Jaki dokument, żeby uczyc?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej,

Słyszałem, że wystarczy FCE/CAE/CPE, by móc uczyc w prywatnej szkole językowej. Jest oczywiście jakaś rozmowa orientacyjna z kandydatem itd. Kolega powiedział mi jednak ostatnio, że certyfikat nie wystarczy, aby w ogóle pytac się o pracę w szkole prywatnej. Obok certyfikatu konieczne ma byc rzekomo zaświadczenie o skończeniu studiów pedagogicznych lub innych z pedagogicznym przygotowaniem.

Chciałbym się bardziej zorientowanych spytac, jak wygląda sprawa? Wystarczy certyfikat i pozytywne przejście rozmowy kwalifikacyjnej czy konieczny jest licencjat/magister z pedagogiki?

Dziękuje za wszelkie użyteczne odpowiedzi.
Krzysiek
Nikt nie jest w stanie mi pomóc?
Dobra szkoła językowa nie zatrudni lektora tylko na podstawie certyfikatu językowego. Nie mówiąc już o tym, że FCE czy CAE to za mało, żeby uczyć. Przy CPE już bym się zastanowiła, ale warunkiem sine qua non byłoby przygotowanie metodyczne. I to przygotowanie w kontekście nauki języków, czyli ktoś kto zaliczył metodykę na matematyce miałby raczej niewielkie szanse.
Jeżeli myślisz o uczeniu, postaraj się o certyfikat dla nauczycieli, np. DELTA czy CELTA. Ich zaletą jest to, że są międzynarodowe, więc na ich podtawie można uczyć w innych krajach.

Inna sprawa, że w kiepskiej szkole zatrudnią cię na ładne oczy. Ale też zapłacą grosze i dadzą źle dobraną grupę. W dodatku po góra pół roku wszystko się rozsypie. Na szczęście takich szkół jest coraz mniej, bo ludziom coraz bardziej zależy na jakości.

pzdr,
A.
Dziękuję Aga.
Tak więc uprawnienia do uczenia w gorszych szkołach językowych już mam (ładne oczy) :-))) Teraz pora dowiedziec się coś więcej o CELTA.

Dzięki jeszcze raz!

»

Pomoc językowa