TOEFL 2 lata,a co potem?

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc,mam zamiar zdac ten egzamin...ale jestpewne ALE!Musze zdobyc ten certyfikat ze wzgledu mojej pracy doktoranckiej w USA,akurat tyle trwa doktorat...czy jest cos takiego,zeby przejsz na certyfiakt bezterminowy???
TOEFLa masz tylko na 2 lata i nie ma możliwoście aby ten certyfikat był bezterminowy. Wychodzą z zaożenia że po 2 latach braku kontaktu z językiem się go zapomina i dlatego by mieć aktualny certyfikat bo okresie 2 lat od terminu zdawania trzeba podejść jeszcze raz. To cały biznes. 130 $ za podejście. Muszą z czegoś żyć
hi, proszę o inf. dotyczącą terminów egzaminu TOEFL we wrocławiu.
Dostałem się na MBA na VIADRNIA (rozmowa kfalifikacyjna) teraz chcą jeszcze potwierdzenia z egzaminu TOEFL, może dla tego że przyznali mi styp. 40 tyś.?, a może dla tego że mój poziom ang.był nie wystarczający, obawiam się że to drugie.CU jOKE.
Toefl wygasa po 2 latach bo potrzebny jest tylko do dostania sie na studia, to nie jest jakis egzamin dla pracodawcow. W USA pracodawca sam okresla czy znasz ang bo slyszy cie przeciez:))
Moj Toefl dawno juz wygasl, ale przeciez starajac sie o prace podkreslam jaki uniwersytet ukonczylam, a j. angielski uslysza na interview
Zreszta na co TOEFL graduates? Przeciez znaja jezyk jakos skoro ukonczyli studia. Wiekszosc amerykanow nie wie co to TOEFL, a Anglicy nie maja pojecia co to jest CPE, FCE- oni tymi egzaminami nie zyja! To w niektorych krajach te egzaminy staly sie takie znane, a w Polsce juz w szczegolnosci:))
Po co ci Toefl jesli nie po to aby sie dostac na studia??
aha, odpowiadajac na Twoje pytanie: TOEFL jest potrzebny tylko jak uczelnia przeglada twoja aplikacje na studia. Jesli masz odp. ilosc punktow to zatwierdzaja, wkladaja w akta , stawiaja haczyk przy informacji ze spelnil/a kryterium znajomosci jezyka na okreslonym poziomie TOEFL np. 274pkt
Nie potrzebny jest poza tym Toefl w trakcie studiow- TYLKO DO DOSTANIA SIE JEST POTRZBNY. Bedziesz zmuszony podczas studiow pisac eseje na poziomie duzo wyzszym niz Toefl:)))

Na studia doktoranckie i magisterskie obowiazuje takze jeden z tych egzaminow : LSAT, SAT, GRE, GMAT itd. ( w zaleznosci od kierunku)

Duzo trudniej je zdac niz TOEFL. TOEFL przy tym to "betka":))
aha...
Pracy doktoranckiej???? Co przez to rozumiesz?
W USA studia doktoranckie wygladaja inaczej niz w Polsce. Sa to NORMALNE STUDIA, a pracuja na uniwersytecie ci co chca i dostali prace, bo nie jest wymagana zadna praca. A jesli mowisz o Thesis, pisemnym przewodzie doktorskim, to na niektorych kierunkach tego nie ma, sa tylko praktyczne projekty. Thesis jest duzo mniejsza w USA niz w Polsce, bo w Polsce sie na tym caly prawie doktorat skupia i tylko tzreba zdac jakies tam male egzaminy z jezyka, filozowfi itd. W USA koncowa Thesis to moze ostatnie pol roku, a poza tym sa to NORMALNE STUDIA, z mnostwem zajec np pedagogika. Phd w USA to przede wszystkim NAUCZYCIEL UNIWERSYTECKI, a o wiele mniej w efekcie obiera sciezke, albo raczej jest mu dane byc Phd- researcher (badacz).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

FCE - sesja letnia 2003

»

Studia językowe