Ważność wizy turystycznej

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam pytanie. Czy ktoś się oreintuje jak jest z terminem ważności wizy turystycznej do USA? Załóżmy, że dostałabym ją na 6 miesięcy. Czy to by było 6 miesięcy od daty wystawienia czy 6 miesięcy od wjazdu do USA. A jeśli od daty wjazdu, to po jakim czasie od otrzymania wizy najpozniej moglabym wyjechac? Jeśli ktoś mogłby mi pomoc to z gory dzieki:) Pozdrawiam
jesli dostaniesz w konsulacie wize na 6 miesiecy, to masz ja wklejona w paszporcie razem z expiration date(czyli wygasniecia)... do usa mozesz wleciec od razu jak otrzymasz wize, jej waznosc nie zalezy od tego kiedy przekorczysz granice, tylko od tej daty o ktorej pisalam... dodatkowo na lotnisku wbijaja w te kartki dodatkowa date, na jaki czas oni pozwalaja ci w usa zostac... mimo, ze masz wize na pol roku, moga wbic tylko 3tyg... zalezy to od ich dobrej woli wlasciwie;)
lepiej nie kombinowac i nie przekraczac terminow bo to sie wiaze z pozniejszym raportem w ich kompach i moga cie juz wiecej nie wpuscic, nawet jesli keidykolwiek bedziesz chcial i mial wazna wize...
mozna tez przedluzac wize w czasie pobytu w usa, ale to rzadkie przypadki i malo kiedy udaja sie z wiza turystyczna...