szkoła w Anglii .....

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :)
Mam 15 lat - w Polsce zdałam do 3 gimnazjum. Mój tato wyjechał do Anglii za praca ponad rok temu. Obecne jestesmy u niego na wakacjach i baardzo nam sie tutuaj podoba. Chcialabym zostac tu juz na stale. Jedyne co mnie martwi to angielska szkola:/ ... Ile czasu moze zajac zalatwienie wszystkich formalnosci? Jakich dokumentow potrzeba? Czy nieznajomosc jezyka jest wielka przeszkoda? I czy dziecko, ktore nie zna jezyka moze dostac jakiegos opiekuna w szkole? przynajmniej na pierwsze pol roku? jestem totalnie zielona w tych sprawach a to dla mnie bardzo wazne. Prosze o odpowiedz... serdecznie pozdrawiam :)
Jedenym problemem jesli chodzi o szkole w anglii jest to czy sa w niej aktualnie wolne miejsca. Jesli sa wystarczy zlozyc podanie. Nie sa wymagane zadne dokumenty. Anglicy przygotowani sa do tego, ze co roku do szkoly przychodzi kilka osob bez znajomosci jezyka i kazdy taki uczen dostaje specjalnego nauczyciela, ktory ma za zadanie go tego jezyka nauczyc. Problemem moze byc to, ze majac 15 lat od wrzesnia trafiasz do 11 klasy, czyli tej w ktorej zdaje sie egzaminy GCSE (taka mala matura) i mozesz miec za malo czasu, zeby przygotowac sie do nich jezykowo. Ale sprobowac trzeba.
Ja ci radze dokonczyc przynajmniej gimnazjum w Polsce, a dopiero potem kontynuowac nauke w UK.
Ja tez tak mysle, najlepiej uczyc sie w Polsce, i poszkolic jezyk ang. do stopnia ktorym latwo mozesz sie poslugiwac w mowie i pismie.
Ja właśnie skończyłam gimnazjum i głęboko się zastanawiam nad wyjazdem do szkoły tam. Moj tata też wyjechał już z połtora roku temu... a gdzie twój tata mieszka? Jedynym problemem byłby chyba moj niezbyt dobry angielski...
Dzieki za wszystkie odpowiedzi:* ... Moi rodzice staraja sie juz pozalatwiac wszystkie sprawy i mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Z jednej stony tez wolalabym skonczyc gomnazjum w Polsce, podszlifowac jezyk ale i tak chyba mialabym rok do tylu;/ ... A teraz jest szansa (wielka) szanasa zamieszkac tutaj i chyba moi rodzice takiej nie przepuszcza ...
Obecnie moj tato mieszka w Stoke-On-Trent ... miedzy Manchesterem a Birmingham. A Twoj? Jeszcze raz dzieki ... w razie czego to moj e-mail [email] pozdrawiam :)
jest jeszcze taki przepis, ze dzieci zza granicy zazwyczaj daja do klasy nizej niz powinny chodzic, ze wzgledu wlasnie na bariere jezykowa...
no wlasnie ... wiec i tak bede rok do tylu ;/ nooo ale slyszalam tez, ze w Polsce jest wyzszy poziom nauczania ogolnie w szkolach i my uczymy sie np. w piatej klasie tego czego Anglicy ucza sie w pierwszej klasie gimnazjum. Wiec czy mozliwe jest, ze jesli dadza mnie teraz rok do tylu to pozniej kiedy naucze sie jezyka pojde o dwie klasy do przodu? .. spox by bylo;] pozdrawiam :)
Nie ma zasady, ze dzieci z zagranicy ida do klasy nizszej. Tutaj po prostu troche inaczej wyglada podzial rocznikow. Szkola zaczyna sie 1 wrzesnia i wszyscy uczniowie urodzeni do 1 wrzesnia ida do klasy wyzszej, a ci urodzeni po 1 wrzesnia do klasy nizszej. Poza tym kazda klasa podzielona jest na 3 grupy a,b,c w zaleznosci od poziomu wiedzy ucznia i w kazdej z grup realizowany jest inny program. Moja 14 letnia cora wlasnie skonczyla pierwszy rok nauki w Anglii. Zaczela od grupy b (tej przecietnej), po 3 miesiacach zostala przeniesiona do grupy a (tej wyzszej). Poziom nauczania jest zdecydowanie nizszy w Anglii niz w Polsce. Zajecia sa bardziej praktyczne. Przykladowo na lekcjach przyrody przeprowadzane byly zajecia w grupach, uczniowie jedli rozne jedzenie i obserwowali kto beknie pierwszy i najglosniej. Na lekcjach historii nie wkuwa sie dat i faktow, ale pisze sie wypracowania, na przyklad: Jestes mloda kobieta pracujaca w fabryce broni w czasie drugiej wojny swiatowej i napisz jak wyglada twoj plan dnia.
popieram to.
A co do wiedzy, to trzeba pomyslec, ze wiedze mozesz miec szersza niz tutejsi, ale jak nie dasz rady jej przekazac i o czyms porozmawiac (bariery jezykowe) to ktos pomysli ze po prostu tego niewiesz.
wieelkie dzieki:)
Nooo jezyk jest najwieksza barjera ... ale kiedy idzie sie do angielskiej szkoly nauka szybiej idzie, bo caly czas obracasz sie wsrod samych anglikow i osluchujesz sie jezyka jak nigdy ... mam nadzieje, ze bedzie GIT :) dzieki za rady :* pozdrawiam :]

ps: Moze zostane w UK juz na stale:D Rodzice coraz czesciej o tym rozmwiaja:D spoxik...
Iska453-
"kiedy idzie sie do angielskiej szkoly nauka szybciej idzie, bo caly czas obracasz sie wsrod samych anglikow i osluchujesz sie jezyka jak nigdy" - to jest prawda - ale nic z tego, jak ich nie rozumiesz, bo dalej nie bedziesz rozumial co do ciebie mowia.
Od zera nie bedzie latwo pojac wszystko i zdawac te egzaminy w jez.ang.
nioom to tez prawda... wiem, ze nie bedzie latwo ... i jestem nastawiona i swiadoma tego, ze moga nie przyjac mnie do 3 gim. - klasy do ktorej powinnam isc w tym roku. Na pewno dadza mnie nizej, bo na 100% nie naucze sie na tyle jezyka... tego jestem swiadoma... wlasnie - jesli bede caly czas w towarzystwie anglikow powinnam powoli zaczac lapac wymowe poszczegolnych wyrazow i ogolnie ten jezyk, nie bedzie mi latwo ale pokolei jakos to pojdzie... powyzej ktos napisal, ze urodzony po 1 wrzesnia idzie do klasy nizej - ja urodzilam sie w grudniu i biorac pod uwage niezadobra znajomosc jezyka na pewno bede rok albo nawet dwa do tylu i nie przystapie teraz do tych egzaminow;/ ... wiec na jedno wychodzi... jedyny problem to ten jezyk - ale ciezko nad tym pracuje i mam nadzieje, ze nie bede musiala sie tak juz bac... nowa szkola, nowi znajomi, nowi przyjaciele ii.. na dodatek Anglia troche mnie to przeraza i przydalaby sie osoba, ktora przeszla juz przez to wszystko... jesli ktos taki sie znajdzie prosze o kontak [email] :) pozdrawiam :] i dzieki
Witam ;) i juz po wszystkim... nawet jkabym nie chciala nie ode mnie to zalezalo i jestm tu :) w Anglii... jutro idziemy na rozmowe z dyrektorem ;) dowiemy sie wszystkiego - pozniej na zakupki - mundurek i te sprawy no i od srody do szkoly ;) poznalam dzisiaj kolezanke, ktora okazalo sie, ze idzie do tej samej szkoly co ja! wiec jestm happy nie bede sama ;) mam nadzieje, ze wszystko sie ulozy i bedzie GIT ;) w razie gdyby ktos chcial sie dowiedziec jak to jest co musielismy zalatwic i wszystko dotyczace szkoly kontakt [email] :):) pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

»

Szkoły językowe