Cytat: tillmay
Cześć,
od około roku zastanawiam się nad studiami w Szkocji, z racji wielu udogodnień, jak na przykład opłacone czesne za studia(zdaję sobie sprawę, że to pożyczka i być może kiedyś przyjdzie mi ją spłacać)
To źle sobie zdajesz sprawę, bo w Szkocji się nie oddaje pieniędzy za czesne ;) Inaczej wygląda to w reszcie UK.
Cytat:
Nie oszukujmy się, studia w UK mają mnóstwo zalet jeśli patrzy się na nie z perspektywy Polaków. Do rzeczy. Ostatnio u mnie w szkole była pani, która reklamowała uniwersytet w Aberyswyth i samą miejscowość. Atrakcyjność tego miejsca i samego uniwersytetu(mnóstwo kierunków, gwarantowane miejsce w akademiku na pierwszy rok) straszni mi się spodobała. Jednakże obawiam się, czy owa atrakcyjność nie powoduje tak dużego zainteresowania, że mogę w ogóle nie mieć szans na zostanie przyjętym.
To jest mocno średni uniwersytet z bardzo dobrą reklamą, więc sporo osób z Polski się na to kusi. Aż tak wielkiego zainteresowania poza tym nie ma, bo to bardzo średnia uczelnia.
Cytat:
Uniwersytet nie wymaga ani żadnych międzynarodowych matur ani nawet certyfikatów z angielskiego, ale mimo wszystko mam mieszane uczucia.
No właśnie, więc sam sobie odpowiedz, jaka jest potencjalna jakość tego uniwerku? Matura polska (zwykła) bez problemu wystarczy na studia, ale martwiłabym się brakiem wymagań certyfikatu - oznacza to, że możesz mieć na roku mnóstwo ludzi, którzy nie będą sobie radzili z językiem, a przez to będą ciągnać poziom w dół. Naprawdę chcesz ryzykować i brać ogromny kredyt na taki uni?
Cytat:
Czy jest tutaj ktoś kto studiuje tam/studiował tam? Możecie coś powiedzieć na temat tego uni? Łatwo znaleźć tam jakąś pracę part-time i czy w ogóle łatwo jest tam się utrzymać? Może jest tutaj ktoś kto wcale nie uczył się w liceum wyśmienicie a mimo wszystko udało mu się tam dostać? Z góry dziękuję za odpowiedź! :)
Jest cały wątek o tym uni, ale jest w archiwum - musisz poszukać.
Natomiast nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że Aber jest w Walii a nie w Szkocji, bo cały post jest wymieszany :D