Auto w Angli

Temat przeniesiony do archwium.
Chcialbym kupic auto w angli. Nie mam jednak pojecia co powinnienem zrobic zaraz po kupnie...rejestracja, ubezpieczenie, podatki itp. Czy moglby mi ktos pomoc?? Gdzie mozna najtaniej ubezpieczyc okolo 10 letnie autko??
Zaraz po zakupie musisz wypelnic dokument zmiany wlasciciela i wyslac to do Swansea. Samochod musi byc ubezpieczony zanim do niego wsiadziesz - a kosz zalezy ile masz lat, kto bedzie uzywal, i czy masz jakies znizki - dobra historia bez wypadkow itp. Podatek tzn drogowe placi sie rocznie to jest to koleczko na szybie ok 170F. Samochod musi miec MOT - przeglad techniczny - zapytaj sprzedajacego o to i jak dlugo jeszcze jest wazny. Ale najpierw ubezpieczenie - jest duzo firm ktore mozesz pytac o stawki.
A czy moge przez jakis czas jezdzic na ubezpieczeniu poprzedniego wlasciciel?? Czy musze je wykupic odrazu po kupnie? Czy przeglad techniczny (MOT) i podatek drogowy przechodzi z poprzedniego wlasciciela na mnie czy musze to robic od nowa?? (Oczywiscie jesli takowe byly jeszcze wazne).
Nie wolno ci jezdzic bez wlasnego ubezpieczenia - ubezpieczenie na dany samochod konczy sie jak juz on nie jest twoja wlasnoscia - nie moze ci ktos samochodu sprzedac i ubezpieczyc ciebie - dlaczego by mial to robic?
MOT i podatek drogowy przechodzi na ciebie - bo to sa na dany samochod.
thx za info
zobacz w google. co .uk => quoteline direct
Quoteline znajdzie ci najtansze ubezpieczenie, polecam jednak wpisac ze jestes ponad rok w uk rezydentem juz bo inaczej to he he!

szukaj zas zamochodu na autotrader.co.uk
lub loot.com

no tam MOT i podatek drogowy musi byc ale jesli nie kupujesz nowego auta to zazwyczaj juz na jakis czas ow MOT jest. Odcinek do DMV w Swansea wysyla sprzedajacy a nie kupujacy. Ty otrzymasz tylko w odpowiedzi registration.
zgadzam sie z wszystkim co Rita Skita napisala - obowiazkiem sprzedajacego jest wypelnic odcinek do DVLA - ale jak nie wypelni i wysle - to kupujacy bedzie jezdzil samochodem ktory nie jest jego wlasnoscia - w razie wypadku to sie okaze ze wlascicielem dalej jest sprzedajacy.
czesc a mozesz mi powiedziec jak moglabym wyrejestrowac angielskie auto w dvla? che kupic auto dla mojego ojca i zostawic je w polsce co mam zrobic z dvla?
dzieki
Hej
wlasnie kilka dni temu wyslalam samochod bratu do Polski, wiec
1 angielski dowod rejestracyny jest podzielony na roznokolorowe sekcje.
aby wywiezc go do Polski a potem zarejestrowac (po zmianie strony kierownicy oczywiscie) bedziesz potrzebowala wlasnie ten angielski dowod, ale nie caly do DVLA musisz tylko odeslac taka mala fioletowa czesc gdzie jest napisane ze samochod zostal na stale wywieziony po za granice kraju, tylko wyslij te kartke jak juz wywieziesz samochod aby nie miec problemow na granicy i to tyle.
jezeli masz jeszcze jakies pytania pisz :)
pozdrawiam Maggie
A jakie to ty auto kupilas ze bedzie przekladana kierownica??Jakies totalne nieporozumienie z tym...to sie w ogole nie oplaca. Ja znalazlem Skode Octavie w kombi z kierownica po lewej, 97 rok, 1,9 tdi za 800 funtow.
niedlugo zjezdzam juz do Polski i auto jak marzenie :) Bez kombinacji, jakichs przekladek itd... Dodam ze furke znalazlem w Autotraderze, co prawda musialem sie kopsnac do Coventry ale cos za cos ( mieszkam w Derby)
wiec po pierwsz nie uwazam aby Audi A3 1.8 sport z 1998 za F200 bylo nieporozumieniem....po drugie transport F300 + F500 czesci w Polce wiec okolo 1000 nie licze przekladki bo brat jest mechanikiem wiec zajelo mu to jakies 3 dni.... teraz sprawdz ile takie autko kosztuje w Pl .......... policzyles?
a tak na koniec ja w przeciwienstwie do Ciebie napisalam aby komus pomoc a nie przechwalac sie, a tak w gruncie rzeczy to "skoda" raczej nie jest powodem do dumy, nie sadzisz? a i tak na koniec wysłano z: *.internetdsl.tpnet.pl ???????
pozdrawiam
A jak wyglada sprawa rejestracji takiego samochodu przerobionego w polsce? Slyszalem ze trzeba specjalne badania wykonywac poniewaz byla przekladana kierownica. Kiedys chcialem sobie przywiesc samochod z UK do PL jak juz bede wracal i wlasciwie ciagle o tym mysle. Nie spotkalem sie jednak nigdy z czlowiekiem ktory potrafil mi powiedziec jak wyglada rejestracja i wszystkie formalnosci. Jesli juz zarejestrujesz samochod w PL to prosze o info jak to wszystko przebieglo.
Pozdrawiam.
WITAM I POTRZEBOJE POMOCY
KUPILEM ANGIELSKI SMAOCHOD W POLSCE PRZY KUPNIE SPISALEM UMOWE I DOSTALEM FORME PAPIERU CERTIFICATE EXSPORT WYSLALEM TO DO DVLA Z DANYMI SMAOCHODU I Z DANYMI MOIMI I TEGO GOSCIA CO KUPILEM OD NIEGO AUTO NIE DOSTALEM DOWODU REJESTRACYJNEGO PONIEWAZ ON KUPIL TO AUTO NA AUKCJI I DOSTAL TYLKO TOM FORME I KAZANO MU JA WYSLAC DO DVLA Z DANYMI JESTEM CIEKAWY CZY ODESLA MI Z DVLA FORMEPAPIERU ZKTORAMOGE ZAREJESTROWAC AUTO W POLSCE
WITAM
MAM JESZCZE JEDNO PYTANIE CZY AMKTOSNUMER DO BIURA DVLA W SWANSENA
z pełnym szacunkiem MaggieT,ale to co piszesz o przeróbkach auta typu audi a3 98r to jakis stek bzdur.po pierwsze jakim cudem takie auto w uk kosztowalo 200f?chyba bez silnika;),po drugie czesci do niego za 1000?,raczej w to niewierze(pewnie sąsiadowi zgineło takie same audi spod domu),a znam takie przypadki niestety.jestem mechanikiem i dla mnie i reszty mechanikow niemozliwoscia jest przerobic je w 3 dni.to jest jakis absurd!aż nie chcialo mi sie tego czytac.normalnie trwa to ok 3tyg.min ale i tak nawet jezeli przerabiali by je 2 miesiace to nikt nie da tobie gwarancji ze auto bedzie sprawne,poniewaz wymieniasz takze czesci ktore maja fabrycznie oryginalne zgrzewy,a zamiennik na SRUBKI to tandeta.ja posiadam w uk bmw728i 2001r.i mi nie oplaca sie go przerabiac na lewa strone bo licze sie z tym ze moga byc ustrerki po przeróbce ktore trzeba naprawic,a to kosztuje.tak wiec odradzam taki domowe przerobki w 3 dni bo jest to nie mozliwe,a tym bardziej nie precyzyjne a to jest b wazne przy takich zmianach.Zastanowcie sie czy naprawde sie oplaca przerabiac takie auta.ja osobiscie odradzam to .wiem ze cena kusi ale nikt nie da wam gwarancji ze bedzie w pelni sprawne jak kupione w polsce,bo napewno tak nie bedzie.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

CAE - sesja wiosenna 2006

»

Pomoc językowa