Cytat: strawberry96
Uważam, że to strasznie glupie, w przypadku uniwersytetu, który ma tyle zgłoszeń co np. Edynburg. Jako że zobowiązują się odpowiedzieć na wszystkie aplikacje przed końcem marca, to w tym roku 31 marca mnóstwo ludzi dostało odrzucenia. Wysyłali po prostu hurtowe odrzucenia. I gdy do nich zadzwoniłam, powiedzieli ze mieli za mało czasu żeby się zastanowić i wiele aplikacji musieli odrzucić bez dogłębnej analizy. To trochę niepoważne. A na tsr to był dzień grozy, bo co minutę ktoś dostawał odrzucenie. Trzeba mierzyć siły na zamiary...
Taka odpowiedź rzeczywiście jest idiotyczna i nieprofesjonalna, ale pamiętaj o tym, że aplikuje mnóstwo ludzi, którzy nawet nie spojrzą na wymagania, nie mają szans na spełnienie oferty i wtedy nad taką aplikacją nie trzeba się rzeczywiście za wiele zastanawiać. Natomiast idea jest taka, że deadline jest taki sam dla wszystkich (styczeń) i nie jest to sprawiedliwe, żeby ktoś dostał ofertę tylko dlatego, że wysłał wcześniej, a ktoś z podobnymi wynikami jej nie dostanie - mimo, że nadal wysłał w terminie.
Cytat:
Oliwko czy to prawda, że Dundee przechodzi teraz wielka restrukturyzację i nie wiadomo w ogóle co będzie? Rozmawiałam z dziewczyną, która jest na 3 roku Psychologii i mówiła, że po pierwsze będzie mocno obcinany personel, po drugie będą jakoś łączone departamenty, czy coś takiego i po trzecie, że będzie mocno obcieta ilość mozliwych modułów do wyboru, np. Ona nie miała już możliwości wyboru niczego związanego z neuropsychologia na 4 rok. Czy to prawda?
Jest restrukturyzacja, są zmiany, ale do końca jeszcze nikt nie wie jak dokładnie to będzie wyglądało. Natomiast w przypadku psychologii moduły 1-3 roku muszą zostać, bo tego wymaga BPS i jest to gwarancją utrzymania akredytacji. Nie mogą nagle obciąć społecznej czy neuro. Moduły na 4 roku zmieniają się CO ROKU niezależnie od tych zmian, ponieważ ich zawartość zależy od tego, kto w danym roku uczy, czego, i ile jest chętnych osób. Zwolnienia będą, ale nie będzie to łapanka, będzie to zależne od tzw. 'academic excellence', czyli tego, czy dany pracownik naukowy prowadzi wystarczająco badań, jak oceniają go studenci i tak dalej, ale tu należy wspomnieć, że to nie jest ta sama jedna sprawa - te sprawy są osobne i jedna nie ma wpływu na drugą. Zwolnienia będą również w innych wydziałach, włącznie z medycznymi. Ze wszystkich kierunków z college of art and social sciences ma być zwolnione łącznie 17 osób, ale to nie jest tak, że nagle wyleci połowa naszego wydziału. Swoją drogą stosunek nauczycieli : studentów również jest zależny od BPS i ich akredytacji, więc nie ma co się martwić, że nagle nie będzie wystarczająco wykładowców. Łączenie/zmiany departamentów to wyłącznie kwestie administracyjne i nie ma to wpływu na studentów. M.in. chcą zmienić system z collegu na szkoły, ale w efekcie zmieni się tylko nazwa, bo system szkół funcjonował do 2007. także od tamtego czasu zmienili, a teraz chcą do tego wrócić. Ogólnie mam wrażenie, że Twoja koleżanka albo sieje panikę, albo jest niedoinformowa, albo jedno i drugie.
Cytat:
Dostałam się na uniwersytet w Dundee i zastanawiam się, jak wygląda pierwszy rok. Chodzi mi o połączenie tych 3 przedmiotów. Początkowo chciałam wziąć jeden język i jeden dodatkowy przedmiot. Ale chciałabym teraz oprócz mojego kierunku studiować geopolitics, a to zajmuje wszystkie moduły. Czy studiowanie 3 kierunkow, bo to jakby polityka, geografia i mój kierunek wiąże się z niesamowitym nawałem pracy? A już abstrahując od samych studiow, czy studiowanie kierunku geopolitics to wedlug was dobry pomysł? Nie jest to popularny kierunek, tak więc zastanawiam się czy jest po nim w ogóle szansa zdobycia pracy, czy lepiej trzymać się standardowych kursów? :)
Na pierwszym roku masz 6 modułów - po 3 na semestr. To, jakie możesz wziąć jest zależne od uniwersytetu i Twojego kierunku. Jeśli chcesz iść na joint degree, bo chyba o to Ci chodzi? - to wtedy bierzesz po jednym z każdego. Coś pokręciłaś z tym z geopolitics, bo każdy kierunek ma po jednym module na semestr w pierwszym roku i nie ma szans, żeby Ci 'zajęło wszystkie moduły'. 3 przedmioty musisz wziąć tak czy siak, więc dyskusja o nawale pracy jest zbędna. Nie wiem jaki to jest ten 'Twój' kierunek, bo nie napisałaś i nie wiem, co w końcu chcesz studiować i co z czym łączyć, więc na ostatnie dwa pytania nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć.