Przyszła oper prosi o pomoc ;]

Temat przeniesiony do archwium.
Hejka! Jestem w drugiej liceum i planuję już od jakiegoś roku po maturze wyjechać na rok lub dłużej w ramach programu Au-Pair. Bardzo bym chciała aby ten wyjazd doszedł do skutku, czego oczekuję to podszkolenie języka, zastanawiam się nad kursem, przygotowującym do TOEFL (certyfikat umożliwia studia na londyńskich uczelniach), przeżyć jak najwięcej, kożystać z młodości, zdobyć doświadczenie w życiu na wsłasny rachunek i przywieść niezapomniane wspomnienia, póki co jednak jeszcze do tego daleko. Zastanawiam się nad skorzystaniem z usług biura ESPA. Prosiłabym o jakieś opinie na temat tego biura od was ;] Może doradzicie mi jakieś inne biuro? Przeczytałam wiele waszych opinii, dzienników i to wszystko tylko bardziej mnie determinuje w moim postanowieniu, za co bardzo wam dziękuję :* Chciałabym wyjechać do Londynu, ale nie tylko dlatego, że...to Londyn, czy dlatego, że kocham ten kraj, miasto, język itp itd nie o to chodzi (mimo wszystko nadal będę utrzymywać, że mój bocian musiał być wstawiony - nie zrozumcie mnie źle tu nie chodzi o rodziców, bardzo ich kocham). Będzie tam moja koleżanka, która ma w Londynie rodziców i tam będzie studiować, zawsze miałabym kogoś na miejscu w razie problemów z Host Family a wiem, że na nią zawsze mogę liczyć. Poza tym jak wiele z was wspomniało niejednokrotnie "nie zawsze jest kolorowo". Napiszcie na meila [email] lub poprostu komentarz pod tym postem. Będę bardzo wdzięczna.
Hej!
Ja jechalam z Espy, w sumie juz wiele srednich komantarzy na temat tego biura poscialm na forum ale wlasciwie tak naprawde nic do nich nie mam, dzialaja jak kazde biuro polskie :biora twoje dokumenty i pieniadze od ciebie po czym wysylaja je do swojego biura partnerskiego, nie mozna powiedziec ze sa zli bo tak naprawde nie od nich zalezy czy rodzine ci biuro partnerskie znajdzie szybko czy nie- mowia ci to co im mowi biuro partnerskie a wiec mozna czekac i czekac, tak naprawde to biuro partnerskie troszczy sie o au pair za granica- dostajesz poczta adres biura partnerskiego zaraz przed wyjazdem i w razie problemow sie z biurem partnerskim kontaktujesz- espa nie ma tam nic do tego- ale z drugiej strony zawsze biuro partnerskie kieruje sie dobrem rodziny (bo jemu rodzina placi za au pair) a ty placisz biurze w pl wiec zawsze rodzina goszczaca jest na pierwszym miejscu i to jej dobrem sie kieruja
wiec nie sadze ze espa jest lepsza czy gorsza od innych polskich biur bo dziala na identycznej zasadzie (nawet wiele polskich biur ma te same biura partnerskie za granica) tyle ze chyba jest jednym z tanszych biur
ale po co wlasciwie placic biurze za nic- oni tylko wysylaja twoje dokumenty dalej jak mozesz od razu sama wyslac dokumenty do agencji za granica nie placac nic i bedziesz na takich samych zasadach, mozna od razu wyslac do kilku a wiec i wiekszy wybor
jestes teraz w klasie 2 liceum- a myslalas o wyjezdzie na summer au pair- to fajny sposob na podszkolenie jezyka (niby to ytlko 2-3 miesiace ale naprawde cuda robi jesli chodzi o poprawe jezyka i pomoze w wypadku matury na pewno- wiem z autopsji ;-)) a i przy okazji sie sprawdzisz czy ci taka praca odpowiada i czy jestes w stanie z dzieciakami dluzej wytrzymac- no i zdobedziesz referencje ktore pozniej bardzo ci pomoga jesli bedziesz chciala po maturze jechac na rok!
Bardzo dziękuę za odp. Właściwie nie zastanawiałam się nad programem summer martwię się, że nie dałabym sobie rady, na tym etapie, brak mi pewności siebie :[ Oswoiłam się z myślą, że to dopiero za rok...W każdym razie bardzo pomogłaś mi odnośnie biur, to rzeczywiście 100 razy lepsze niż płacenie biurom w Polsce za samo przesłanie dokumentów. Wyklarowało mi sie kilka spraw jeszcze raz dzięki :*
Witam!
Czy ktoś jechał z biura KONTAKT-INTERNATIONAL w charakterze au pair albo do parcy? Oni mają najwyższe stwki jeśli chodzi o zarobki (od 60 do 100 funtów tyg.)
Bardzo proszę o odpowiedż jeśli któś zna lub słyszał opinie na temat tego biura.