Irlandia, pierwsze dni szkoły.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Od 14 czerwca tego roku przebywam w Irlandii i jutro (Pon. 01.09.2008r.) ruszam pierwszy dzień do szkoły.
Mam spory stres ponieważ jest to moja pierwsza szkoła tutaj i mój angielski nie jest taki wspaniały.
Rozmawiałem już z kilkoma osobami i nauka angielskiego tutaj, to podobno kwesta czasu, ponieważ wszystko samo wchodzi do głowy przebywając w otoczeniu gdzie mówi się tylko po angielsku.
Jednak początki są trudne :(

Może ktoś zakończył już naukę, albo jest w trakcie i może coś więcej powiedzieć na temat szkoły i języka w Irlandii.

Pozdrawiam

[Przepraszam jeśli wybrałem złą kategorię dla tematu]
Arek-
Po pierwsze mniej stresu - w kazdej szkole spotkasz bardzo duzo uczniow ktorzy beda mowili po polsku. Drugie - jezyk ang. wsiaknie Ci do glowy nawet nie bedziesz wiedzial kiedy. Generalnie, przeciez nauczyciele nie beda oczekiwali niewiadomo co od Ciebie, wiedzac, ze twoj jezyk nie jest 'fluent'.
Gwarantuje Ci, ze za 3 lata bedziesz mowil bardzo dobrze.
terri, dziękuje za słowa otuchy już mi trochę lepiej :)
Pewnie za jakieś 2-3lata będę się z tego śmiał.
Ja mam tak, że dużo rozumiem i znam już sporo słówek, ale jeszcze ciężko mi się mówi.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)
opowiedz później jak ci poszło :) trzymam kciuki :)
Arek-
Napisz tak pod koniec roku szkolnego ile juz sie nauczyles.
Chętnie dzieliłbym się informacjami na bieżąco, ale nie będę tutaj zaśmiecał :P
Tak jak prosicie napiszę tak pod koniec roku jak przedstawia się dokładnie sprawa.
Dzisiaj byłem pierwszy dzień w szkolę i jestem w stanie stwierdzić, że strach ma wielkie oczy.
Pisałem test, aby sprawdzić moją znajomość angielskiego i wydaje mi się, że nie był tak źle. Rozmawiając z nauczycielem opowiedziałem mu o sobie i moich zainteresowaniach. Na pewno nie były to stylistyczne zdania, ale zostałem zrozumiany co teraz liczy się chyba najbardziej. Poziom nauczania jest tutaj, że tak powiem "śmieszny". Na matematyce właśnie pracujemy na liczbach dodatnich i ujemnych, a dodatkowo obowiązkiem jest mieć na lekcji kalkulator.

Pozdrawiam!
Arek, czy ty jesteś w tzw.irlandzkiej high school czy w szkole językowej? bo za bardzo nie zrozumiałam...
Ile masz lat (wybacz, zwykła ciekawość;))? Czy po powrocie do kraju będziesz musiał powtarzać klasę? Pytam się bo sama zastanawiam się nad tego typu wyjazdem zagranicę w tym roku...
A jeśli chodzi o poziom to już legendy chodzą o niskim (niestety w tym przpadku) poziomie szkół w UK a nasi uczniowie są tam postrzegani jak geniusze ;p
Zyczę powodzenia i odzywaj się jak będziesz mieć okazję bo myślę że nie tylko ja jestem zaciekawiona Twoimi relacjami.
Życzę powodzenia i szybkiego zaklimayzowania się :)
Nie będę musiał nic powtarzać. Jestem teraz w Primary School Senior, mam 16 lat.
Jeśli chcesz porozmawiać, to zapraszam na [gg] .
Zapraszam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia