czesc hmm ja teraz studia zaczynam chodzilem do collegu rok, na nauke jezyka eng :] powiem tak.. dla polaka.. nawet ktory uczyl sie na 3jkach w szkole.. college to jest smiech na sali :))) tak samo univerek ;] moi znajomi ktorzy studiuja smieja sie z tego poziomu ;) wielu pracuje full tiem i studiuje i rade daje :))
ogolnie z tego co wiem w Angli jest obowiazek szkoly do 16roku zycia (nie tak jak u nas do 18) ja na towim miesjcu przyjezdzajac do angli szedlbym do Collegu na jakis darmowy albo nawet paltny kurs.. przygotowujacy do egzaminow "A level" (potrbzen beda na studia) no a potem univerek :) rok czy 2 na loozie sie przgotujesz... (zalezy tez na jakim poziomie masz angol... ale jak na towj wiek pwoeidmzy ze jestes poziom FCE to spoko taki poziom moze minimalnie nizszy trzeba zeby do collegu sie dostac, zazwyczja 5.5 z IELTSA uwazma ze to troche nizej niz FCE)
potem na studia dostaniesz pozyczke jak wsyzcy polacy, univerke kosztuje 3tys futn rocznie.. dostnaies zpozcyzke na 3 lata studiow.. dzialajca an takei jzasadzie ze po studiach jak zarabiasz ponizej 15tys funt rocnzie to nie musisz jej spalcac.. ;] czyli pozytywna nic nie ryzykuejsz jakby np ci sie kariera po unvierku nei powiodla :]
ps: lduzie tu sa barodz ograniczeni.. nie ze wszycy ale 90% ;DDD na pytanie czy ktos z angoli slyszal o Napoleonie/ Goergu Bushu/ Stalinie/ Shopenie albo o tym jak i kto z kim wlaczyl w np 2 wojnie swiatowej... 4ch na 5ciu nie ma zielonego pojecia :DDD who the fuck is he? :D
slyszeli tlyko o szekspirze i Hitlerze :DD i to tez nie wszyscy kojarza holocaust :DD College tu to wyglada tak ze tylko 6 godizn tygodniowo (czasami 8) jak nie musisz pracowac to dawaj College nromalny + college darmowe zajecia dla ludziez UE (chcoiaz chca wstrzyamc slsyzalem bo za duzo luda wyrkzosytuje je.. i kasa na to sie im konczy;p) no to tyle moge ci poradzic. :}
tylko nie wiem czy w twoim wieku juz bedziesz mogl/mogla do A level sie przygotowywac.. no i nie wiem jak z Angolem.. no ale ogolnei nudzic sie bedziesz ;]bo takei jszkoly ze 30h tygodniowo jak u nas to juz nie ma ;p jak masz 16lat+
pozdrawiam
(sorry chaotyczna na notka ;p ale jak sie wczytasz zrozumiesz;p)