nauka w angli -16 lat, - POMOCY !!!

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc :* !
Obecnie mam 15 lat, jezyka ang. ucze sie od 7 lat. Mój problem polega na tym, ze za rok -po skonczeniu gimnazjum (majac 16 lat) chcialabym sie wyprowadzic do anglii. Czy moglabym przeniesc sie w srodku roku szkolnego ? np. w polowie roku, lub podczas ferii ? Czy zostane wtedy przyjeta do angielskiej szkoly, czy bede musiala czekac na poczatek roku ? Moj tata mieszka tam od ok, 5 miesiecy, wiec z zakwaterowaniem itp, nie mialabym zadnych komplikacji. Mam jeszcze kilka pytan dotyczacych rozpoczecia tam nauki.. majac 16 lat, chodzilabym tam do Collegu - czy wszystkie college trwaja 2 lata ? jaki mam wybor po skonczeniu takiego collegu ? i co sadzicie o collegach w anglii i jakie sa mniej wiecej koszta ? slyszalam, ze nauka w anglii jest na duzo nizszym poziomie.. ale jednak i tak chcialabym tam sie uczyc. i co potem ? co myslicie o studiowaniu tam ? A czy po Collegu idzie sie odrazu na studia czy jest jeszcze jakas szkola przed nimi ? czy jest ktos kto chodzil do collegu w UK ? lub ktos kto wyprowadzil sie tam w podobnym wieku (15-16 lat) ?? wiem, ze zadaje duzo pytan, ale bardzo mi zalezy ;) PROSZĘ WAS O POMOC !! licze na odpowiedzie, chocby na czesc z moich pytan :) z gory bardzo, ale to bardzo dziekuje i pozdrawiam ;*
czesc hmm ja teraz studia zaczynam chodzilem do collegu rok, na nauke jezyka eng :] powiem tak.. dla polaka.. nawet ktory uczyl sie na 3jkach w szkole.. college to jest smiech na sali :))) tak samo univerek ;] moi znajomi ktorzy studiuja smieja sie z tego poziomu ;) wielu pracuje full tiem i studiuje i rade daje :))
ogolnie z tego co wiem w Angli jest obowiazek szkoly do 16roku zycia (nie tak jak u nas do 18) ja na towim miesjcu przyjezdzajac do angli szedlbym do Collegu na jakis darmowy albo nawet paltny kurs.. przygotowujacy do egzaminow "A level" (potrbzen beda na studia) no a potem univerek :) rok czy 2 na loozie sie przgotujesz... (zalezy tez na jakim poziomie masz angol... ale jak na towj wiek pwoeidmzy ze jestes poziom FCE to spoko taki poziom moze minimalnie nizszy trzeba zeby do collegu sie dostac, zazwyczja 5.5 z IELTSA uwazma ze to troche nizej niz FCE)
potem na studia dostaniesz pozyczke jak wsyzcy polacy, univerke kosztuje 3tys futn rocznie.. dostnaies zpozcyzke na 3 lata studiow.. dzialajca an takei jzasadzie ze po studiach jak zarabiasz ponizej 15tys funt rocnzie to nie musisz jej spalcac.. ;] czyli pozytywna nic nie ryzykuejsz jakby np ci sie kariera po unvierku nei powiodla :]

ps: lduzie tu sa barodz ograniczeni.. nie ze wszycy ale 90% ;DDD na pytanie czy ktos z angoli slyszal o Napoleonie/ Goergu Bushu/ Stalinie/ Shopenie albo o tym jak i kto z kim wlaczyl w np 2 wojnie swiatowej... 4ch na 5ciu nie ma zielonego pojecia :DDD who the fuck is he? :D
slyszeli tlyko o szekspirze i Hitlerze :DD i to tez nie wszyscy kojarza holocaust :DD College tu to wyglada tak ze tylko 6 godizn tygodniowo (czasami 8) jak nie musisz pracowac to dawaj College nromalny + college darmowe zajecia dla ludziez UE (chcoiaz chca wstrzyamc slsyzalem bo za duzo luda wyrkzosytuje je.. i kasa na to sie im konczy;p) no to tyle moge ci poradzic. :}
tylko nie wiem czy w twoim wieku juz bedziesz mogl/mogla do A level sie przygotowywac.. no i nie wiem jak z Angolem.. no ale ogolnei nudzic sie bedziesz ;]bo takei jszkoly ze 30h tygodniowo jak u nas to juz nie ma ;p jak masz 16lat+
pozdrawiam
(sorry chaotyczna na notka ;p ale jak sie wczytasz zrozumiesz;p)
Aha i tu jest troche ostra biorokracja.. ;p zeby np na univerek aplikwoac to masakra z 7 listow jakies inteview, oferty, egzaminy i inne gowna ;p wiec dobrze by bylo jakbys byla zaradna jakos, albo nie bala sie mowic itd.. (nawet jak kaleczysz angola ostro to dowazna badz ;p) no i fajnie jakby twoj tata byl raczej "kumaty" zeby ci pomogl wsyztko zalatwic.. i znal w miare angielski.. a nie byl jakism robolem w fabryce jak ja ;DDD no ale teraz tylko kilka lat studiow i kariere w Biomedical zaczynam :)

ps. tu poziom niski, ale wazne ze uczelnia anglojezyczna... prawda jest troche przykra.. ze koles inteligentny z polskim bardzo dobrym univerkiem jest traktowany duzo nizej niz tepak po anglojezycznym univereku nawet najgorszym..
no i expierience jest wazny, ale ogolnie tu oplaca sie studiowac.. bo po univerku raczje wiekszosci udaje sie znaleźc dorbze paltna prace i robic "kariere" no powiedzmy zeby przed 30tka zarabiac 30tys/rocznie
,a mam wielu znajomych absolwentow angielskich uni, wiekszosc z nich ladnie ustawiona, ja tu mieszkam na stale, ale jak myslisz o powrocie do polski kiedys to tam skonczony eng univerek to tez duzy prestiż ;] moj ziomek skonczyl Wolverhampton university (95 na 115 w rankingach;p) i w poslce zarabia 4tys ;p
a studia tutaj to najelspzy czas zyczia.. okolo 12h tygodniowo.. i uczyc sie trzeba okolo 3-4h/tygodniowo a tak to rpaca i imprezy :DD
pozdro ;p
jakeis pytania
[email]
uhm: w Collegach sa jeszcze kursy ze mozesz sobie robic.. jakis zawód ;] i tez ladna kase po tym robic (nie mam pojecia ilu letnie i jak to wyglada) :) hmm np nie wiem na instrutora prawo jazdy, czy hydraulika..czy cokolwiek :]
wiekszosc pcha sie na uni itd.. ale po takim collegu jak jestes np dorbze wyklwalfikowana w swoim fachu to tez fajna pryszlosc :]
ogolnie nie wiem jak sporjza na towje kwalfikacja z gimnazjm itd..i cyz pozwoal uczyc sie od polowy semestru.. kwesita zagadania :P hmm duzo latwiej bylo by isc w polsce do liceum zdac amture i angielski univerek uderzac.. :} jak masz taka alternatywe to tak bym zrobil :] nie ma sie co pchac za wczesnie.. stracone najlepsze lata zycia :P bez znajomych(dlugo zanim poznasz takcih prawdziwych przyajciol, nie tylko znajomych ja juz mam;p) itd.... no chyba ze w polsce nie masz u kogo mieszkac itd.. za bardzo to Anglia :>
hej, zagadaj do mnie na [gg] albo odpisz tutaj.
Wyjezdzam za tydzien do UK, jestem po maturze, postanowilam zrobic sobie rok przerwy popracowac w UK i aplikowac na studia w nastepnym roku.
Planowalam isc na platny kurs ang. ale napisales ze mozna isc do colegu na rok - prosze napisz o tym cos wiecej, bo bardzo chcialbym pojsc jesli nie kolidowaloby mi to z pracą! Moj ang jest na poziomie sredniozaawansowanym, moze wyzszym, ciezko sie okreslic.
Lece do Birmingham.
Pozdrawiam
hej,
tez mam 16 lat i wlasnie zaczelam nauke w angielskim szkole. jest to 6th form college. chodze na kurs gsce trwajacy rok, potem kurs alevel trwajacy 2 lata. wiec za 3 lata pisze mature po ktorej moge isc na studia. moglabym tez za 2 ale ze wzgledu na to iz chce isc na emdycyne musze miec bardzo dobre wyniki z alevel totez 3 lata nie zaszkodzi. w polowie roku moga byc problemy z dostaniem sie do szkoly. tymbardziej jesli nie zansz ang. ja uczylam sie w pl angielskiego 9 lat, z tego 5 lat kursy prywatne. i czasem mam problemy. wiec przygotuj sie eze nie bedzie kolorowo. pozdro
lila123 Witajcie!
Obecnie jestem w 3 klasie gimnazjum chciałbym wyjechać do collegu do wikelkiej brytani (za rok albo dwa). Prosze żebyście powiedzieli wszystko o collegu. Ja chce iść na medycyne więc brałbym takie przedmioty jak Biologia, Chemia, Fizyka i pewnie Matematyka:):):)
Mam pytanie do lila123 i wogóle do wszystkich: mogłabyś mi wszystko napisac co robiłas jeszcze w Polsce żeby się dostać do Collegu jakie egzaminy zdać, i wiogóle wszystko co Ci przyjdzie do głowy. No i fajnie by było gdybyś opisała jak tam jest jak Ci się podobają lekcje itd. a także czy myślisz studiowac medycyne w angli (pewnie tak). Możecie pisac na maila [email]

Serdecznie Pozdrawiam i z góry dziękuje
Damian
hej.
to czy sie dostaniesz tu do koledzu nie zalezy od twoich egzaminow w polsce. na to w ogole nie patrza. ja akurat tez ide na medycyne i w tym roku w maju pisze GSCE (chyba wiesz co to za egzamin)
wszystk ozalezy od twojego angielskiego. jednak jesli chcesz tu studiowac medycyne, co onznacza ze jezyk musisz znac perfect a to nie jest raczej mozliwe po roku czy 2 to lepiej zebys zrobila tak jak ja. a ja jestem w 6th form college, pisze w tym roku gsce, za 3 lata alevel z bioli fizy chemi ogolnie science, matmy i angol bo chyba etz jest potrzebny na medycyne tu. jestli chcesz isc do koledzu to tak jakbys byla juz po gsce tutaj, a bez tego ciezko przyjmuja. bo to czy mozesz pisac alevel ktory jest w koeldzu po 2 latach zalezy od twoich wynikow gsce. bodajz emozesz go pisac jesli masz a b i c z gsce. to chyba tyle. jak cchesz cos wiecej to [email] . ja akurat mieszkam w oxfordzie i tu tez sie ucze, wiec na uniwerek zapytac mam niedaleko. a jesli chodzi o tutejsze studia. zalezy jakie uniwersytet. anglia nie cieszy sie wysokim poziomem. ja wczoraj uczylam sie na macie jak uzywac linijki i coto jest katomierz. pozdrawiam
a i powiem ci im szybciej tym lepiej. za rok albo 2 bedzie beznadziejny wiek na takie zmiany. ja naprawde mialam w pl same 6 z ang dodatkowe kursy i fce. jednak to za malo jak na nauke tu. tymbardziej medycyna tak od razu.
dzięki bardzo. a jak np. chciałbym pojechać tylko na rok (bynajmniej na razie) to co polecasz college?? czy to ma sens?? wiesz co ja i tak nie chciałbym mieszkac na stałe gdzieś indziej niż w Polsce (ah ten patriotyzm) więc wolałbym studia skończyć w Polsce bo boje się że jak bym wrócił z angli do polski po studiach to po prostu znałbym tylko fachowe terminy po angielsku zamiast po polsku*(chociaż nie tylko o to chodzi) i nie widze sensu żebym przy zamiarze pracowania w polsce miał studiowac w angli. Ale i tak interesuje mnie ten rok w angli.

Przepraszam ze takie masło maślane wyszło:)

Pozdrawiam Damian
a po co na rok? w rok ani nie nauczysz sie angielskiego ani nie skonczysz zadnej szkoły wiec to po prostu bezsens. tymbardziej ze to nie jest takie ze "pojde sobie do koledzu" przyjmuja cie na podstawie jezyka i tego czy masz gsce czy nie. poza tym kazdy college ma swoj kierunek. to po co zaczynac np. koledz medyczny i go nie skonczyc? kazdy trwa przynajmniej 2 lata.
Ale jeżeli np. wyjade na dwa lata do collegu medycznego to moge tam zdać mature i bedzie sie ona liczyla i bede mogł wrócić do polski i tu bez problemu studiować???????
bedziesz mógł, ale po pierwsze to ciezko bedzie ci sie dostac do koledzu bez gsce, boto głownie na jego podstawie przyjmuja, po drugie ciezko ci bedzie z jezykiem- to jest koledz medyczny, nie secondary wiec jezyk trzeba znac naprawde baaardzo dobrze. no i po tym koledzu niebedziesz miał tak wysokiego poziomu jak po lo biol chem w pl. w ang jest o wiele nizszy ten poziom. obcokrajowcow ogranicza tylko jezyk. chyba ze znasz perfect i mieszkałes tu juz wczesniej :)
już drugi rok się zastanawiam nad wyjazdem i zainteresowałem się http://www.sts.se/poland/hs/kraje_wyjazdow/europa/wielka_brytania/szkola/

co otym myślicie>?????? Chce iść na medycyne więc na pewno chciałbym się uczyc chemi, biologi i fizyki ale czy tam uczą na poziomie porównywalnym w polsce?? czy jak wróce do kraju to nie bede miał problemów z maturą. Byc może bede chciał tam zostać i zdawać maturę miedzynarodową, ale chciałbym mieć takie zabezpieczenie.

Prosze wypowiedźcie się do tego konkretnego przypadku sts - może coś o tym słyszeliście, może wasi znajomi byli za granicą właśnie z tą firma?????

Prosze o porady pozdrawiam Damian
tu jest link do strony głównej:

http://www.sts-education.pl/poland/hs/poczatek/
Prosze o pomoc. I rozwianie moich obaw.
yhymm , :P chodzę do klasy 2 gimnazjum , i 3 gimnazjum będę kończyła w Anglii :D
lubię Angielski :D:D po prostu szkołę mam już załatwiona tylko skonczyc 2 gimnazjum i OK.
Witam wszystkich.Mam 17 lat. Mam pytanie, a mianowicie w ubieglym roku(2007) przyjechalem do UK i rozpoczalem nauke w College'u na kursie ESOL a po 2 tyg przezucili mnie na ESOL/EFL. W Polsce skonczylem pierwsza klase LO na profilu biol-chem-fiz). Jezyka ang ucze sie od 7 lat (plus 1 rok w College'u).Chcialbym tutaj pujsc na studia (konkretnie matematyka) i wiem ze zeby co kolwiek zaczac trzeba posiadac certyfikat z GCSE. Słyszalem ze mozna ten egzamin uzyskac po skaczeniu kursu na lv 2 w College'u. Obecnie jestem na entry 3 wiec zostaly mi jeszcze 2 lata, a to dla mnie za dlugo. Czy nie da sie tego zrobic w jakis krótszy sposob. Wiem ze po uzyskaniu GCSE trzeba jeszcze isc na kurs a-level ktory trwa 2 lata i ktory przygotowywuje do studiow. Wiec w sumie jest to jeszcze okolo 4-ech lat:(. Czy ktoś z Was spotkał sie z taka sytuacja wczesniej albo zna sposob jak mi w niej pomoc. Jezeli tak to prosze o rade. Piszcie tu, lub na e-mail: [email]
hejcio wszystkim:) Jestem kasia mam 16 lat i chcialabym jak najpredzej wyjechac do angli do collegu... jeszcze w tym roku najlepiej... wiem i zdaje sobie sprawe ze nie bedzie latwo bo moj angielski nie jest zbyt dobry.... chcialabym sie dowiedziec czegos wiecej na ten temat... jezeli sa tutaj osoby ktore wiedza jak to wyglada ze strony zalatwiania to prosze was bardzo o pomoc.... od pewnego czasu siedze w ksiazkach j. angieskiego staram sie jak tylko moge zeby cos wiecej umiec... i jak widze daje efekty.. pozdrawiam.. i czekam na odp tutaj badz [email] przez emaila tez mozna sie ze mna skontaktować.
witam jestem tu nowy za rok koncze w pl gimnazjum,
Chcialbym sie dowiedziec czy istnieje w anglii w collegach takie cos jak turystyka.. jesli tak to jakie to college i na ile mi potrzebna znajomosc anglika..
prosze o szybka odp tu badz na moje [gg]
a i czy polecacie jakies college
właśnie też po gimnazjum chciałabym polecieć do Anglii i rozpocząć tam naukę mam tam dużo znajomych i wgl;>
i dlatego chciałabym się zapytać jak tam jest;)
kto zna informacje na ten temat pisać 12[tel]GG
naprawde masz zalatwia juz szkole??jakim cudem??

ja tez jestem w drugiej gim i zamierzalam tak zrobic..a jak twoj jezyk
>>>i dlatego chciałabym się zapytać jak tam jest;)
W wieku 16 lat pojdziesz do college studiowac 'A' levels przez 2 lata, a wtedy jak dostaniesz dobre wyniki to moze dostaniesz sie do Uni.
Temat przeniesiony do archwium.