angielski nie poniewaz zdaje mi sie iz i tak to nic nie da poniewaz w pracy, studiach okazujesz certyfikaty. Tez rozwazam warwick (miedzyinnymi) Narazie nie mam zadnego certyfikatu ale jestem na poziomie cae pod koniec drugiej (wakacje) zamierzam cpe albo cae nie wiem boje sie mozliwe ze bede zdawal cpe i toefl (zeby wrazie nie zdania jednego miec chociaz drugie) Ja tez bede na siebie pracowal aczkolwiek wiaze pewne plany ze sprzedaza softu (oczywiscie przez siebie napisanego) na gieldach internetowych it.p. Co do olimpiad, fakt nastawione na programowanie. Biore w nich udzial gdyz licze na laureackie miejsce. Potem z laureatow jest wylaniana druzyna na miedzynarodowe olimpiady. Najlepsi jeszcze w liceum maja zapewnione miejsce pracy, sponsorow na studia no i same studia ;-) z matematyki rownierz biore aczkolwiek watpie abym laureatem byl (moze w pozniejszych latach). Zdziwilem sie natomiast iz napisales ze boisz sie pisac informatyke na maturze a z tego co wiem to jest na poziomie z lekka podstawowym :] zazwyczaj osoby ktore chca studiowac informatyke, sa obeznani w klimacie no i interesuja sie matma i fiza. Oczywiscie nie jest to regula, lecz mniemam ze oscyluje to w granicach 80 - 95% :] . Planujesz sie cos przygotowywac, odkladac kase? (tego sie boje bo 1000 pounds plus ewentualne koszty utrzmania przez pierwsze 1- 3 miesiecy) to jednak jest dosc sporo (prawie 10 tysiecy moze byc nawet). Slyszalem tez ze osoby ktorych rodzice zarabiaja ponizej 25tysiecy gbp na rok maja studia za darmo w angli. wystarczy zaznaczyc odpowiednie opcje w formularzu ucas... Troche mnie denerwuje brak informacji, dowiedzialem sie sporo ze stron danych uniwersytetow niestety ciezko jest znalesc informacje kokretnie dla uczniow z polski, czy nawet innych krajow z poza angli. Zastanawiales sie moze nad irlandia albo szkocja, ja osobiscie zastanawialem sie na dublin'em (ladnie, tanio i chyba w miare wysoki poziom) brakuje mi tylko rankingow porownywujacych studia w calej wielkiej brytani ... no troche sie zapedzilem, pewnie pelno bledow porobilem i namieszalem ale sie wyjatkowo spiesz, moze pozniej cos napisze, bylbym wdzieczny gdybys tez napisal co planujesz it.p.
pozdrawiam...