Cytat:
1.) Czy jeżeli chce studiować społeczny/humanistyczny kierunek, to czy matematyka na poziomie rozszerzonym także będzie wliczana do średniej ze wszystkich przedmiotów na maturze?
np. Na stronie University of Glasgow pisze, ze: Award of Matura with minimum 85% in all Standard and Extended Level subjects and 85% in at least 3 written subjects at Extended Level.
Zamierzam zdawać na maturze 3 przedmioty rozszerzone: angielski, wos oraz geografię lub historie sztuki. Czy studiując kierunek niezwiązany z matematyka, brana jest pod uwagę matematyka? (I to pytanie dotyczy wszystkich uniwersytetów w Szkocji, nie tylko University of Glasgow). Czy muszę zdać matematykę na 85 %?
Na to pytanie odpowiedziałam Ci w innym wątku i bardzo proszę o to, aby nie śmiecić :)
Cytat:
2.) Czy po studiowaniu English Language/Literature można pracować w Polsce jako nauczyciel angielskiego, czy jednak należy robić jakieś dodatkowe kursy? Słyszałam, ze tak naprawdę można studiować dowolny kierunek w UK (niezwiązany z filologia), a potem w Polsce można być nauczycielem angielskiego, czy to prawda?
To prawda wg przepisów jakie czytałam jeszcze kilka lat temu, ale może coś się zmieniło. Z tym że musisz pamiętać, że są inne zasady pracy w przedszkolu, liceum czy w prywatnej szkole języków obcych. Wszystko zależy od tego gdzie chciałabyś pracować. W zwykłej szkole państwowej musisz mieć odpowiedni kurs, ale w prywatnej są już inne zasady, w szkołach językowych też inne - musisz się sama dowiedzieć, spotkałam się z sytuacjami, gdy w szkole językowej nauczyciele mieli tylko zdane CPE i uczyli, bez żadnych dodatkowych kursów.
Cytat:
3.) Jaki jest miesięczny koszt życia/utrzymania w Szkocji? Wiem, ze może to zmieniać się w zależności od stylu życia, miasta itp. ale jaki jest średni koszt? Czy łatwo jest połączyć naukę z praca, a może jednak lepiej skupić się tylko na studiach? Jaka praca jest możliwa dla studentów?
O tym było na forum setki razy. Nie można niczego uśrednić, bo nie wiem, czy chcesz jeść na mieście, czy jesteś super eko weganką czy chcesz mieszkać w akademiku czy w prywatnym mieszkaniu, czy do szczęścia potrzebujesz zupki chińskiej czy jednak normalnego obiadu. W telegraficznym skrócie: średniej ceny pokoju poszukaj na gumtree lub na stronie uni poszukaj akademika plus do tego szukaj na stronie TESCO czy ASDA cen podstawowych produktów - wszystko znajdziesz. Dolicz telefon, rachunki, kosmetyki, środki czystości i do tego dodaj zapas na wydatki szkolne i ewentualny transport. Praca jest możliwa, ale jako dodatkowy grosz a nie główny sposób utrzymania się.
Cytat:
4.) Czy oceny ze świadectwa z liceum wpływają w jakikolwiek sposób na dostanie się na studia w Szkocji?
Nie.
Cytat:
Wracając do 1 pytania, zauważyłam ze np. na University of Aberdeen czy University of Dundee nie brane są pod uwagę oceny z przedmiotów podstawowych, tylko 3 rozszerzone - związane z kierunkiem. Czy tak jest także na innych Szkockich uczelniach?
Na to również już odpowiedziałam.