nostryfikacja

Temat przeniesiony do archwium.
W tym roku koncze studia , bede miec tytul mgr inz. chcialabym nostryfikowac dyplom w USA, ile to kosztuje i jaka jest szansa ze bedzie to mozliwe, i co musialabym zrobic?????
Zakladam ze znasz doskonale, albo przynajmniej bardzo dobrze angielski. Kazdy stan ma swoj departament ktory reguluje takie sprawy. Dla inzyniera, akurat znalazlem indiane:http://www.in.gov/pla/bandc/engineers/
Sprawdz najpierw czy Ci uznaja polski dyplom- to bedzie wymagac odpisow z indeksow, opisow wszyskich klas itp. Jelsi wyjdzie ze Ci czegos brakuje mozesz dorobic na miejscu w szkole albo podejsc do egzaminu bez klas. Jesli zdasz dadza CI kredyt. Byc moze dadza Ci tymczasowo licencje i wtedy bedziesz mogl pracowac i przygotowywac sie. A moze bedziesz musial isc na rok do szkoly. Ja pracuje w medycynie wiec orientuje sie dokladnie w tej dziedzinie, ale podejrzewam ze system jest bardzo podobny. Na koszt, tego sie raczej nie da wycenic, zbyt wiele zmiennych. Ale powodzenia
pytanie tylko, jakie masz szanse na prace z polskim dyplomem inzyniera, skoro nawet graduate z dyplomem z usa maja teraz problemy ze znalezieniem zatrudnienia...... W "The Economist" byl niedawno artykul jak to drugi rok z rzedu grduate po Harvardzie szukaja obecnie pracy miesiacami. Wbrew pozorom im bardziej wyksztalcony tym trudniej mu obecnie znalezc prace , moze z wyjatkiem pewnych zawodow w ktorych jest duze zapotrzebowanie i ciagle nienasycony rynek: lekarze i pielegniarki i kilka innych. Na brak inzynierow nie narzekaja. Ale po wypaleniu sie boomu w e-commerce nawet informartykow wiecej niz miejsc pracy! Zreszta co sie liczy najwiejcej to doswiadczenie zawodowe w USA w dziedzinie. Okazuje sie to byc wazniejsze niz sam dyplom
heh... z tego co wiem to nostryfikuje sie dyplomy TYLKO medyczne w USA. Mozna nostryfikowac tez prawo ponoc - zdac egzamin z prawa USA ( inne niz polskie itd) itd. Nie slyszalam o nostryfikacji innych przedmiotow. Nie jest to wymagane.
Bardzo prosze o informacje na temat nostryfikacji dyplomu po uniwerytecie medycznym na kierunku stomatologia.W tym roku robie staz w polsce.interesuje mnie jakie dokumenty powinnam miec przygotowane i gdzie je mam wyslac a takze cos na temat egzaminow i kosztow takiej nostryfikacji.chcialabym wyjechac do Chicago

« 

Nauka języka

»

Szkoły językowe