Gdzie studiowac ? USA , UK czy Dania ? Help

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |
Witam serdecznie wszystkich forumowiczow !

Z gory przepraszam za bledy ortograficzne , pisze na telefonie a on nie ma niektorych liter . Nie wiem gdzie wybrac studia usa uk czy dania . O stanach wiem duzo ale perspektywa zdawania sat toefl i calej papierkowej roboty jest niezbyt zachecajaca . Ale uniwersytety tj. Harvard czy MIT przyciagaja jak magnes . W UK mam brata , wiem o mozliwosci pozyczki na studia lecz sie zadluzam i to minus . W danii - blisko domu i nie najgorsze uniwerki . Po prostu wszystko ma duzo plusow i minusow . Nie wiem co wybrac ...prosze o rade . Wszystkie za i przeciw . Pomozcie wybrac . Dodam ze moj ang jest na poziomie B1 i uczeszczam na kurs tego jezyka . A we wrzesniu ide do 1 liceum

Pozdrawiam !
Cytat: pedrosso
Witam serdecznie wszystkich forumowiczow !

Z gory przepraszam za bledy ortograficzne , pisze na telefonie a on nie ma niektorych liter . Nie wiem gdzie wybrac studia usa uk czy dania . O stanach wiem duzo ale perspektywa zdawania sat toefl i calej papierkowej roboty jest niezbyt zachecajaca . Ale uniwersytety tj. Harvard czy MIT przyciagaja jak magnes . W UK mam brata , wiem o mozliwosci pozyczki na studia lecz sie zadluzam i to minus . W danii - blisko domu i nie najgorsze uniwerki . Po prostu wszystko ma duzo plusow i minusow . Nie wiem co wybrac ...prosze o rade . Wszystkie za i przeciw . Pomozcie wybrac . Dodam ze moj ang jest na poziomie B1 i uczeszczam na kurs tego jezyka . A we wrzesniu ide do 1 liceum

Pozdrawiam !

W Szkocji masz studia opłacone przez rząd, więc nie musisz się zadłużać. UK nie konczy sie na Londynie ;)
Poprawka : byly ...od tamtego roku sa na takiej samej zasadzie jak w anglii czy pozyczka rzadowa
Poprawka : byly ...od tamtego roku sa na takiej samej zasadzie jak w anglii czy pozyczka rzadowa

yyyyy? źródło?
Brat mieszkajacy w szkocji od kilku lat :)
:| to faktycznie, źródło... dziwne, że wszyscy moi znajomi z UE dostali czesne + jakoś dziwnym trafem żadnej informacji o zmianach nie ma na stronie SAAS. o ile nie podasz mi RZETELNEGO źródła, to sorki, ale pierdoły opowiadasz.
No ale jak mam ci to udowodnic ? Moj brat tam studiowal i dalej mieszkal od poprzedniego roku akademickiego studia sa odplatne tak jak w anglii ale sa bardzo tanie.
Najpierw musisz zdecydować jaki kierunek chcesz studiował, dlatego, że w Danii nie wszystkie kierunki są wykładane po angielsku. Szczególnie najmniej jest tych kierunków I stopnia. No chyba znasz duński ;d Ja nie znam i z tego powodu Dania u mnie odpadła. Ale planuję tam zrobić studia II stopnia ;) Szczególnie że w UK nie można wziąć na nie pożyczki a w Danii są darmowe, z tego co się orientuję.
Nie znam się ale źeby wyjechać do USA na studia trzeba się dużo napracować. Jednak jest to w zasięgu ręki więc musisz sam zdecydować.

oliwkowa-oliwka też słyszałam o tym, że studia w Szkocji są teraz płatne (zawsze były jeśli chodzi o kierunki artystyczne i medyczne chyba też) Jednak nadal czesne jest o wiele niższe niż w Anglii.
Cytat: agnik00
oliwkowa-oliwka też słyszałam o tym, że studia w Szkocji są teraz płatne (zawsze były jeśli chodzi o kierunki artystyczne i medyczne chyba też) Jednak nadal czesne jest o wiele niższe niż w Anglii.

to może zamiast powtarzać plotki choć jedno z Was poda mi źródło np. SAAS? I to jest NIEPRAWDA że zawsze były, bo mam koleżanki zarówno po art jak i zwykłych i mogę z całą pewnością stwierdzić, że gadacie głupoty. ŹRÓDŁO poproszę.
info ze strony SAAS na rok 13/14:

EU students

You will be eligible to apply to us for payment of tuition fees if you meet the following:
• you are an EU national, or the family member of an EU national on the relevant date; and
• you have been ordinarily resident in a member state of the EU or elsewhere in the EEA and Switzerland for the
three years immediately before the first day of the first academic year of your course; and
• you are taking a course of full-time study in Scotland and plan to graduate in Scotland

o ile nie podacie rzetelnego źródła, to sorry, ale powtarzacie durne plotki a co gorsze, wprowadzacie ludzi w błąd.
dołączam się ;) zamierzam studiować ekonomię . W Polsce jedyna uczelnia którą biorę pod uwagę to SGH . Polecicie jakąś uczelnie na wyspach ? Do matury dwa lata .. Wybrałbym się do pracy ponieważ więcej niż 2000zł nie dostanę od rodziców ;)
Cytat: tonypl33
dołączam się ;) zamierzam studiować ekonomię . W Polsce jedyna uczelnia którą biorę pod uwagę to SGH . Polecicie jakąś uczelnie na wyspach ? Do matury dwa lata .. Wybrałbym się do pracy ponieważ więcej niż 2000zł nie dostanę od rodziców ;)

http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Economics

może nie w Londynie czy Cambridge, ale 2.000 powinno Ci wystarczyć na życie. zobacz ceny na stronie tesco, ceny pokojów na gumtree.
Warwick pierwszy , okolice Birmingham . Dam tam radę ;) ? Jechać na wakacjach w te okolice do pracy żeby się zapoznać z miastem/douczyć języka i zarobić coś na studia :D ?
Sadze ze dasz rade :) oczywiscie zalezy to tez od poziomu angielskiego i...determinacji ? Przynajmniej takie jest moje zdanie . Ja juz zdecydowalem sie na stany + apply do UK , z dania moze pozniej , jak macie jakies pytania o tany to chetnie odpowiem . Pozdrawiam
skąd będziesz miał pieniądze na utrzymanie się tam :D ? I gdzie dokładnie, na co się wybierasz ?
TOEFL jest łatwy, tutaj jak przyłożysz się i zrobisz B2/C1 powinno być OK.
odnośnie SATu nie mogę się wypowiedzieć, ale jeśli masz jeszcze tyle czasu to raczej i z tym nie powinno być problemu. Jeśli faktycznie wybierzesz USA zadbaj o wyniki, bo jak widzę uczelnie wybierasz wiodące.
Ja z mojej strony mogę powiedzieć, że Dania jest chyba najbardziej optymalna - nie zadłużasz się, jest blisko, bezpłatnie, dostajesz lekcje języka duńskiego, a przy okazji grafik jest mało upierdliwy, rekomendacje od studentów pozytywne i da się znaleźć pracę choćby na 10-12 godzin, coby na życie starczyło. :)
w stanach licze na need-blind i need-based czyli bezplatnie , w UK jak wiadomo pozyczki rzadowe a w danii sa studia bezplatne. Slyszalem ze toefl jest trudny , tak na poziomie C2 , to prawda ? Czy to prawda ze studia I stopnia w danii sa po dunsku a dopiero II. Po angielsku ? W takiej sytuacji raczej odpada tam studiowanie , przynajmniej w moim wypadku :) P.S. Wszystkich zainteresowanych studiami w stanach zapraszam do dzialu "studia w stanach" i tematu prowadzonego przeze mnie ! Pozdrawiam !
No ale jak mam ci to udowodnic ? Moj brat tam studiowal i dalej mieszkal od poprzedniego roku akademickiego studia sa odplatne tak jak w anglii ale sa bardzo tanie.

normalnie, podaj adres www/źródło takiej informacji, chyba proste? widzisz, ja tu jestem od kilku lat, kończę studia, nowi ludzie zaczynają, aplikują i NIKT za te studia nie płaci z własnej kieszeni, więc jak to wytłumaczysz? nawet oficjalne źródło (SAAS) mówi o opłaconym czesnym, więc dlatego pytam o "twoje" (jak widać nieistniejące) źródło tego, że za studia w szkocji będąc członkami UE trzeba zapłacić z własnej kieszeni.
Studia w angli kosztuja 9000 funtow przez rok. Dostaniesz pozyczke od zadu. Bedziesz musial/a splacic gdy bedziesz zarabiac ponad 25000 funtow rocznie. Nie dostaniesz pozyczki na zycie jesli nie hestes rezydentem (trzy lata lub wiecej mieszkania w uk). Mieszkam w uk to wiem, i ide na studia w tym roku. Fakty sa takie ze Nic nie jest za darmo. Kredyty na studia daja ale trzeba je potem splacic i tyle
w danii sa studia bezplatne. Slyszalem ze toefl jest trudny , tak na poziomie C2 , to prawda ? Czy to prawda ze studia I stopnia w danii sa po dunsku a dopiero II. Po angielsku ? W takiej sytuacji raczej odpada tam studiowanie , przynajmniej w moim wypadku :)

TOEFL jest na poziomie C1, więc większego problemu nie ma - większość uczelni wymaga od Ciebie zdania go na poziomie 80/120 pkt czyli de facto takie B2. Studia w Danii I stopnia są w języku angielskim - o ile się nie mylę jest kilkanaście kierunków. Dodatkowo teraz pojawiła się opcja stypendium jeśli pracujesz w DK 12 godzin tygodniowo. Jeśli się załapiesz dostaniesz od rządu 6000 koron miesięcznie.
Cytat: muffin151
Studia w angli kosztuja 9000 funtow przez rok. Dostaniesz pozyczke od zadu. Bedziesz musial/a splacic gdy bedziesz zarabiac ponad 25000 funtow rocznie. Nie dostaniesz pozyczki na zycie jesli nie hestes rezydentem (trzy lata lub wiecej mieszkania w uk). Mieszkam w uk to wiem, i ide na studia w tym roku. Fakty sa takie ze Nic nie jest za darmo. Kredyty na studia daja ale trzeba je potem splacic i tyle

czy odnosisz się do mojego postu, bo nie wiem? Ja mówię O SZKOCJI, czytaj ze zrozumieniem. W SZKOCJI KTÓRA NALEŻY DO UK STUDIA OPŁACANE SĄ POLAKOM i całej UE - nic nie trzeba zwracać, to nie jest kredyt ani pożyczka ani nic, po prostu, studia są fundowane przez SAAS.
W Szkocji darmowe są tylko studia pierwszego stopnia t.j. Licencjat. Magisterskie są już płatne normalnie. W tej chwili najtańszą opcją wyjazdu na studia dla osób angielskojęzycznych są 3 lata licencjatu w Szkocji + 2 lata magisterki w jednym z krajów skandynawskich (moim zdaniem najlepiej Dania i Szwecja). Oczywiście to też zależy jaki kierunek się studiuje i jakie się ma aspiracje.

TOEFL chyba nie jest na określonym poziomie i nie jest oceniany Pass/Fail. Raczej ten egzamin polega na zasadzie "jak napiszesz tyle dostaniesz". Zresztą jak planujesz edukację w Europie to i tak zdecydowanie IELTS jest polecany.
edytowany przez limoo: 23 sty 2014
Cytat: limoo
W Szkocji darmowe są tylko studia pierwszego stopnia t.j. Licencjat. Magisterskie są już płatne normalnie. W tej chwili najtańszą opcją wyjazdu na studia dla osób angielskojęzycznych są 3 lata licencjatu w Szkocji + 2 lata magisterki w jednym z krajów skandynawskich (moim zdaniem najlepiej Dania i Szwecja). Oczywiście to też zależy jaki kierunek się studiuje i jakie się ma aspiracje.

dokładnie o tym mówiłam, z tym, że w Szkocji jest to system 4+ ... - zależnie co chcesz robić, na magisterkę zwykle 4+1, albo 4+2 (zależy jakim trybem) albo 4+PhD czy inne cuda post-.
Oczywiście nie mówimy to o medycynie, bo to już specyficzny przypadek.
Dla Waszej informacji, SAAS nadal sponsoruje studia na 100%, gdyż sam z tego korzystam.
Nie są sponsorowane od tego roku dla osób z podwójnym obywatelstwem, którzy są rezydentami Wielkiej Brytanii (nie Szkocji) oraz posiadają obywatelstwa innego kraju należącego do UE. Takie osoby muszę teraz brać pożyczki na studia, gdyż są traktowane jako obywatele UK, a nie UE.

USA zawsze brzmi super, jednak studia tam to kwestia ponad 30k dolarów rocznie. Nie każdego na to stać, ale jeżeli ciebie tak, to jak najbardziej bym wybrał tamte uczelnie.
Cytat: brejkinsajd
Dla Waszej informacji, SAAS nadal sponsoruje studia na 100%, gdyż sam z tego korzystam.
Nie są sponsorowane od tego roku dla osób z podwójnym obywatelstwem, którzy są rezydentami Wielkiej Brytanii (nie Szkocji) oraz posiadają obywatelstwa innego kraju należącego do UE. Takie osoby muszę teraz brać pożyczki na studia, gdyż są traktowane jako obywatele UK, a nie UE.

WRESZCIE! DZIĘKUJĘ! Nie ma to jak wierzyć w 'kolega koledze blahblah'. Mi też SAAS sponsoruje czesne i nie sądzę, żeby się to zmieniło w najbliższym czasie :) pozdrawiam :)
Jeszcze w sprawie opłat za czesne w Szkocji--tak, nadal czesne opłaca SAAS ! Mój kolega, który aplikował do Dundee taką dostał info. z uniwersytetu :
"Based on the information provided in your application we have calculated that you are EU for tuition fee purposes. This is known as your Fee Status and governs the level of tuition fee you will pay for your course at the University of Dundee.
EU fees are set by the Scottish Government and are usually £1,820 per year. You can apply to the Student Awards Agency for Scotland (SAAS) to have your fees paid ".
Proponuję więc, aby PEDROSSo nie rozsiewał na tym forum nieprawdziwych informacji, bo niepotrzebny wprowadza to zamęt. Pozdrawiam
Mały hint dla każdego, który chce studiować na uczelniach w Szkocji.

CZYTAJCIE WSZYSTKO SAMI DOKŁADNIE!!! WSZYSTKO JEST WSZĘDZIE NAPISANE, ŻEBY NIKT NIKOMU NIE ZADAWAŁ ZBĘDNYCH PYTAŃ.
Dzięki za odpowiedź ! Sugerowałem się informacjami "z ust do ust" ,ale jeśli takie są oficjalne źródła , to muszę się zgodzić. Przepraszam za błędną informację, !
Dzięki za odpowiedź ! Sugerowałem się informacjami "z ust do ust" ,ale jeśli takie są oficjalne źródła , to muszę się zgodzić. Przepraszam za błędną informację, !

to następnym razem podawaj źródła, a nie piszesz pierdoły... ciężko się przebić przez taki śmietnik i wprowadzanie w błąd.
To kontakt z uczelnia , rodzina studiujaca tam i swiecie przekonana ze sa platne tak im powiedzieli ... A mam pytanie o TOEFLa na jakim poziomie trzeba go zdac na amerykanskie uczelnia np. Yale na jakim poziomie trzeba znac ang zeby osiagnac taka ilosc punktow , spotkalem sie ze sprzecznymi informacjami , wiem ze skala jest do 120 punktow a obejmuje zakres materialu od poziomu B2 do C2 .. Dziekuje za pomoc , i jeszcze : jaki eg was poziom ang trzeba miec zeby zdawac sat-y . Pozdrawiam !
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa