Studia w Szkocji 2015/2016

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
Wiatm. Czy jest ktoś kto w roku szkolnym 2015/2016 wybiera się na studia do Szkocji? albo czy ktoś ma taką chęć i aplikował na studia za poścrednictwem UCAS ? :)
Aplikowałam i póki co mam dwa zaproszenia na interview :)
Na serio masz interview? :D
Mnie przyjeły 3 uczelnie jak dotąd (warunkowo oczywiście) Edinburgh Napier University, Robert Gordon University i University of Aberdeen :)
Ja tez aplikowalem do Aberdeen i dundee :) jak na razie jeszcze nie dostałem żadnej oferty :) ciągle cisza, a ja czekam :)
Ja tez aplikowalam ale nie mam jeszcze żadnej odpowiedzi od szkockiego uniwersytetu (aberdeen, dundee,edinburgh). Biorąc pod uwagę, że wysłałam aplikację we wrześniu to czekam już strasznie długo :D
Cytat: kasia_96
Ja tez aplikowalam ale nie mam jeszcze żadnej odpowiedzi od szkockiego uniwersytetu (aberdeen, dundee,edinburgh). Biorąc pod uwagę, że wysłałam aplikację we wrześniu to czekam już strasznie długo :D

czekasz dlatego, ponieważ większość uczelni nie zaczyna przeglądać aplikacji dopóki nie minie deadline, aby wszyscy mieli równe szanse.
hej,
ja już mam wszystkie wszystkie oferty: z Uni od Dundee, Aberdeen i Edinburgh. Najbardziej mnie śmieszy, że dostałam odmowę od Stirling, które miało być moją rezerwą, ale z tego co patrzyłam na thestudentroom to odrzucili dużo osób z EU.
W każdym razie do zobaczenia w Szkocji :))))
Gratuluję :) czy możesz pochwalić się na jaki kierunek aplikowałaś i jakie dostałaś wymagania (zwłaszcza interesuje mnie Dundee)
Hej,
dzieki za gratulacje:)

Aplikowalam na Psychology with French.

Z Aberdeen chcą wyniki w staninach:
This offer is subject to you obtaining Matura with an overall average of marks in the sixth stanine, including at least two written exams at extended level

Z Dundee:
Średnia z trzech rozszerzeń co najmniej 70%.

Z Edynburga:
Średnia z matury minimum 80% i 85% średnia z trzech rozszerzeń
Hej,
Dostałam się na uniwersytet w Dundee i zastanawiam się, jak wygląda pierwszy rok. Chodzi mi o połączenie tych 3 przedmiotów. Początkowo chciałam wziąć jeden język i jeden dodatkowy przedmiot. Ale chciałabym teraz oprócz mojego kierunku studiować geopolitics, a to zajmuje wszystkie moduły. Czy studiowanie 3 kierunkow, bo to jakby polityka, geografia i mój kierunek wiąże się z niesamowitym nawałem pracy? A już abstrahując od samych studiow, czy studiowanie kierunku geopolitics to wedlug was dobry pomysł? Nie jest to popularny kierunek, tak więc zastanawiam się czy jest po nim w ogóle szansa zdobycia pracy, czy lepiej trzymać się standardowych kursów? :)
Cytat: oliwkowa-oliwka
Cytat: kasia_96

czekasz dlatego, ponieważ większość uczelni nie zaczyna przeglądać aplikacji dopóki nie minie deadline, aby wszyscy mieli równe szanse.

Uważam, że to strasznie glupie, w przypadku uniwersytetu, który ma tyle zgłoszeń co np. Edynburg. Jako że zobowiązują się odpowiedzieć na wszystkie aplikacje przed końcem marca, to w tym roku 31 marca mnóstwo ludzi dostało odrzucenia. Wysyłali po prostu hurtowe odrzucenia. I gdy do nich zadzwoniłam, powiedzieli ze mieli za mało czasu żeby się zastanowić i wiele aplikacji musieli odrzucić bez dogłębnej analizy. To trochę niepoważne. A na tsr to był dzień grozy, bo co minutę ktoś dostawał odrzucenie. Trzeba mierzyć siły na zamiary...

Oliwko czy to prawda, że Dundee przechodzi teraz wielka restrukturyzację i nie wiadomo w ogóle co będzie? Rozmawiałam z dziewczyną, która jest na 3 roku Psychologii i mówiła, że po pierwsze będzie mocno obcinany personel, po drugie będą jakoś łączone departamenty, czy coś takiego i po trzecie, że będzie mocno obcieta ilość mozliwych modułów do wyboru, np. Ona nie miała już możliwości wyboru niczego związanego z neuropsychologia na 4 rok. Czy to prawda?
Coś chyba pomyliłaś z terminami - skąd 31 marca? wprawdzie mam oferty z trzech uni (w tym 2 ze Szkocji) ale z Dundee jeszcze nic, w poprzednich latach spora część aplikantów otrzymywała je dopiero w kwietniu. Po za tym nie sądzę żeby uni o takiej pozycji tłumaczył się brakiem czasu na dogłębną analizę aplikacji.
Cytat: strawberry96
Uważam, że to strasznie glupie, w przypadku uniwersytetu, który ma tyle zgłoszeń co np. Edynburg. Jako że zobowiązują się odpowiedzieć na wszystkie aplikacje przed końcem marca, to w tym roku 31 marca mnóstwo ludzi dostało odrzucenia. Wysyłali po prostu hurtowe odrzucenia. I gdy do nich zadzwoniłam, powiedzieli ze mieli za mało czasu żeby się zastanowić i wiele aplikacji musieli odrzucić bez dogłębnej analizy. To trochę niepoważne. A na tsr to był dzień grozy, bo co minutę ktoś dostawał odrzucenie. Trzeba mierzyć siły na zamiary...

Taka odpowiedź rzeczywiście jest idiotyczna i nieprofesjonalna, ale pamiętaj o tym, że aplikuje mnóstwo ludzi, którzy nawet nie spojrzą na wymagania, nie mają szans na spełnienie oferty i wtedy nad taką aplikacją nie trzeba się rzeczywiście za wiele zastanawiać. Natomiast idea jest taka, że deadline jest taki sam dla wszystkich (styczeń) i nie jest to sprawiedliwe, żeby ktoś dostał ofertę tylko dlatego, że wysłał wcześniej, a ktoś z podobnymi wynikami jej nie dostanie - mimo, że nadal wysłał w terminie.

Cytat:
Oliwko czy to prawda, że Dundee przechodzi teraz wielka restrukturyzację i nie wiadomo w ogóle co będzie? Rozmawiałam z dziewczyną, która jest na 3 roku Psychologii i mówiła, że po pierwsze będzie mocno obcinany personel, po drugie będą jakoś łączone departamenty, czy coś takiego i po trzecie, że będzie mocno obcieta ilość mozliwych modułów do wyboru, np. Ona nie miała już możliwości wyboru niczego związanego z neuropsychologia na 4 rok. Czy to prawda?

Jest restrukturyzacja, są zmiany, ale do końca jeszcze nikt nie wie jak dokładnie to będzie wyglądało. Natomiast w przypadku psychologii moduły 1-3 roku muszą zostać, bo tego wymaga BPS i jest to gwarancją utrzymania akredytacji. Nie mogą nagle obciąć społecznej czy neuro. Moduły na 4 roku zmieniają się CO ROKU niezależnie od tych zmian, ponieważ ich zawartość zależy od tego, kto w danym roku uczy, czego, i ile jest chętnych osób. Zwolnienia będą, ale nie będzie to łapanka, będzie to zależne od tzw. 'academic excellence', czyli tego, czy dany pracownik naukowy prowadzi wystarczająco badań, jak oceniają go studenci i tak dalej, ale tu należy wspomnieć, że to nie jest ta sama jedna sprawa - te sprawy są osobne i jedna nie ma wpływu na drugą. Zwolnienia będą również w innych wydziałach, włącznie z medycznymi. Ze wszystkich kierunków z college of art and social sciences ma być zwolnione łącznie 17 osób, ale to nie jest tak, że nagle wyleci połowa naszego wydziału. Swoją drogą stosunek nauczycieli : studentów również jest zależny od BPS i ich akredytacji, więc nie ma co się martwić, że nagle nie będzie wystarczająco wykładowców. Łączenie/zmiany departamentów to wyłącznie kwestie administracyjne i nie ma to wpływu na studentów. M.in. chcą zmienić system z collegu na szkoły, ale w efekcie zmieni się tylko nazwa, bo system szkół funcjonował do 2007. także od tamtego czasu zmienili, a teraz chcą do tego wrócić. Ogólnie mam wrażenie, że Twoja koleżanka albo sieje panikę, albo jest niedoinformowa, albo jedno i drugie.

Cytat:
Dostałam się na uniwersytet w Dundee i zastanawiam się, jak wygląda pierwszy rok. Chodzi mi o połączenie tych 3 przedmiotów. Początkowo chciałam wziąć jeden język i jeden dodatkowy przedmiot. Ale chciałabym teraz oprócz mojego kierunku studiować geopolitics, a to zajmuje wszystkie moduły. Czy studiowanie 3 kierunkow, bo to jakby polityka, geografia i mój kierunek wiąże się z niesamowitym nawałem pracy? A już abstrahując od samych studiow, czy studiowanie kierunku geopolitics to wedlug was dobry pomysł? Nie jest to popularny kierunek, tak więc zastanawiam się czy jest po nim w ogóle szansa zdobycia pracy, czy lepiej trzymać się standardowych kursów? :)

Na pierwszym roku masz 6 modułów - po 3 na semestr. To, jakie możesz wziąć jest zależne od uniwersytetu i Twojego kierunku. Jeśli chcesz iść na joint degree, bo chyba o to Ci chodzi? - to wtedy bierzesz po jednym z każdego. Coś pokręciłaś z tym z geopolitics, bo każdy kierunek ma po jednym module na semestr w pierwszym roku i nie ma szans, żeby Ci 'zajęło wszystkie moduły'. 3 przedmioty musisz wziąć tak czy siak, więc dyskusja o nawale pracy jest zbędna. Nie wiem jaki to jest ten 'Twój' kierunek, bo nie napisałaś i nie wiem, co w końcu chcesz studiować i co z czym łączyć, więc na ostatnie dwa pytania nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć.
Co do terminów to niczego nie pomyliłam. Pierwszy termin sugerowany przez ucas to 31 marca. Oczywiście nie trzeba się do niego stosować, ale gdy zapytałam Aberdeen i Edynburg o wysyłanie ofert odpowiedzieli, że wszystkie wyślą przed 31 marca, a Dundee że przedłuży im się do połowy kwietnia. Ten wcześniejszy termin sprawia, że należy szybciej odpowiedzieć na oferty - do 6 maja zamiast do 4 czerwca. Decyzja należy do uniwersytetu, ale te z którymi pisałam tak odpowiadały.

Cytat: oliwkowa-oliwka
Na pierwszym roku masz 6 modułów - po 3 na semestr. To, jakie możesz wziąć jest zależne od uniwersytetu i Twojego kierunku. Jeśli chcesz iść na joint degree, bo chyba o to Ci chodzi? - to wtedy bierzesz po jednym z każdego. Coś pokręciłaś z tym z geopolitics, bo każdy kierunek ma po jednym module na semestr w pierwszym roku i nie ma szans, żeby Ci 'zajęło wszystkie moduły'. 3 przedmioty musisz wziąć tak czy siak, więc dyskusja o nawale pracy jest zbędna. Nie wiem jaki to jest ten 'Twój' kierunek, bo nie napisałaś i nie wiem, co w końcu chcesz studiować i co z czym łączyć, więc na ostatnie dwa pytania nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć.

Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że koleżanka chyba spanikowała, bądź też złościła się na brak neuropsychologii, stąd jej ostre słowa. Dobrze usłyszeć trzeźwy osąd z innej strony.

Nie chodzi mi konkretnie o joint degree, tylko właśnie w tym pierwszym roku chciałabym spróbować kilku przedmiotów żeby podjąć świadomą decyzję dotyczącą kontynuacji studiów. I jednym z tych kierunków, które chciałabym studiować i być może później na niego zmienić moje studia jest Geopolitics. W informatorze, który otrzymałam jest informacja o możliwości wyboru Geopolitics jako dodatkowych modułów, ale jest również napisane, że są to 4 moduły, a nie dwa na pierwszym roku studiów.
Cytat: strawberry96
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że koleżanka chyba spanikowała, bądź też złościła się na brak neuropsychologii, stąd jej ostre słowa. Dobrze usłyszeć trzeźwy osąd z innej strony.

Nie chodzi mi konkretnie o joint degree, tylko właśnie w tym pierwszym roku chciałabym spróbować kilku przedmiotów żeby podjąć świadomą decyzję dotyczącą kontynuacji studiów. I jednym z tych kierunków, które chciałabym studiować i być może później na niego zmienić moje studia jest Geopolitics. W informatorze, który otrzymałam jest informacja o możliwości wyboru Geopolitics jako dodatkowych modułów, ale jest również napisane, że są to 4 moduły, a nie dwa na pierwszym roku studiów.

Neuropsychologia jest - ale nie jest to u nas moduł sam w sobie, ale jego elementy są na 1, 2 roku, a na 3 jest zawarty w biopsychologii. Także nie rozumiem o co koleżance chodzi. Na 4 roku może być, a może jej nie być, to zależy od wykładowców, ale jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie, bo spośród kilkunastu modułów wybierasz 3. Oczywiście, jeśli nie robisz joint degree, jeśli robisz joint to na 4 roku nie masz żadnych modułów z 4 roku.

Co do drugiej części: musisz wybrać jeden kierunek główny - ten, na który aplikowałaś i się dostałaś. Dodatkowo dobierasz do niego 2. Nie wiem, co jest w tym informatorze, nie mam go przed sobą, więc nie umiem Ci pomóc.
Hey!
Rówinież aplikowałam w Szkocji, dostałam ofertę od Strathclyde Uni. Teraz muszę znaleźć mieszkanie. Z tego co wiem, koszty mieszkania na campusie są sporo większe od prywatnego mieszkania. Czy ktoś z Was wybierających się na studia w Glasgow też szuka jakiejś opcji mieszkania? Orientujecie się może w jaki sposób najlepiej szukać czegoś takiego?
Pozdrawiam :)
Hej,
wybieram sie na studia do Aberdeen na University of Aberdeen. Chcialam zapytac co sadzicie o mieszkaniach? Nie za bardzo kreci mnie mieszkanie w akademiku, ale z drugiej strony nie wiem jak zalatwic mieszkanie prywatne. Oczywiscie, ze znam strony na ktorych mozna szukac, ale w koncu nie zalatwie tego z Polski. Obawiam sie pojechac nie majac zadnego zabezpieczenia - co jesli nie znajde zadnego mieszkania? Podobno to dosc niespotykane zeby pierwszoroczni studenci mieszkali poza akademikiem... Poza tym moze ktos mieszkajacy juz w UK powie mi, czy karta EKUZ jest wystarczajacym ubezpieczeniem, czy tez macie jakies oddzielne?
Cytat: paulina125
Hej,
wybieram sie na studia do Aberdeen na University of Aberdeen. Chcialam zapytac co sadzicie o mieszkaniach? Nie za bardzo kreci mnie mieszkanie w akademiku, ale z drugiej strony nie wiem jak zalatwic mieszkanie prywatne. Oczywiscie, ze znam strony na ktorych mozna szukac, ale w koncu nie zalatwie tego z Polski. Obawiam sie pojechac nie majac zadnego zabezpieczenia - co jesli nie znajde zadnego mieszkania? Podobno to dosc niespotykane zeby pierwszoroczni studenci mieszkali poza akademikiem...

Zgadza sie - tak jest duzo latwiej, ale tez niestety czesto drozej. Wyjsciem jest albo przyjazd do hostelu i szukanie mieszkania albo zaryzykowanie i znalezienie wspollokatorow na odleglosc, np. na uniwersyteckich grupach na fb lub na gumtree.

Cytat:
Poza tym moze ktos mieszkajacy juz w UK powie mi, czy karta EKUZ jest wystarczajacym ubezpieczeniem, czy tez macie jakies oddzielne?

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze EKUZ to pic na wode, przyda sie na poczatek w razie jakiegos wypadku losowego, ale zaraz po przyjezdzie musisz sobie zalatwic NIN i zapisac sie w najblizszej przychodni. Jak zalatwic NIN - dzwonisz pod nr: [tel](Monday to Friday, 8am to 6pm) , rozmawiasz z urzednikiem (imie, nazwisko, adres itd), umawiasz sie na spotkanie, sprawdzaja Twoje dane, a po kilku tygodniach poczta dostajesz numer ubezpieczenia.
Cytat:
Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze EKUZ to pic na wode, przyda sie na poczatek w razie jakiegos wypadku losowego, ale zaraz po przyjezdzie musisz sobie zalatwic NIN i zapisac sie w najblizszej przychodni. Jak zalatwic NIN - dzwonisz pod nr: [tel](Monday to Friday, 8am to 6pm) , rozmawiasz z urzednikiem (imie, nazwisko, adres itd), umawiasz sie na spotkanie, sprawdzaja Twoje dane, a po kilku tygodniach poczta dostajesz numer ubezpieczenia.

Eee NIN jest potrzebny dopiero, jak się dostanie pracę :) To nie jest "ubezpieczenie" jako takie, tylko numer podatnika. Służba zdrowia w całym UK jest darmowa (oprócz stomatologii) - potwierdzenie adresu i ewentualnie statusu studenta wystarczą do zarejestrowania się w przychodni. Prawdopodobnie na uczelni pomogą to zrobić w trakcie induction week. Dodatkowo, raz na dwa lata jako studentce w Szkocji przysługuje ci darmowe badanie wzroku :) Co do karty EKUZ, to faktycznie nie przydaje się do niczego.
Cześć, prawdopodobnie wybieram się na uniwerstet w Aberdeen. Poleci mi ktoś najlepszy sposób dojazdu do miasta? Najlepiej samolotem z Warszawy lub Lublina.
Cytat: bruxaa
Cześć, prawdopodobnie wybieram się na uniwerstet w Aberdeen. Poleci mi ktoś najlepszy sposób dojazdu do miasta? Najlepiej samolotem z Warszawy lub Lublina.

Niestety jeszcze nie z Warszawy, ale jest bezposredni lot z Gdańska - Wizzairem.
Hej, mam pewien problem dotyczący starania się o pokrycie czesnego przez SAAS, a oni, przynajmniej na razie, nie są zbyt skorzy do odpisywania. Może ktoś miał podobny dylemat.
Oficjalnie szkołę skończyłem w kwietniu i od tego momentu jestem bezrobotny. Na 13 stronie podania do SAAS mam podać informacje o tym, co robiłem przez ostatnie 5 lat. Dane dotyczące edukacji uzupełniam bez żadnego problemu, jednakże wybierając opcję "unemployed" dotyczącą teraźniejszości nadal muszę wpisać nazwę szkoły/pracodawcy. Powinienem wpisać tam "None" albo jakieś podobne wyrażenie, co byłoby zgodne z prawdą, czy raczej chodzi im o coś zupełnie innego?
Z góry bardzo dziękuję :)
Ostatecznie udało mi się otrzymać odpowiedź, jeśli ktoś będzie miał podobny problem w przyszłości to wpisanie "N/A", "None" i podobnych jest całkowicie prawidłowe.
hejka, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy mogę po prostu napisać do wybranej uczelni aby przysłali mi wymagania do danych kierunków co do polskiej matury czy raczej szukać takich informacji na stonach uniwersytetów, pozdrawiam :)
Cytat: hebzia
hejka, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy mogę po prostu napisać do wybranej uczelni aby przysłali mi wymagania do danych kierunków co do polskiej matury czy raczej szukać takich informacji na stonach uniwersytetów, pozdrawiam :)

Dopiero wtedy jak jestes pewny ze tej informacji iema na ich stronie to napisz do nich. Gdy informacja jest, a ty jestes za leniwy zeby ja poszukac, to Uni pomysli ze nie bedzie z Ciebie dobry student dlatego ze nic nie umiesz zrobic samodzielnie.
Witam. W przyszłości chciałabym studiować w Szkocji. Założyłam już inny wątek na tym forum odnośnie moich pytań, ale może tutaj wkleję jego część i znajdę odpowiedz na następujące pytanie:

Czy jeżeli chce studiować społeczny/humanistyczny kierunek, to czy matematyka na poziomie rozszerzonym także będzie wliczana do średniej ze wszystkich przedmiotów na maturze?
np. Na stronie University of Glasgow pisze, ze: Award of Matura with minimum 85% in all Standard and Extended Level subjects and 85% in at least 3 written subjects at Extended Level.
Zamierzam zdawać na maturze 3 przedmioty rozszerzone: angielski, wos oraz geografię lub historie sztuki. Czy studiując kierunek niezwiązany z matematyka, brana jest pod uwagę matematyka? (I to pytanie dotyczy wszystkich uniwersytetów w Szkocji, nie tylko University of Glasgow). Czy muszę zdać matematykę na 85 %?
Zauważyłam ze np. na University of Aberdeen czy University of Dundee nie brane są pod uwagę oceny z przedmiotów podstawowych, tylko 3 rozszerzone - związane z kierunkiem. Czy tak jest także na innych Szkockich uczelniach? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Cytat: em_3
Witam. W przyszłości chciałabym studiować w Szkocji. Założyłam już inny wątek na tym forum odnośnie moich pytań, ale może tutaj wkleję jego ...

Nie otwieraj watkow tylko dlatego, ze chcesz zadac jedno pytanie tum, a drugie tam. To wscieka ludzi ktorzy, bo pisza na jednym a drudzy na drugim. Lepiej jest, jak wszystko jest na jednym watku - wtedy moze odpowiedzi sie znajdzie juz w innych watkach.
Naprawde nie wiem, dlaczego nie szukasz tych informacji na ich stronie. Czy oczekujesz ze my mamy czas tego szukac za Ciebie, przeciez jak chcesz byc studentem, to oznacza ze trzeba tez nauczyc sie szukac informacji samodzielnie.
Cytat:
Czy jeżeli chce studiować społeczny/humanistyczny kierunek, to czy matematyka na poziomie rozszerzonym także będzie wliczana do średniej ze wszystkich przedmiotów na maturze?
np. Na stronie University of Glasgow pisze

Mówi się: 'jest napisane'

Cytat:
ze: Award of Matura with minimum 85% in all Standard and Extended Level subjects and 85% in at least 3 written subjects at Extended Level.

Czyli: matura z minimum 85% ze wszystkich podstawowych i rozszerzonych plus 85% z minimum 3 pisemnych rozszerzeń. Nie masz konkretnie wskazanej matematyki lub jej braku, ALE jeśli chcesz studiować stricte matematyczny kierunek to zdecydowanie musisz wziąć ścisłe przedmioty zamiast byle czego. Na większości stron rzeczywiście nie ma takiej informacji. Możesz zerknąć jakie przedmioty są wymagane ze szkockich Highers lub A-levels i to powinno Ci dać wskazówkę - jeśli jest wymagana tam matematyka, to bezpiecznie ją weź na maturę, bo może Ci to pomóc przy aplikacji. A najlepiej jest dodatkowo napisać do uczelni i po prostu zapytać. Dodatkowo pomoże Ci to przy personal statement - jeśli wybierasz się na powiedzmy kierunek inżynieryjny, to średnio możesz podeprzeć swoją motywację studiowania nauką sztuki. Swoją drogą łatwiej byłoby mi pomóc, jeśli po prostu napisałabyś na co chcesz iść plus co dokładnie bierzesz na maturę.

Cytat:
Zauważyłam ze np. na University of Aberdeen czy University of Dundee nie brane są pod uwagę oceny z przedmiotów podstawowych, tylko 3 rozszerzone - związane z kierunkiem. Czy tak jest także na innych Szkockich uczelniach? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Każda uczelnia ma własne zasady i nie ma co porównywać.
Hej!

Właśnie dostałam potwierdzenie przyjęcia od Heriot-Watt University - wybiera się ktoś może tam? :D
Cytat: kawa-z-mlekiem
Hej! Właśnie dostałam potwierdzenie przyjęcia od Heriot-Watt University

bardzo dobry Uni,.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie