szkoły języka angielskiego w Anglii

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie:)

jak to jest z nauką języka anglielskiego w anglii, czy duzo jest bezpłatnych szkół, do jakiej szkoły opłaca się zapisać na angielski-płatnej lub bezpłatnej chodzi mi o poziom nauki?czy przez cały rok szkoły prowadzą zapisy czy tylko na początku semestru jak to jest w przypadku bezpłatnych i płatnych szkół ?.
wiem że sporo tych pytan ale przed wyjazdem lepiej się zorientować. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

pozdrawiam wszystkich, którzy pięknie odpowiedzą na moje pytania:)
wyslij post code dam ci namiary na najblizsze szkoly darmowe w twoim rejonie :D
czesc:)

wiesz co ja jeszcze nie jestem w Anglii. chciałabym wiedziec tylko czy przez caly rok mozna sie zapisywac do szkol jezykowych bo chyba nie wyjade na poczatku stycznia, jesli już to w lutym a semestr zaczyna sie wczesniej-podobno?

pozdrawiam
w tym poscie nie prosilam o prace, prosze zalozyc osobny post
Hej slyszalam ze sa takie szkoly jezykowe w anglii ktore za uczestnictwo w zajeciach integracyjnych placa za to pare funtow miesiecznie. Slyszal moze ktos o czyms takim? Moze ktos wie wiecej na ten temat, co to za szkola, jak sie nazywa itp.
nie mozna wierzyc w takie bajki!

pozdrawiam
No a jednak mozna poniewaz sama uczeszczalam do takiej szkoly. Mieszkalam niedaleko Birmingham gdzie znajdowal sie Burnville college. Szkola ta byla bezplatna, wiekszosc ludzi ktorzy tam chodzili to byli obcokrajowcy.Zajecia odbywaly sie od poniedzialku do piatku po 3 godziny.Szkola bardzo fanja zarowno pod wzgledem nauki, rozne poziomy nauczania no i nauczyciele rowiez.
Dzieki Justyna moze ja tez znajde taka szkole kolo Reading :-) Pozdrawiam
czy jest ktoś kto wie jak to jest z tymi zapisami do szkół językowych?
czy mozna się zapisać kiedy się tylko chce, czy są określone terminy przyjmowania kursantów ?

pozdrawiam:)
Hej! Jesli chodzi o nauke j. angielskiego, wszytsko zalezy od tego jaki kurs wybierzesz...kursy dla obcokrajowcow (bo pewnie o to Ci chodzi) organizowane sa przewaznie przy miejscowych collegach...Roznica miedzy platnymi i bezplatnymi??? Ciezko jest to okreslic, poniewaz zalezy to od poziomu jaki reprezentuje dany college i od zaangazowania nauczycieli, ja chodze na kurs bezplatny i jestem z niego zadowolona, tylko...zasadnicza kwestia ESOL (bo o tym bezplatnym kursie mowa) nie jest akceptowany przez zadne uczelnie, dlatego nalezy zadac sobie przed wyborem kursu pytanie, do czego jest Ci on potrzebny: polepszenie jezyka obcego, czy zdobycie dobrego certyfikatu...jesli chodzi o pierwsza opcje, to nie wachaj siem i bierz ESOL :p zapisy(nie wiem jak to jest dokladnie, opisuje na przykladzie mojego collegu) odbywaja siem przez caly rok, ale liczba miejsc jest ograniczona, prowadza tzw waiting list - liste osob oczekujacych na miejsce...najwieksza szansa na dostanie siem jest oczywiscie na poczatku wrzesnia, ale nowy semestr zaczyna siem takze w styczniu i marcu...co wazne kolejnosc miejsc nie zalezy od poziomu znajomosci jezyka, ale od terminu zgloszenia siem na tescik (test kwalifikujacy Cie na odpowiedni poziom)...to chyba wszystko jesli chodzi o ESOL...teraz slowek kilka na temat platnych kursow, slyszalas pewnie takie nazwy jak FCE, CAE, CPE slyszalam duuzo opinii na ten temat, wsrod nich taka, ze nie patrzy siem tutaj na cerfytikaty (mam na mysli uczelnie i pracodawcow) tak wiec, jest to wydawanie pieniedzy, nom i oczywiscie satysfakcja, ale nie wiem czy warto...sama zastanawiam siem jeshcze na innym certyfikatem: IELTS - poziomowy odpowiednik CAE (podobno - pojecia nie mam testow jeshcze nie robilam) na ktory uczelnie angielksie zwracaja wieksza wage (PODOBNO, wiem takze tlyko ze slyszenia, takz enie moge w 100% potwierdzic) zapisy na te kursy odbywaja siem podobnie jak w przypadku kursu ESOL, tylko ze terminy sa bardziej zwiezle, tzn najlepiej zaczac z poczatkiem semestru, bo w koncu za to placisz i wazne zeby jak najwiecej skorzystac (chociaz za kazda przepadnieta lekcje dostajesz refund), chetnych jest mniej niz na kursy ESOLA (ktore maja obecnie naprawde duze zaineresowanie i sa przepelnione oczekujacycmi) takze z miejscem nie powinno byc wiekszego problemu...

ehhm to chyba wszystko co najwazniejsze, mam nadzieje ze siem polapiesz, bo pisze dosc nieskladnie i dosc czesto mam problemy z przekazywaniem informacji ;p lol
dziękuję Beniu za wszystkie informacje :)
jeśli ktoś może coś jeszcze na ten temat napisać to proszę bo kazda informacja jest w cenie:)

pozdrawiam serdecznie
hehe you're welcome :) nie ma sprawy, jak mi siem nudzi to moge sobie postukac, szczegolnie jak wiem, ze to moz ekomus pomoc :) pozdrawiam once again iii happy xmas :)
Temat przeniesiony do archwium.