Co to jest GRE? czy macie moze...

Temat przeniesiony do archwium.
Co to jest GRE? czy macie moze jakieś info na temat studiów w kanadzie? prosze o pomoc. I czy wiecie gdzie w Polsce można zdawac egzamin TOEFL?
www.gre.org Verbal and Quatitative egzamin dajacy ci wstep na studia na poziomie magisterskim. Poziom Verbal jest wyzszy niz TOEFL max score

www.toefl.org

zamow tam sobie darmowe bulletins. Zdawac moza w centrach znajdujacych sie w kazdym wojewodzkim miescie w Polsce.

glowny link Kanady na studia:
http://www.ambassadeducanada.org/education/index-en.asp
szczerze jest to test do zdania ? chodzi o to czy jest bardzo trudny.
Kazdy zadaje ten egzamin, tak jak i Toefl. Tylko pytanie na ile punktow zdasz. Bo dobre szkoly maja competitive scores.

Ja zdawalam GMAT ( juz skonczylam studia w USA), i musze przyznac ze uczylam sie caly rok do tego egzminu, biorac tez inne klasy z statystyki i algebry jednoczesnie w tanszej szkole, aby mi potem to zaliczyli na uniwersytecie ( oszczedzalam na tution).

Zdasz GRE, jesli znasz angielski jak CPE na A i pouczysz sie jakis czas.
Ucznia na której chce robic magistra wymaga ponad 2000 punktów :( . A dokładnie to jest to egzamin z mojego angielskiego tak jak TOEFL ? A co do TOEFL'a to jaki jest jego poziom trudności ? Sorka że tyle pytan tobie zadaje ale nie bardzo orientuje sie w temacie. Dziekuje za wcześniejsze odpowiedzi.
Ja nie wiem jak mam ci opisac poziom trudnosci... Bo jak?

wiesz, trudno okreslic poziom TOEFLA bo sa b latwe pytania, a i takie trudne na poziomie Proficiency -CPE i wyzej. Kazdy zdaje na jakas ilosc punktow. Jak juz mowilam, szkola okresla ilosc wymaganych punktow.

GRE jest DUZO DUZO trudniejszy od TOEFL, bo jest to egzamin wstepny rowniez na studia humanistyczne. Jak mowilam, aby zdac GRE na wymaganym poziomie na studia zazwyczaj musisz byc na poziomie post-CPE, i troche miec pojecie o matematyce. Jak mowilam: ja mialama CPE i uczylam sie ROK do GMATA ( podobnego egzaminu).
Z ciekawości znalazłam kilka stronek z przykładowymi testami lub pytaniami do GRE.
Np. tu:
http://www.petersons.com/testprepchannel/gre_sample_questions.asp

Faktycznie jest to post-CPE. Językowo. Przy czym samo bycie post-CPE na pewno nie wystarczy. Te nie które pytania 'humanistyczne' to trochę jakby połączenie testów na inteligencję z zadaniami na logikę:)))
Bardzo sluszne spostrzezenie, amused- GMAT GRE LSAT SAT to sa egzaminy jak najbardziej na logike. I sa naprawde trudne dla non-native speakers.
Temat przeniesiony do archwium.