Co musiałabym zrobić, aby otrzymać wizę turystyczną?

Temat przeniesiony do archwium.
1. Wiza. Mam pytanie co do rozmowy z konsulem amerykańskim w Warszawie. Czy cała rozmowa byłaby po angielsku? Mam 15 lat, czy musiałabym byc z rodzicami (oni nie potrzebują wizy i w ogóle nie znają angielskiego)?
2. Koszt - ile wyniósłby koszt samego starania sie o wizę?
3. Czy dzwoniąc i umawiajac sie na rozmowę z konsulem musiałabym mówić po angielsku?
4. Czy potrzebne jest zaproszenie od rodziny ze Stanów?
5. O co mógłby zapytać mnie konsul na rozmowie?

Znam angielski naprawdę bardzo dobrze jak na mój wiek i myśle, ze bym sobie poradziła.

Proszę o porady osoby, które były w podobnej sytuacji.
1.Czy cała rozmowa byłaby po angielsku?
Mysle, ze tak.....chociaz najlepiej byloby sie dowiedziec kto pelni ta funkcje i jakimi jezykami on wlada. To bedzie na ich stronach, ktore oczywiscie juz prawie znasz na pamiec.

A. Mam 15 lat, czy musiałabym byc z rodzicami (oni nie potrzebują wizy i w ogóle nie znają angielskiego)?
...nie jestem pewna, czy podczas rozmowy jest wymaganie, zeby osoba odpowiedzialna za Ciebie tam byla. Sama, jako 15to latka nie mozesz podejmowac zadnych decyzji.

2. Koszt - ile wyniósłby koszt samego starania sie o wizę? gdzies na ich stronach moze to byc.

3. Czy dzwoniąc i umawiajac sie na rozmowę z konsulem musiałabym mówić po angielsku? Trzeba zadzwonic i sie zapytac.

4. Czy potrzebne jest zaproszenie od rodziny ze Stanów?
...No, mysle, ze cos bedzie potrzebne, bo musisz miec udowodnione ze ktos bedzie Cie utrzymywal, i co wlasciwie bedziesz robila w US?

5. O co mógłby zapytać mnie konsul na rozmowie?
...o wszystkim, dlaczego?, po co?, wszystkie pytania ktore przyjda jemu do glowy. Jako maloletnia osoba to napewno wiecej, majac wiecej odpowiedzialnosci za ciebie.

Dzięki za szybka odpowiedz! Czytałam, ze konsul mówi trochę po polsku. A zaproszenie mogę bez problemu załatwić. :)
1. W przypadku starania sie o wizę turystyczną rozmowa jest zazwyczaj w języku polskim, co nie znaczy, że konsul nie może zapytać o coś po angielsku. Nie powinno to jednak mieć wpływu na wynik spotkania. Osoby powyżej 14-stego roku życia mogą się stawić na rozmowę z konsulem bez rodziców, czyli spokojnie możesz iść sama.

2. Na dzień dzisiejszy opłata wizowa to 560zł, do tego 3-4zł opłata manipulacyjna albo 20-30zł jeżeli wnosisz opłatę przez bank, zależy od prowizji każdego banku i koszty dojazdu. Opłaty się zmieniają, więc przed udaniem się po wizę warto sprawdzić czy te ceny nadal są aktualne.

3. Nie, rozmowa jest po polsku. Koszt takiej rozmowy to 5zł za minutę, więc upewnij się, że masz przy sobie paszport i potwierdzenie złożenia wniosku DS-160.

4. W przypadku ubiegania się o wizę turystyczną nie jest potrzebne żadne zaproszenie. Jak podchodzisz do okienka podajesz tylko paszport, wniosek wizowy i formularz DHL, nic więcej. Konsul może poprosić o dodatkowe dokumenty potwierdzające, że osoba ubiegająca się o wizę ma silne związki z krajem. Zaproszenie takim dokumentem nie jest i o ile nie zaszkodzi, jego przedstawienie nie wpływa na uzyskanie wizy.

5. Konsul sprawdza czy nie ma przeciwskazań dla Twojego wyjazdu do USA, czy cel podróży jest zgodny z tym co zadeklarowałaś w formularzu wizowym i jak silne są Twoje związki z krajem. Należy przekonać konsula, że wróci sie do kraju przed upływem terminu wizy. Może zapytać gdzie się zatrzymasz, kim są dla Ciebie Ci ludzie, z kim będziesz podróżować, kto z rodziny jest w USA, na jak długo jedziesz etc. Inaczej mówiąc może zapytać o wszystko co ma związek z tą podróżą. Nie kłam. Lepiej nie dostać wizy za brak związków z krajem niż za kłamstwo.
Dzięki bardzo za tę wyczerpująca odpowiedź! Naprawdę bardzo mi się przydała.