studia w UK pozniej niz zwykle..

Temat przeniesiony do archwium.
witam
jako ze jest tu sporo dobrze zorientowanych osob, chcialem zapytac jak wyglada kwestia dostania sie na studia w UK gdy ma sie prawie 30 lat ? bylem 1szym rokiem zdajacym nowa mature ,matematyka nieobowiazkowa, ogolnie wyniki niezbyt dobre (55% geog 75% ang) , nieprzykladalem sie do nauki krotko mowiac , jakis czas temu cos sie pozmienialo i teraz podjecie nauki na ktoryms z uniwersytetow w londynie wyglada nadzwyczaj atrakcyjnie, i tu moje 1sze pytanie:

czy to jest mozliwe (chodzi mi o BSc) ?

oprocz mizernej matury mam tylko licencjat ze stosunkow miedzynarodowych ,czy wymagania sa jednakowe dla wszystkich ,czy jesli juz jakis uni akceptuje takich kandydatow to stosuje jakies inne kryteria ?
Jeśli masz już licencjat z Polski, to nie dostaniesz pożyczki na czesne w UK. Oczywiście możesz zaczynac kolejny tam licencjat, ale będziesz musiał zapłacic czesne z własnej kieszeni ( 9000 f na rok) + koszta utrzymania, to robi się szalona suma.
Co więcej, przyzwoite uniwersytety wymagają 3 przedmiotów na poziomie rozszerzonym--czy Twoje oceny są z podstawy czy rozszerzenia ? Pomijając już kwestie finansowe, byłbys na pewno traktowany jako "mature student ", musiałbys poczytac na stronach interesujących Cie uczelni czego wymagają od kandydata w takich okolicznościach.
tak teraz widze AAA, alternatywa jest foundation programme , ktory kosztuje 14000 wzwyz.. nigdy bym niepomyslal ze bede tak bardzo zalowal ze poszedlem na studia w polsce
dzieki za odpowiedz i pozdrawiam
Na twoim miejscu staralabym sie pracowac, a miedzyczasie studiowac.
a na jaki kierunek i w jakim celu chcesz iść na studia? to ważne, bo jest alternatywa: wiele collegów w Szkocji prowadzi kursy na poziomie HNC/HND, które później uprawniają Cię do wskoczenia na 2 czy 3 rok undergraduate, a jest szansa, że finansowo mógłby Ci się do college dołożyć pracodawca - wszystko zależy od kierunku, szkoły i Twojej indywidualnej sytuacji.
Sprawa się komplikuje w przypadku gdy chciałbys zacząc zupełnie inne studia ( licencjat) ze względu na koszta czesnego. Ale możesz tez pomysleć o robieniu tam magisterium po licencjacie, ktory juz posiadasz...chyba ze ten kierunek w ogole Cię nie kręci--w takim przypadku dobrze byloby wybrac opcję part-time ( pracujesz i studiujesz, kwota na czesne tez jest rozbijana na dwa lata). Nie wiem tylko czy Twoje oceny sa wystarczające, ale tez mi wiadomo, ze jesli aplikujesz jako "mature student" to inne kwalifikacje są brane pod uwagę.
Nie napisales, czy Twoje oceny z matury są na poziomie podstawowym czy rozszerzonym.
W Danii nie placi sie czesnego zarowno na licencjackich jak i magisterskich--poczytaj o tym rowniez. Tylko nie ma za duzo programow prowadzonych w j. angielskim ( chodzi mi o studia licencjackie)-trzeba sprawdzac na uczelni. Za to magisterskie po angielsku są na pewno.
oliwkowa-oliwka
jesli chodzi o kierunki, to "wymarzony" bylby ktorys z tych;

Investment & Financial Risk Management
Banking & International Finance
Financial Economics

te akurat na city univeristy london

jesli chodzi o HND/HNC to jak wyglada unzawalnosc ? tzn czy bede mogl pozniej na kazdym uniwersytecie starac sie o rozpatrzenie podania o przyjecie na ten final year ? czy moze jest to kwestia indywidualna i trzeba dopytywac sie na miejscu?

madzia63
no wlasnie jako mature student powinienem sie chyba zainteresowac jakimis kursami podnoszacymi lub dajacymi nowe kwalifikacje/uprawnienia bo moja
matura to geog -73 podst i 44 rozsz , ang -88 podst i 57 rozsz , wiec niema szału
Rzeczywiscie oceny najlepsze nie są, ale też mi wiadomo, że w przypadku mature student patrzą bardziej na doświadczenie--musiałbyś zaciekawic ich tym, co robiłeś do tej pory i napisac dobry Personal Statement. Musiałbyś zdać egzamin z angielskiego, IELTS na ocenę, jakiej wymagają. Ale tu trzeba napisac do kazdego z uniwersytetow krotki email z zapytaniem jakie są wymagania na podany przez Ciebie kierunek dla studenta z Polski i ile wymagają z IELTS....ale myslę tutaj o MAGISTERSKICH, bo na drugi licencjat nie dostaniesz pozyczki. Zainteresuj sie opcją, jaką podaje Oliwkowa Oliwka.
>>>>jesli chodzi o kierunki, to "wymarzony" bylby ktorys z tych;
Investment & Financial Risk Management, Banking & International Finance, Financial Economics
te akurat na city univerSITY london
....Na te sie NIE dostaniesz. Napisz do nich, opisz o co chodzi i zobaczysz co Ci odpowiedza.
Moze uda sie na mg, albo podyplomowe jakies.
>>>>jesli chodzi o HND/HNC to jak wyglada unzawalnosc ? masz szanse, ale poczytaj o tym.
>>>>tzn czy bede mogl pozniej na kazdym uniwersytecie starac sie o rozpatrzenie podania
...kazdy Uni ma inne wymagania dla swoich studentow. Nikt Ci nie moze gwarantowac, ze Uni Cie wezmie - ale i tak bedziesz musial placic.
>>>>no wlasnie jako mature student powinienem sie chyba zainteresowac jakimis kursami podnoszacymi lub dajacymi nowe kwalifikacje/uprawnienia
...tak, to jest najlepsze rozwiazanie.

Nie rozumiem, dlaczego studiowales kierunek na licen. po ktorym 10 lat temu wiadomo bylo ze nie ma przyszlosci?????
heh Jesli chodzi Magistra to ten personal statement bedzie musial chyba ich " wysadzic z butow" delikatnie mowiac... a tak powaznie to dziekuje za zwrocenie mojej uwagi w tym kierunku wczesniej nie bralem tego pod uwage

Cytat: terri
Nie rozumiem, dlaczego studiowales kierunek na licen. po ktorym 10 lat temu wiadomo bylo ze nie ma przyszlosci?????

troche skomplikowana ale i glupia sprawa, krotko mowiac to co wtedy mialem w glowie niepozwolilo mi podejmowac madrych decyzji czy nawet traktowac pewnych rzeczy bardziej priorytetowo niz to mialo miejsce.

jeszcze jedno moze glupie pytanie ale mnie nurtuje,w przypadku studiow licencjackich czy nie warto byloby jeszcze dodatkowo zdobyc a level (chodzi mi o independent way - tylko przystapienie do egzaminu) ktore sa 3 level w QCF (wiec nizej niz HNC HND DipHE czy CertHE) ?
>>>> troche skomplikowana ale i glupia sprawa, krotko mowiac to co wtedy mialem w glowie niepozwolilo mi podejmowac madrych decyzji czy nawet traktowac pewnych rzeczy bardziej priorytetowo niz to mialo miejsce.
...Tysiace razy juz too pisalam - za decyzje podjete w mlodosci placi sie przez cale zycie....ale Ciebie jeszcze mozemy uratowac :-)
>>>>zdobyc A levels -
To Ci akurat NIC nie da. 'A' levels brane sa pod uwage przed studiami licenc - ale ty tez juz masz. Nie mozesz zaczynac od poczatku, tak jakby tamto nie istnialo.

Jak chcesz isc w stone finansowa - to zobacz jakie tu sa inne drogi. Moze finansowe egzaminy (trzeba poszukac AAT, ACCA, CIMA) cos pomoga.
"Jak chcesz isc w stone finansowa - to zobacz jakie tu sa inne drogi. Moze finansowe egzaminy (trzeba poszukac AAT, ACCA, CIMA) cos pomoga"--rzeczywiscie zainteresuj się tym, poczytaj.
Sprawdz też na stronie The COMPLETE UNIVERSITY GUIDE ( to ranking brytyjskich uniwersytetow) uczelnie i kliknij na kierunek, ktory cie interesuje--uniwerki ułożą sie wg tego kwalifikatora. SPrawdz, gdzie ten kierunek jest, przyjrzyj się tym uczelniom, gdzie Twoje oceny byłyby wystarczające, sprawdz każdą--wejdz w zakladkę entry requirements-zobaczysz orientacyjnie jakie są wymagania ( dla Polakow zwykle nie podają, wtedy trzeba pisac do tych uczelni i pytac ile wymagają na magisterskie z finansow czy czegokolwiek co cie ciekawi ). Zobaczysz, czy bylbys w stanie te wymagania spełnić. Magisterskie kosztują i na to nie ma pozyczki, ale zorientuj sie, ile kosztują na danym kierunku ( na stronie kazdej uczelni jest podane--patrz na postgraduate). Gdybys pracowal i wziął part-time studies, wtedy jak mowilam czesne jest rozbijane na dwa lata ( studia magisterskie są zwykle jednoroczne w UK)--musialbys byc finansowo przygotowany oczywiscie. Zorientuj sie tez ile kosztują magisterskie w Szkocji, bo cos mi sie wydaje, ze kosztuja mniej. Gdyby uniwerki, do ktorych napiszesz, daly jakąs nadzieję pomimo niezbyt dobrych ocen ( powtarzam, dla mature students sa nieco inne wymagania; z tego co czytalam, większą wagę przywiązują do doswiadczenia), zakasałabym rekawy i przez najbliższy rok zrobila wszystko, aby ich soba zainteresowac. Czy pracujesz w zawodzie, ktory zdobyles po licencjacie? Czy masz do czynieniea z finansami ?
Gdybys wybrał magisterskie, to braliby pod uwagę ocenę na dyplomie.
Tu dla przykladu Investment and Risk Finance na Westminster University w Londynie( magisterskie)
http://www.westminster.ac.uk/courses/subjects/accounting-finance-and-economics/postgraduate-courses/full-time/p09fpirf-msc-investment-and-risk-finance

Wymagania:
Applicants should normally hold a first degree from a recognised institution (minimum Lower Second Class Honours or international equivalent) and demonstrate interest and motivation in the subject area. Alternative professional qualifications with at least three years' relevant professional experience will also be considered.

Jak widzisz wymagają odpowiedniej oceny na dyplomie ( licencjat), ale też zawodowe, przynajmniej 3 letnie doswiadczenie, brane jest pod uwagę, trzeba tez pokazac zaangazownie w tej dziedzinie. Popatrz w ten sposob na inne uniwersytety rowniez, a potem i pisz tam i pytaj. Pozdrawiam
nie , nie pracuje w zawodzie ani nigdzie w "poblizu" finansow niestety, ale zamysl w glowie juz jest, AAT juz sie zainteresowalem kilka tygodni temu, o zdobyciu a levels wspomnialem poniewaz niechce zrezygnowac do konca z brania pod uwage podjecia studiow lic. jeszcze raz,( przynajmniej na ten moment) zwlaszcza ze wiem jaki kierunek a nawet jaka uczelnia mi odpowiada, w moim przypadku sa wie i BA platne i MA.
Dziekuje wszystkim za zainteresowanie moim tematem , bardzo mi pomogliscie
Pozdrawiam
Jeśli nadal bierzesz studia licencjackie pod uwagę, to pamiętaj też, że sam będziesz musiał za nie zapłacić, a czesne to 9000 f za rok, czyli 27 000 f za trzy lata--pożyczki nie dostaniesz na pewno--czy będziesz więc w stanie sobie je sfinansować? Pomyśl ew. o opcji Oliwkowej Oliwki
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa