Studia w UK wymagane rozszerzenia

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Aktualnie jestem w 2 klasie liceum i myślę o wybraniu się na studia do UK na CompSci, jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji o wymaganych rozszerzeniach. Przykładowo na stronie Oxford University jest tylko taka notka:

Poland
Polish Matura / Swiadectwo Dojrzalosci with 85% in all subjects with two relevant subjects taken at the higher (extended) level.

W wymaganiach dla kierunku jest napisane Candidates are expected to have Mathematics to A-level (A or A* grade), Advanced Higher (A grade), or Higher Level in the IB (score 7) or another equivalent. Further Mathematics or another science would also be highly recommended. więc zakładam że matematyka rozszerzona to konieczność, ale co z drugim rozszerzeniem? Mogę wybrać dowolne?
Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
>>>>with 85% in all subjects with two relevant subjects taken at the higher (extended) level.
Slowo RELEVANT powinno cos Ci mowic. To znacxzy takie, ktore sa mniej wiecej zwiazane z tym, np. Fizyka, Biologia, cos podobnego.
Pamietaj, ze wszystkie inne musze byc na 85+, i te rozszerzone tez na 85+.

Nie interesuj sie wymaganiami dla innych narodowosci. A levels to sa ang. wymagania.
'another science' = inna nauka ścisła
a wiec wlasnie fizyka, biologia, chemia
Mam jeszcze jedno pytanie. Planuje zdawać j.ang podstawę i rozszerzenie, j.polski, matematykę podst. i rozszerzenie i informatykę rozszerzoną. Razem więc 3 rozszerzenia, a wymagane na większości uniwersytetów są tylko dwa. Czy w takim razie zdawanie angielskiego na poziomie rozszerzonym ma sens? Bo wychodzi na to że uczelnia i tak tego nie punktuje a zawsze coś może pójść nie tak i nie daj boże nie spełnię kryteriów conditional offer.
Zdawanie ang rozsz. ma sens, dlatego, ze musisz tez miescic sie z wymaganiami na Uni. Zobacz dokladnie jakie one sa gdy chodzi o zdolnosci z jez. ang.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia