Maintenance Grant

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc Wszystkim,

Jestem w Anglii od zeszlego Maja (2006). Od wrzesnia 2006 chodze na College na kurs j.angielskiego: Business English, Writing & Reading English, Speaking English i w kwietniu zaczynam IELTS Preparation. Od wrzesnia 2007r. zaczynam robic A levels na Collegu. Dostalam sie na dwa kursy: History of Art i na Drama and Theatre Studies. Kurs Drama (...) trwa dwa lata - Advanced Level, a History of Art tylko rok - Advanced Subsidiary. Jak skoncze college ide na Uniwersytet. Najwiekszym marzeniem jest skonczenie nauki na the Cambridge University Historii Sztuki. Jednak teraz potrzebuje pomocy.
Chodze po organizacjach wolontaryjnych, Collegach ( jestem bardzo rozczarowana poniewaz na College'u, na ktory sie wybieram udzielili mi najmniej informacji) bibliotekach, local Council i wszedzie mnie odsylaja do kolejnych drzwi. Pomyslalam, ze tu moge dostac pomoc...
Szukam informacji o calkowitym sfinansowaniu mojego zakwaterowania (Maintenance Grant) podczas nauki na collegu. Chce wziac loan na splate tuition fees jak bede studiowac na uniwersytecie. Dodam dla ciekawosci, ze kursy, ktore teraz zaczynam sa dla mnie bezplatne poniewaz skonczylam szkole o profilu teatralnym i zdawalam na maturze historie sztuki. College powiedzial mi, ze mam wczesniejszy kontakt z kierunkami, ktore wybralam dlatego zgodnie z nowym prawem jakie wchodzi od 2007 kursy te sa dla mnie bezplatne (sugeruje sie informacjami, jakie udzielono mi podczas interwiev).
Prosze Was o konkretne informacje dotyczace otrzymania grant'u oraz inne mozliwe srodki na Financial support dla osob, ktore zaczynaja nauke w UK.

Serdeczne dzieki i mam nadzieje, ze w przyszlosci tez bede w stanie komus pomoc.

Justyna
Zacznijmy od tego:
Dostalam sie na dwa kursy: History of Art i Drama and Theatre Studies. Kurs Drama trwa dwa lata - 'A' Level, a History of Art tylko rok -AS level -
Tutaj moge powiedziec, a na Uni potrzebuja pelne 'A' level, a AS level to ma tylko pol wartosci tzn ze na drugi rok i tak musisz chodzic zeby zdac calosc.
Za 2 lata sytuacja sie moze zmienic. Najpierw zdaj i miej dobre A levels a pozniej szukaj Unis.
Na Cambridge History of Art napewno sa warunki tzn jakie wyniki sa wymagane.
jeszcze jedno - wejdz na strone www.cam.ac.uk - tam zauwazylam, ze podaja dokladnie wymagania na History of Art i niestety potrzebujesz wiecej jak jedna 'A' level. Moze to cos zmieni situacje. (Generalnie to sa 3A levels zdane na A)
Czesc terri,
dziekuje za odpowiedz.

Zaczne od Maintenance Grant. Wczoraj zadzwonilam do Surrey Council i poprosilam o application form. Mam dostac w krotce list z papierami.

DLA zainteresowanych wklejam inf. o grancie na ten i nastepny rok:

'' Maintenance grant for 2[tel]and 2[tel]starters
There is a new grant of up to £2,765 for students starting courses in 2006/2007 and 2[tel]. It is available as an income assessed, basis.

If household income is £17,910 or less then the student will be eligible for the full grant. Entitlement reduces as income rises up to £38330 when £50 is payable. No grant is payable at higher incomes. Between £17,991 and £27,120, grant is reduced by £1 for every complete £6 and between £27,121 and £38,330 the grant reduction is £1 for every complete £9.50. Students attending a full-time PGCE course will be eligible for the first £1,230 of this grant on a non-income assessed basis.

Entitlement to grant will reduce entitlement to maintenance loan by up to £1,230. For example, if grant entitlement is assessed at £700 then loan entitlement is reduced by £700. If grant is assessed at £1,500, loan entitlement is reduced by the maximum £1,230.

Students who have a confirmed entitlement to Income Support or Housing Benefits, while they are studying are entitled to apply for a Special Support Grant of up to £2,765 instead of the maintenance grant described above. The assessment scale is the same, but there is no reduction in maintenance loan entitlement of up to £1,230 with this grant.

At public sector Universities and Colleges students eligible for the full £2,765 grant and charged more than a £2,765 tuition fee are eligible for a non-income assessed bursary from the institution to cover the fee in excess of £2,765.

For gap year students in 2005/2006 who started a course in 2006/2007 and students attending 'End-on' courses, the arrangements for old system students apply and an income-assessed Higher Education Grant of up to £1,000 may be payable in place of the £2,765 grant. ''

Jesli chodzi o Cambridge, to wyglada to roznie.. Na jednej website jest napisane tak:
''The ideal applicant?
There is no single ideal applicant, nor are there special requirements for this course. GCE A level History of Art is useful but by no means essential. We are looking for students with general intellectual interests, some knowledge – and love – of the History of Art and, if possible, a reading ability in one or two foreign languages. Intelligence, motivation and visual sensitivity are essential.''

A na innej www, ze potrzebuje 3 A Levels. Dzwoinila na Uni, ale zawsze wlaczala sie sekretark. Zostawialm wiadomosci i tel, ale nie oddzwonili.
Wiem, ze AS level nie jest to pelen A level, ale licze ze wolontariat w the B.Mus., nowe slownictwo, lektury przygotuja mnie na studia. Bardzo kocham sztuke i wiem, ze jak mi zalezy, to pomysly same przychodza do glowy jak zrealizowac marzenia : )

Z tym loanem, to jednak jeszcze sie wstrzymam.
teraz weszlam na ta strone, ktora mi wczesniej podalas i sie okazalo, ze to ta sama, na ktorej juz bylam.

Z ksiazek jakie tam podano udalo mi sie dostac tylko jedna - E.Gombricha. Niestety nie potrafie sie wglebic w tresc w wersji angielskiej.Znalazlam w Polsce ta ksiazke przetlumaczona na moj jezyk i bardzo, bardzo mnie ''wciagnela'', zaczelam patrzec na niektore rzeczy z innej perspektywy. Niestety musialam ja zwrocic mojej Profesor od H.Szt. Dostac ja jest bardzo trudno. Wiele osob podobno jest nia zainteresowana. Do czego zmierzam.. Wydaje mi sie, ze jak skoncze ten kurs, przeczytam ksiazki, ktore Cambridge poleca i nabede kolejnego doswiadczenia przez te 2 lata, bede w stanie przekonac komisje na interview, ze moga mi zaufac i dac szanse. Cxuje, xe to moje powolanie i mam pomysl na zycie po studiach - coprawda nadal sie klaruje, ale jest przepelniony miloscia, a przeciez szukaja kogos, kto kocha sztuke.

Ktos z Was zna moze jeszcze inne sposoby na dofinansowanie?
Justynko,
Dzieki za wklejenie inf o grant na ten i nastepny rok - to napewno sie wielu osobom przyda.

A co do ciebie - wiem, ze masz pasje wieksza jak zycie - ale narazie...learn to walk before you can run. Przed toba sa 2 lata ciezkiej pracy a potem, jak dostaniesz dobre wyniki to dopiero wtedy zabierz sie za przekonywanie komisji dlaczego chcesz studiowac na tym Uni. Ale, niestety, pamietaj tez, ze tam na jedno miejsce bedzie wielu chetnych. Na twoim miejscu, wzielabym wiecej jak 1'A' (chociaz 2) i starala sie dostac A. Jak wszystko pojdzie dobrze, to na studia dostalabys sie dopiero na rok 2009/10.
Terri, nie ma sprawy.

Zapamietam: ''learn to walk before you can run''.
Temat przeniesiony do archwium.