green card

Temat przeniesiony do archwium.
hej
czy znacie kogos lub moze wy sami skladaliscie wysylalisice swoj wniosek o zielona karte. Probowalam to robic przez internet ale wiekszosc firm sciaga za to duzo kasy , za sprawdzanie i wyslanie twoich damych . znacie moze jakas oficjalna strone albo jakis inny sposob wyslania zgloszenia??

Z góry dziekiuje :-)
Cześć! Najpierw poczytaj sobie na ten temat na stronie: http://www.zielonakarta.com/loteria_wizowa.html
Potem poczekaj do 1 listopada, gdyż od tej daty są przyjmowane zgłoszenia. Następnie udaj się na stronę: http://www.dvlottery.state.gov
co zresztą jest napisane na poprzedniej podanej przeze mnie stronie. Zgłoszenia od chyba tamtego roku wysyła się wyłącznie drogą elektroniczną, co chyba ułatwia sprawę i nie wymaga pomocy firm ją oferujących w zamian za opłatę. Nie ma sensu nikomu płacić, bo każdy sam sobie z tym da radę, wystarczy przeczytać wskazówki. Najwięcej kłopotu może być ze zdjęciem, któe trzeba dostosować do odpowiednich parametrów. Jak dobrze pamiętam, to na tamtej stronie, jak już od listopada będzie działać, można przed złożeniem wniosku przesłać zdjęcie i sprawdzić, czy się nadaje - bardzo pomocne. Pozdrawiam!
dzieki wielkie ;-) mam nadzieje ze mi sie to wszystko uda jakos zalatwic
a jak to wszystko sie wlasciwie odbywa? ile trzeba czekac na wyniki loterii i czy sa jakies szanse? i czy zielona karta oznacza, ze automatycznie przysluguje nam wiza za darmo? troche tego nie rozumiem, a jestem zainteesowany tematem, wiec prosze o odpowiedz kogos, kto sie na tym zna. jesli zarejestruje sie i zalozmy wygram, to ile kasy bede musial wylozyc na wyjazd?
tomuś, Green Card to cos takiego jak Karta Polaka, cos wiecej niz wiza a mniej niz obywatelstwo. Daje ci to dozywotni status rezydenta i prawo do pracy, ale nie mozesz opuscic USA na dluzej niz pol roku. Szanse wygrania zielonej karty sa bardzo bardzo bardzo male, zwlaszcza od roku kiedy systemu nie da sie oszukac, a setki tysiecy sklada aplikacje. Lepiej na to nie liczyc....
A co do pieniedzy, to no wiesz... to co zewygrasz i jestes rezydentem! Musisz miec jakies wyksztalcenie i konkretny zawod i doskonala znajomosc jezyka tak czy tak. Uwierz mi ze w USA tez jest istnieje bezrobocie ( 6-10% w zaleznosci od stanu i okolicy) i masowe zwolnienia. Zielona Karta to nie jest jeszcze przepustka do raju. To nie lata 90-te i boom ekonomiczny za czasow Clintona! USA jest ciagle krajem majacym wojne w Iraku, dotacje dla AFganistanu itd itp i jest recesja w ekonomii..