z tego co mowilas rok temu Twoj syn studiuje informatyke z matematyka w Bristolu. Mozesz cos powiedziec o kierunku? Jak mu sie podoba? Elektronika na UCL wcale nie okazala sie super jak myslalem, planuje teraz zmienic na informatyke ale nie wiem na ktorym uniwersytecie. Pare osob polecilo mi Bristol wiec złożyłem tam i dostałem unconditional
Witaj matizsz, miło, ze zaglądasz. Co Ci się nie spodobało na UC?. Jestem ciekawa, bo teraz ostani syn wybiera się na matematykę i właśnie UCL jest jednym z wybranych przez niego uniwerków.
Informatyka w Bristolu stoi co roku bardzo wysoko w rankingach. Sam Briostol w tym roku jest na 30 pozycji w światowym rankungu QS,
Jeśłi chodzi o mat-inf w Bristolu, to na pierwszym roku syn ma więcej zajeć z matematyki, a na drugim roku będzie miał więcej z informatyki. Miał tylko Programming algorithms część 1 i 2. Programują w językach C, Haskell, Java, JavaScript.
On zdawał informatykę na maturze, więc wszystko do tej pory było dla niego bardzo łatwe. Trzygodzinny egzamin napisał w 15 minut (powtórzenie z matury ;-) ok 20% studentów miała średnią 100% (z tego przedmiotu aż do egzaminu ustnego). Reszta z małymi wyjątkami miała między 70 a 100%. Bardzo szybko posuwają się z materiałem do przodu. Jest sporo osób, które nie umieją programować, głownie Brytyjczycy. Kręci się sporo potencjalnych pracodawców, np. BEA Systems organizuje na uniwerku co roku hackathon, Rolls Roys miał wykłady.
Jeśłi chcesz się dowiedezieć czegoś konkretnego, to możesz napisać na prywany adres.
Do jakich innych uniwerków aplikujesz? Wszędzie na informatykę?
Poczytaj, czy nie chcesz robić informatyki z matematyką. Podobno jest trend, że firmy zaczynają uważać, że matematyka bardziej rozwija logiczne myśłenie i rozwija umiejętność rozwiązywania problemów, czego podobno brakuje informatykom.
głównie nie podoba mi sie sam kierunek, nie uniwersytet. Kurs jest jakoś słabo zorganizowany, nikt nie czuje ze jest uczy sie na dobrym uniwersytecie. Podejście profesorów, szczególnie w laboratorium, też nie jest najlepsze. Nie zachęca to kompletnie do nauki. Informatyka interesowałem sie juz przed studiami, dlatego teraz chce zmienic. Jesli chodzi o sama uczelnie to trzeba się przygotować na naprawdę międzynarodowe towarzystwo :) Dla mnie przynajmniej jest to wielki plus, atmosfera jest bardzo pozytywna. Na wszystkich technicznych kierunkach i matematyce są głównie Azjaci. Kampus jest o wiele mniejszy niż się może wydawać patrząc na mapkę. Nie wiem co jeszcze moge powiedziec, jak Twój syn ma jakies konkretne pytania to z chęcią odpowiem.

Tak, wszędzie składałem na informatykę. Złożyłem na UCL, Bristol, Imperial i Oxford. Imperial od razu mnie odrzucił, na stronie jest napisane, że nie lubią kandydatów którzy już studiują. (Pewnie szczególnie z UCL z którym konkuruje). W Oxfordzie udało mi się nawet dostać interview, ale w zeszlym tygodniu otrzymałem rejection :D Spodziewałem sie. Do 15 musze dodac jeszcze jedna uczelnie, zastanawiam sie nad Manchesterem.... Gdzie Twój syn jeszcze aplikował w zeszłym roku? Trudno mi się zdecydować pomiędzy informatyka na UCL i Bristol, z obu mam juz uncoditional. UCL jako uni ma opinie prestizowego, dlatego wszyscy mowia ze latwiej jest dostac prace za granica czy w międzynarodowej firmie. Kurs w Bristolu wydaje się jednak o wiele lepszy. Studenci UCL powiedzieli mi, że piszą więcej raportów niż programów.
Dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie uspokoiłeś, chociaż jeszcze mam pytanie o koszty. Czy możesz powiedezieć ile potrzeba pieniędzy na transport i wyźywienie (skromne) miesięcznie. Nie wliczając imprez i wyjść na piwo.

Tak, te najlepsze uniwerki mogą wybrzydzać przy doborze kandydatów. W Oxbridge dużo zależy od szczęścia, ale zawsze warto spróbować. Też byśmy próbowali.
Syn zdawał do Bristolu, Edynburga, Glasgow, Nottingham i Yorku. Gdyby dzisiaj wybierał, zamiast Glasgow i Yorku wziąłby Imperial i np. UCL.Nie chodzi o to, zeby dostać wszystkie oferty, ale o to żeby dostać dwie najlepsze.
Podobno największy wydział informatyki jest w Edynburgu i mają mnóstwo unitów do wyboru. Jest jeden szkopuł - trudno się dostać. Ty masz już jednak osiągnięte bardzo wysokie wyniki, więc może byś im się spodobał. Syn czekał na warunki od nich bardzo długo. Widocznie był gdzies na zapasowej liście, ale byli lepsi. Mówiąc szczerze trochę baliśmy się naobiecywać, że wyniki będą ze wszystkiego po 95%, bo nie wiadomo, co może się przytrafić. Trochę za dużo skromności. Nie wiem też dlaczego IT w Edynburgu jest na niskich miejscach w The Complite University Guide, ale uniwerek jest bardzo wysoko w rankigach światowych. To znaczy domyślam się, że chodzi o to, że sudenci nie są zadowoleni, ponieważ czytałam opinie, że wykładowcy są dosyć mało pomocni i trzeba liczyć raczej na siebie.
Jeśłi masz już ofertę z UCL i z Bristolu, to Manchester z pewnością nie jest lepszym wyborem. Popatrz może jakie badania są porowadzone na uniwerku, jakie mają specjalizacje.
Osobiście polecam Bristol. Syn jest bardzo zadowolony. Zainteresowany jest kryptografią, a w Bristolu prowadzą właśnie takie badania.
Zajrzyj może sobie na stronę Bristolu z programem studiów. Niestety tu jest z roku 2012/2013. Może uda Ci się gdzieś znaleźć aktualny.
http://www.bristol.ac.uk/esu/unitprogcat/RouteStructureCohort.jsa?byCohort=Y&ayrCode=12%2F13&programmeCode=4COSC006U

Podobno w Bristolu skupiają się na praktyce, a w Edynburgu bardziej na teorii. Nie wiem jak jest na UCL. Wiem, że cały czas na zajęciach praktycznych mają zadawane jekieś "prace domowe", oceniane. Mieli też egzamin ustny, polegający na napisaniu czegoś w programie Haskell, a potem egzaminator zadawał im pytania do tego co napisali. Z tego nikt nie dostał 100%.
Trudno jest mi powiedzieć, co się dzieje na zajęciach w laboratorium, bo syn na nie nie chodzi. Bazuje na umiejętnościach z matury. Jeśłi jednak chcesz czegoś się dokładnie dowiedzieć, to napisz i poproszę go, zeby się dopytał od innych ludzi na kursie.
W linku, który podałam wcześniej, można zmienić rok w Menu z lewej strony u góry.
Cytat: Babe_2013
Podobno największy wydział informatyki jest w Edynburgu i mają mnóstwo unitów do wyboru. Jest jeden szkopuł - trudno się dostać. Ty masz już jednak osiągnięte bardzo wysokie wyniki, więc może byś im się spodobał. Syn czekał na warunki od nich bardzo długo. Widocznie był gdzies na zapasowej liście, ale byli lepsi. Mówiąc szczerze trochę baliśmy się naobiecywać, że wyniki będą ze wszystkiego po 95%, bo nie wiadomo, co może się przytrafić. Trochę za dużo skromności. Nie wiem też dlaczego IT w Edynburgu jest na niskich miejscach w The Complite University Guide, ale uniwerek jest bardzo wysoko w rankigach światowych. To znaczy domyślam się, że chodzi o to, że sudenci nie są zadowoleni, ponieważ czytałam opinie, że wykładowcy są dosyć mało pomocni i trzeba liczyć raczej na siebie.

Bardzo bliska mi osoba skończyła informatykę właśnie w Edynburgu, więc pozwolę się wtrącić tutaj odrobinę :) Rzeczywiście, bardzo trudno się dostać i jest mnóstwo kursów do wyboru. Co do liczenia na siebie, to wygląda to tak, że wykładowcy BARDZO kładą nacisk na samodzielne myślenie i inteligencję - zakładają, że jeśli już się tam dostałeś, to musisz być inteligentny ;) Pytanie o rzeczy, które powinno się wiedzieć z poleconej książki raczej zakończą się 'zobacz co jest w książce, którą prosiłem przeczytać w tym i tym miejscu'. ALE, jeśli zadasz dobre pytanie to na pewno uzyskasz odpowiedź. Rankingi oczywiście są ważne, ale to też tylko rankingi i nie zawsze oddadzą to, jak się studiuje na uniwerku.

Cytat:
Podobno w Bristolu skupiają się na praktyce, a w Edynburgu bardziej na teorii.

100% prawda. Wynika to z tego, że informatyka jest traktowana nie jako zawód, ale jako science - dziedzina nauki. Są kursy bardzo praktyczne też, ale głównie jest to pure science. ;) Na sporej ilości kursów NIE DOTKNIESZ KOMPUTERA, bo jak to mówi światowa szycha tego uniwerku "informatyka jest tyle o komputerach co astronomia o teleskopach" (http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Wadler - polecam!)

Jeśli macie jakieś pytania, to chętnie odpowiemy na wszelkie pytania odnośnie informatyki w Edynburgu.

co jeszcze do Edynburga, to warto pamiętać, że należy on do Russell Group... A to mówi wiele o jakości :)
nie wiem jak Ci dziekowac za informacje o menu z lewej strony :D link sam znalazlem wczesniej ale nie zauwazylem ze mozna zobaczyc aktualny program. Mi się trafił niestety dość drogi akademik, Schafer House, kosztuje 160 za tydzien. Plusem jest to, że znajduje się w centrum, niecałe 10 min od UCL więc nie muszę kupować miesięcznej oyster card na autobus i metro. Kosztuje ona bowiem minimum 82 funty na miesiac! Mam znajomych którzy mieszkają dalej, płaca mniej za akademik ale musza ja kupic wiec wychodzi na to samo albo jeszcze drozej. Z drugiej strony moga sie swobodnie poruszac jesli chca troche pozwiedzac. Ile wydaje na jedzenie... Trudno mi powiedziec, ustalilem sobie maksymalny dzienny budzet 10 funtow, na wszystkie wydatki. Oczywiscie musze dziennie wydawać mniej, zeby miec zapas na dni w ktorych wydam wiecej niz 10, wtedy gdy robie pranie, jade gdzies czy po prostu ide sie zabawić. Może brzmi to smiesznie, ale po prostu w ten sposob łatwo kontrolować wydatki :D czesto zostanie troche pod koniec miesiaca, wtedy resetuje bilans :D Sądze ze srednio wychodzi jakies 8, 9 funtow na dzien. Jak wyglada to u Twojego syna? Sa jakies stypendia za dobre wyniki?

chyba wrzuce ten Edynburg... Nie jestem jednak do konca przekonany, lubie polaczenie praktyki i teorii i taki podobno jest kurs w Bristolu. Czy ta "bliska osoba" jest zadowolona z informatyki w Edynburgu? Jakies plusy czy moze minusy? :)
W tym linku można też podejrzeć czego dokładnie ucza klikając na Unit Code, ale pewnie to zauważyłeś ;-)

Koszty są jednak powalające :-(
Zobaczymy, jaki będzie wybór, wtedy będziemy się martwić.

Bristol jest na szczęście tańszy. Na akademik wydajemy 92 funty tygodniowo, wyżywienie oik 40 funtów tygodniowo, ale syn nie kupuje mięsa, więc moze być trochę drożej. Zaznaczę, ze nie lubi też za bardzo chodzić do klubów nocnych. Nie ma też zresztą zbyt dużo czasu. Ma zajęcia 4 razy w tygodniu od 9.00 do 17.00 z przerwą 2 godzinną na obiad i raz zajęcia do 14.00. Codziennie mają coś zadawane do zrobienia, więc nie ma zbyt dużo wolnego czasu. Oczywiście wychodzi gdzieś zabawić się ze znajomymi w weekendy.
Wybrał akademik blisko uniwerku 10 min. piechotą, więc odpadają koszty komunikacji. W przyszłym roku pewnie nie uda mu się wynająć czegoś tanio w cenrtrum więc będzie musiał kupić bilet autobusowy lub rower. Bristol jest bardzo pagórkowaty, więc nie wiadomo, czy rower się sprawdzi.

Jeśłi chodzi o CS, to wiem jeszcze, ze na Computer Architecture studenci mieli zaprojektowac i zbudować swój procesor. Dostali do tego jakiś "kit". Możesz więcej przeczytać pewnie klikając na te kody na stronie programu studiów.

Będziesz miał ciężki orzech do zgryzienia. Życzę powodzenia w podjęciu najlepszej dla Ciebie decyzji. Pochwal się, jak już wybierzesz uniwerek. Jesteś w bardzo komfortowej sytuacji :-) Gratulacje!
edytowany przez Babe_2013: 14 sty 2014
@matizsz
A jak z Twoją aplikacją? Czy podjałeś już decyzję dokąd pójdziesz? Czy dostałeś ofertę z Edynburga?
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa