oplaca sie jechac do holandii na au pair?

Temat przeniesiony do archwium.
31-49 z 49
| następna
to jakie sa w koncu te ceny w holandii? moze poda ktos przyklady np ciuchow lub kosmetykow???? :-) podobno w anglii dostaje sie male pieniadze ,ze na nic nie starcza... to juz niewiadomo gdzie sie wybrac zeby cos odlozyc:(
no właśnie... :(
prosimy o info:)!!! podajcie prosze jakies przykladowe ceny ok? kiss for all
ceny:
Kosmetyki: na rynku (markecie)-tanio bo od 4euro-18euro a wszystkie firmowki:)
w sklepach od 10euro w zwyz
Ciuchy tez zalezy srednio 20-50 euro ale najlepiej kupowac po sezonie jak sa obinki o 50-70% wtedy wszyscy leca do sklepow a obinzek jest duuuuzo:)
wiesz co mari,ja tak sobie chce porownac z niemieckimi cenami.ile kosztuje tam np. karta do komorki albo piwko w puszce,papierosy ,albo np. tusz do rzes loreal? :-))albo buty Pumy jakis konkretny przyklad:)

maja tam tez takie firmy jak ESPRIT lub s.Oliver? please o info:)
Karta do komorki- 10 euro i 20 euro
tusz do rzes manchattan- 12 euro
papierosy-3-6 euro
wodka-14-17euro
polar (zalezy od firmy oczywiscie)-10 euro
baton mars-0,50 centow
kolczyki- od 3,50-5 euro
buty jakies lepsze od 50-120 euro
podklad loreal- 8-12 euro
wstep na dyskoteke- od 3 - 6euro

Oczywiscie sa ekstra firmy tutaj -espirit, mexx, wonder women i inne czyli wszystko czego potrzeba.

Nie wiem co ci jeszcze moge napisac?
mari super jestes ,dzieki :-)) buziaczki:)

tusz do rzes jest taki drogi? kurde,w niemczech dalabym za niego gore 7,ale tak ogolnie ceny spox:-)))

da sie cos zaoszczedzic jak sie te min.300 dostanie? w sumie jak sie 200 e wyda to ta 100 miesiecznie mozna odlozyc,jak myslisz?

fajnie tam w tej holandii? ludzie knajpy itd?

pozdrowionka!!!
Da sie odlozyc-to pewne. Zalezy na co i ile ale zawsze cos zostanie w kieszeni. Ja przez 7 miesiecy odlozylam 1600euro-a latalam po dyskotekach i kupilam sobie tez kilka rzeczy-np super buty za 120 euro.

Dyskoteki sa znacznie mniejsze niz w polsce i nie warto isc tam przed polnoca bo bedziesz podpierac sciane-istne disco polo puszczaja a pozniej juz jest ok.Piwo w knajpach serwuja baaardzo malutkie dlatego najlepiej sobie cos kupic przed dyskoteka:)Ogolnie jak wszedzie zdarzaja sie kiepskie miejsca i super zalezy z kim sie wybierasz na nie.
Aha........nie mozna sie odgonic od marokanczykow i innych ludow afryki dlatego uwazaj zkim chcesz sie zadawac.......ale to i tak jak zawsze wyjdzie w praktyce:)
A ja bylam au pair i w Holandii i w Anglii. I bardziej polecam Anglie gdyz tutaj latwiej dorobic do kieszonkowego. Ja np. mam tylko 50 L na tydzien a drugie tyle dorabiam na sprzataniu, a czasami troche wiecej. W holandii nie nauczycie sie tak jezyka jak w kraju gdzie sie nim mowi caly czas, chyba ze chcecie sie uczyc niderlandzkiego... ja probowalam bez rezultatu ;)

A jesli chodzi o biuro to jechalam dwa razy z tego samego i uwazam ze warto zaplacic,dlatego ze ja akurat mialam problemy z rodzina ,i moje biuro dzialalo szybko i zdecydowanie. I nie wiem co by bylo jakby nie pomogli.

Poza tym mialam umowe z rodzina przed wyjazdem i wiedzialam ile naprawde beda mi placic. A jedna z moich kolezanek au pair wyjechala za posrednictwem internetu i kilka dni nobowala u mnie bo rodzina ja po prostu wywalila z domu i to nie bylo mile !!!Ale znam tez kilka dziewczyn zadowolonych z wyjazdu przez neta, ja osobiscie bym sie nie zdecydowala.
A jesli chodzi o koszty to mozna je obnizyc, z mojego biura jechalam razem z 4 kolezankami i kazda z nas miala znizke 150 zl.

W razie pytan :
[email]
cze marii!!!
czyli wychodzi na to,ze mozna sie bawic i co nieco zaoszczedzic:)
co do turasow ,marokancow czy albanow to normalka,jezdze b.czesto do rodziny do niemiec wiec wiem jakie to przyglupy,uroki bycia blondynka haha;)

ja nie nastawiam sie na nauke ang.chodzi mi glownie o to,gdzie mozna wiecej zaoszczedzic,zeby potem ziec mozliwosc zostania tam i szukanie innej roboty.w anglli to wiadomo,ze lepiej,z tym ze jak bylam w holandii to jakos nie za bardzo bylam zachwycona,nie czulam tego COS w tym kraju:)

czyli chyba pojade do NL!

dzia za info;)
haha:-)))-przed dyska zawsze sie cos extra wypija:))) nawet w polsce:):) wtedy juz na wejscie jest zabawnie :-))))))))
boze mialam na mysli,ze nie czulam tego COS jak bylam w Anglii, kurcza co ja pisze! maly stresik,mam informe wlasnie,ostatnia lekcja hurrrra!!!:-)
Hej ja tez zamierzam wyjechac do nl po maturze. Fajnie, ze sie dowiedzialam, ze mozna tam sporo zaoszczedzic, aczkolwiek nie jade tam w celach zarobkowych, tylko zeby sie nauczyc tego cholernego jezyka, ktory mnie meczy juz kilka miesiecy i pobyc ze znajomymi. Rodziny szukam poprzez www.aupair-world.net wczesniej bylam jeszcze na greataupair, ale ta strona wydaje mi sie malo przejrzysta i ogolnie jakas dziwna :/ czy ktos moglby napisac cos o holendrach? jacy sa? tzn. znam sporo tych ludzi tylko glownie utrzymujemy kontakt przez internet, a chcialabym wiedziec na co sie powinno uwazac w kontaktach z nimi na codzien. sa dziwni to fakt :)
powiem ci jedno-sa pojebani,jezyk holend.jest ohydny,chyba ze podoba ci sie takie faflunienie i chrachanie.holandia jest w ogole pojebanym krajem,polecam inny!
wiem bo bylam pozdr!
hej, nie wiem czy juz znalazlas agencje ci odpowiadajaca, ale ja chetnie ci pomoge wyjechac do Holandii, masz pytanai pisz smialo, do mnie czy do innych aupairek bedacych juz tu w Holandii to podam Ci namairy
No wlasnie mi sie podoba ten jezyk. Tylko troche sie boje, ze bedzie mi tam zle, bo nie bede mogla sie dostosowac do innej kultury. A jakie sa wasze kontakty z Holendrami?? Piszczie!!
jak ci sie podoba to jedz. ja znam angol i niemiec i podobno holender to mialabyc mieszanak tych jezykow...to tak -ale jak sie slysze tylko te przeklete hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh to sie rzygac chce.

niemiecki to przy holenderskim aniol:)
i niemcy przy holendrach tez!

ale ty sama osadzisz jak tu przyjedziesz buzka pa:-)
Ehh to ja tu szukam wsparcia, ze oni tacy fajni sa i w ogole, a ty mnie zalamujesz :( :D no tak te ciagle hhhhhhhh moze denerwowac, ale juz sie przyzwyczajam (słucham holenderskiego radia). Ale ogolnie ta ich wymowa mi sie podoba (dlatego wlasnie m.in. chce sie uczyc tego jezyka).
Piszcie jak wam sie uklada z Holendrami!!!!
no i ja tez mam problem :(
w czerwcu chce jechac jako au pair ale wciaz nie moge sie zdecydowac na kraj.
zalezy mi na podszkoleniu angielskiego ale nie jest to jedyny jezyk na swiecie.
wiec tez myslalam o holandii. ale czy oplaca sie uczyc holenderskiego?
jaka jest jego gramatyka (bo jesli podobna do angielskiego to ok, ale jesli niemiecki to nie bardzo)
wlasciwie to lepszy bylby bardziej popularny jezyk, np francuski.
prosze piszcie jakie sa wasze opinie!!!
Temat przeniesiony do archwium.
31-49 z 49
| następna