Help me :(( Prezentacja szkoły po angielsku...

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Proszę was napiszcie to w języku angielskim ;)) To może być trudne ale przynajmniej po części... Spróbujcie ;))

Zespół Szkół Nr 1 realizuje podstawowe cele i zadania określone w ustawie o systemie oświaty oraz przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie, oraz realizuje misję szkoły.

"Jesteśmy szkołą uczącą szacunku i rozumienia świata i ludzi"
"Z rzeczy świata tego zostaną tylko dwie, dwie tylko: poezja i dobroć... i więcej nic"

Cele Zespołu Szkół nr 1:
-Rozwijanie postawy opartej na takich wartościach jak: patriotyzm, odpowiedzialność, uczciwość, pracowitość.
-Zdobycie umiejętności funkcjonowania w społeczeństwie i znalezienia się na rynku pracy.
-Tworzenie warunków do wszechstronnego rozwoju ucznia prowadzącego do zdobycia wykształcenia.

Zadania Zespołu Szkół nr 1:
-Wszechstronne kształcenie uczniów umożliwiające im zdobycie wykształcenia ogólnego i zawodowego.
-Przygotowanie uczniów do dalszej nauki.
-Przygotowanie uczniów do samozatrudnienia.

Historia naszej szkoły
-1953-1978 Technikum Mechaniczne dla Pracujących o specjalnościach: obróbka skrawaniem, obróbka plastyczna, osprzęt lotniczy i urządzenia pokładowe;
-1961-1978 Technikum Mechaniczne kształcące systemem dziennym o tych samych specjalnościach;
-1974 - do chwili obecnej Zasadnicza Szkoła Zawodowa kształcąca w zawodach sprzedawca oraz krawiec, a przejściowo - w zawodach kucharz, piekarz, ciastkarz, kelner, aparatura przetwórstwa mięsa;
-1976-1991 Liceum Ekonomiczne dla Pracujących o specjalności ekonomika i organizacja przedsiębiorstw handlowych;
-1974-1976 Policealne Studium Zawodowe o specjalności dziewiarstwo;
-1979-1983 Średnie Studium Zawodowe dla Pracujących o kierunku handlowym i odzieżowym;
-1980 - do chwili obecnej Zespół Szkół nr 1 obejmujący początkowo Liceum Ekonomiczne, Średnie Studium Zawodowe dla Pracujących oraz Zasadniczą Szkołę Zawodową, a następnie:
-w latach 1981-1990 Technikum Odzieżowe dla Pracujących o specjalności krawiectwo lekkie;
-od 1987 roku Liceum Zawodowe w zawodzie sprzedawca magazynier (do 1998), krawiec odzieży lekkiej (do 1997), gastronom (do chwili obecnej);
-od 1994 roku Liceum Handlowe o specjalności technik administracji;
-od 1998 roku Policealne Studium o specjalności technik administracji
-1999 rok zdobycie sztandaru i nadanie imienia szkole imienia Cypriana Kamila Norwida.
-od 2000 roku Policealne Studium o specjalności technik rachunkowości.
-od 2002 roku Policealne Studium o specjalności technik obsługi turystycznej.
-2002 rok zmiana nazwy szkoły na Zespół Szkół Nr 1 w Świdniku.

Po raz pierwszy w naszej szkole zostały rozdane nagrody "CYPRIAN 2006"
Odznaczenie to ustanowione zostało decyzją Rady Pedagogicznej i Dyrekcji Szkoły.
Regulamin nagrody przewiduje nadawanie uczniom tytułu "NAJLEPSZY"
Nagrody wręczała pani dyrektor, Małgorzata Warszyńska wraz z pomysłodawczynią projektu, panią Grażyną Petruczynik. Odznaczonych zostało 12 osób, w następujących kategoriach:
-NAJLEPSZY MATEMATYK
-NAJLEPSZY EKONOMISTA I UCZEŃ Z JĘZYKA NIEMIECKIEGO
-NAJLEPSZY INFORMATYK
-NAJLEPSZY UCZEŃ Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO:
-NAJLEPSZY HUMANISTA
-NAJLEPSZY SPORTOWIEC
-NAJLEPSZA SPORTSMENKA
-NAJLEPSZY GASTRONOM
-NAJLEPSZY UCZEŃ W BLOKU TEMATYCZNYM "CZŁOWIEK JAKO JEDNOSTKA" I "CZŁO0WIEK W ŚRODOWISKU
-NAGRODA ZA NAJLEPSZĄ FREKWENCJĘ
-NAGRODA SPECJALNA
-NAGRODA ZA 100% FREKWENCJI

PRACOWNICY ADMINISTRACJI
... ... - Dyrektor Szkoły
... ... - Zastępca Dyrektora Szkoły
... ... - Kierownik szkolenia praktycznego
... ... - Główny Księgowy
... ... - Księgowa
... ... - Sekretarz Szkoły
... ... - Referent
NAUCZYCIELE:
... ... - geografia
... ... - wiedza o społeczeństwie
... ... - pracownia ekonomiczno informatyczna, zarządzanie informacją, technologia informacyjna
... ... - chemia
... ... - nauczyciel wspomagający
... ... - wychowanie fizyczne
... ... - przedmioty gastronomiczne
... ... - technika biurowa, podstawy ekonomii, marketing
... ... - język polski, wiedza o kulturze
... ... - ekonomika handlu, ekonomika logistyki, transport i spedycja, przedsiębiorczość
... ... - matematyka
... ... - dietetyka
... ... - BHP
... ... - język angielski
... ... - biologia
... ... - statystyka, matematyka
... ... - pedagog szkolny
... ... - religia
... ... - reklama, twórcze przeobrażanie świata
... ... - nauczyciel bibliotekarz
... ... - mikrobiologia, biologia
... ... - człowiek jako jednostka, człowiek w środowisku, wybrane zagadnienia z psychologii
... ... - język polski
... ... - język niemiecki
... ... - przetwarzanie informacji, upowszechnianie informacji, wyszukiwanie, gromadzenie i selekcja informacji, historia
... ... - rachunkowość, zarządzanie firmą
... ... - fizyka, przysposobienie obronne
... ... - elementy prawa, podstawy przedsiębiorczości

KIERUNKI:

TECHNIKUM NR 2 kształcące w zawodzie:

TECHNIK HANDLOWIEC
4 lata nauki
Liczba godzin przedmiotów ogólnokształcących identyczna jak w liceum ogólnokształcącym w zakresie podstawowym, a poza tym nauczysz się:
- organizować działalność handlową, usługową i produkcyjną
- opracowywać strategie i plany marketingowe
- korzystać ze źródeł prawa
- organizować i prowadzić działania reklamowe
- prowadzić dokumentację firmy
- opracowywać biznesplany

Technikum przygotowuje absolwentów do:
- pracy w punktach sprzedaży detalicznej, hurtowej, magazynach itp.
- uruchomienia, zorganizowania i prowadzenia działalności własnej firmy handlowej
- podjęcia pracy na średnim szczeblu zarządzania w przedsiębiorstwach

TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO
4 lata nauki
Liczba godzin przedmiotów ogólnokształcących identyczna jak w liceum ogólnokształcącym w zakresie podstawowym, a poza tym nauczysz się:
- zasad urządzania zakładów gastronomicznych
- technologii gastronomicznej, w tym organizacji przyjęć okolicznościowych
- zasad układania i oceny jadłospisów
- podstaw żywienia człowieka, dietetyki
- higieny i ochrony zdrowia
- wybranych zagadnień z psychologii społecznej: kontaktów interpersonalnych, negocjacji
- zasad funkcjonowania rynku i firm w gospodarce rynkowej
- jak prowadzić i zarządzać małą firmą gastronomiczną
- praktycznej nauki zawodu w zakładach gastronomicznych w Świdniku
- przepisów ruchu drogowego przygotowujących do egzaminu na prawo jazdy

Technikum przygotowuje absolwentów do:
- otwarcia i prowadzenia własnej firmy gastronomicznej
- pracy w punktach obsługi gastronomicznej (restauracjach, kawiarniach, firmach kateringowych)
- pracy na stanowisku szefa kuchni
- pracy w krajach Unii Europejskiej zgodnie z wyuczonym zawodem
/Fachowców w tym zawodzie ze znajomością języka obcego poszukują w krajach Unii Europejskiej/

NOWY KIERUNEK KSZTAŁCENIA
TECHNIK LOGISTYK
4 lata nauki
Liczba godzin przedmiotów ogólnokształcących identyczna jak w liceum ogólnokształcącym w zakresie podstawowym, a poza tym nauczysz się:
- logistyki
- podstaw transportu i spedycji
- zarządzania zasobami i magazynem
- podstaw społeczno - prawnych
- planować, organizować i kontrolować wykonywanie zadań logistycznych różnymi środkami transportu
- posługiwać się odpowiednimi aktami prawnymi
- planować i zarządzać procesem produkcji i dystrybucji towarów
- organizować przewóz osób w komunikacji publicznej
- posługiwać się dwoma językami obcymi w zakresie niezbędnym do wykonywania zadań zawodowych
- poszukiwać aktywnie pracy oraz odpowiednio prezentować swoje kwalifikacje

LOGISTYKA to system sterowania przepływem towarów między przedsiębiorstwami produkcyjnymi i handlowymi oraz wewnątrz przedsiębiorstwa. Kierunek polecany młodzieży przedsiębiorczej, potrafiącej planować, z wyobraźnią i zdolnościami organizowania wielkich przedsięwzięć. To od Ciebie może w przyszłości zależeć dobre zaopatrzenia wielkiego firmowego marketu (np. MAKRO, BIEDRONKA, ELDORADO itd.) czy sprawne przeprowadzenie akcji ewakuacyjnej i pomocy w sytuacji kryzysowej. To Ty możesz zarządzać transportem miejskim w wielkim mieście, czy dbać o zaopatrzenie służb porządkowych, wojska, straży pożarnej czy policji.

LOGISTYK to zawód wyzwań!

II Liceum Profilowane
PROFIL ZARZĄDZANIE INFORMACJĄ
3 lata nauki
Liczba godzin przedmiotów ogólnokształcących identyczna jak w liceum ogólnokształcącym w zakresie podstawowym, a poza tym
nauczysz się:
- zarządzać systemami przechowywania informacji
- administrować sieciami komputerowymi
- tworzyć pakiety multimedialne
- obsługiwać nowoczesne i profesjonalne programy np. do przetwarzania filmów, dźwięków, obrazów
- obsługiwać wszelkie urządzenia współpracujące z komputerem np. kamerę

Liceum o profilu ZARZĄDZANIE INFORMACJĄ otwiera drogę do:
- wykonywania zawodu informatyka, grafika komputerowego,
- pracy w radiu, telewizji, zakładzie fotograficznym, agencji reklamowej, we wszystkich rodzajach bibliotek
- pracy przy projektowaniu stron www
- pracy przy projektowaniu, tworzeniu i zarządzaniu bazami danych

II Liceum Profilowane
PROFIL SOCJALNY
3 lata nauki
Liczba godzin przedmiotów ogólnokształcących identyczna jak w liceum ogólnokształcącym w zakresie podstawowym, a poza tym
nauczysz się:
- rozróżniać i opisywać mechanizmy funkcjonowania jednostki i grupy
- wybierać i stosować odpowiednie metody, formy i środki promocji zdrowia
- rozpoznawać potrzeby innych ludzi, nieść pomoc w sposób odpowiedzialny – na miarę własnych umiejętności
- dokonywać wyboru, podejmować, przewidywać i ponosić odpowiedzialność za własne decyzje

LICEUM O PROFILU SOCJALNYM przygotowuje absolwentów do podjęcia pracy:
- we wszelkich fundacjach i organizacjach charytatywnych
- w strukturach organizacji pomocy społecznej
- w państwowych i prywatnych biurach pośrednictwa pracy
- w biurach doradztwa zawodowego

ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA NR 2 kształcąca w zawodzie:

KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII
2 lata nauki
MOŻLIWOŚĆ KONTYNUOWANIA NAUKI W TECHNIKUM LUB LICEUM UZUPEŁNIAJĄCYM
nauczysz się:
- podstaw przedsiębiorczości
- podstaw żywienia człowieka, dietetyki
- zasad urządzania zakładów gastronomicznych
- technologii gastronomicznej, w tym organizacji przyjęć okolicznościowych
- higieny i ochrony zdrowia
- zasad funkcjonowania rynku i firm w gospodarce rynkowej
- praktycznej nauki zawodu w zakładach gastronomicznych

Zespół Szkół nr 1 dysponuje dobrze wyposażoną pracownią gastronomiczną, zapewnia odbycie praktyki zawodowej.

KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII
przygotowuje absolwentów do:
- pracy w ciekawym zawodzie
- kontynuowania nauki w technikum
- pracy w punktach obsługi gastronomicznej (restauracjach, kawiarniach, firmach kateringowych)

Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 2
SPRZEDAWCA
3 lata nauki
MOŻLIWOŚĆ KONTYNUOWANIA NAUKI W TECHNIKUM LUB LICEUM UZUPEŁNIAJĄCYM
Kształcąc się w zawodzie sprzedawca nauczysz się:
- przedmiotów ogólnokształcących
- organizacji sprzedaży
- promocji
- towaroznawstwa
- obsługi programów komputerowych
- praktycznej nauki zawodu w zakładach handlowych

Zespół Szkół nr 1 zapewnia odbycie praktyki zawodowej.

SPRZEDAWCA
przygotowuje absolwentów do:
- pracy w zawodzie sprzedawcy w różnorodnych punktach handlowych
- kontynuowania nauki w technikum lub liceum uzupełniającym

NOWE KIERUNKI KSZTAŁCENIA:

ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA NR 2:

KLASA WIELOZAWODOWA
PIEKARZ- CUKIERNIK
3 lata nauki
MOŻLIWOŚĆ KONTYNUOWANIA NAUKI W LICEUM UZUPEŁNIAJĄCYM
W szkole nauczysz się:
- przedmiotów ogólnokształcących
- technologii i techniki produkcji cukierniczej i piekarskiej
- zasad organizowania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej
- praktycznej nauki zawodu w zakładach produkujących wyroby cukiernicze i piekarskie

PIEKARZ- CUKIERNIK
przygotowuje absolwentów do:
- profesjonalnego wykonywania wszystkich niezbędnych czynności związanych z zawodem
- wykorzystywania podstawy finansów i prawa do samodzielnej działalności gospodarczej
- aktywnego poszukiwania pracy oraz odpowiedniego prezentowania swoich kwalifikacji
- pracy w ciekawym zawodzie
- kontynuowania nauki w liceum uzupełniającym

KRAWIEC
3 lata nauki
MOŻLIWOŚĆ KONTYNUOWANIA NAUKI W LICEUM UZUPEŁNIAJĄCYM
W szkole nauczysz się:
- przedmiotów ogólnokształcących
- projektowania i modelowania odzieży
- materiałoznawstwa
- organizowania procesu produkcji

Przygotowuje absolwentów do:
- profesjonalnego wykonywania wszystkich niezbędnych czynności związanych z zawodem
- pracy w firmach odzieżowych
- otwarcia i prowadzenia własnej firmy
- kontynuowania nauki w liceum uzupełniającym

Dobry zawód w Twoich rękach.
Kierunki polecane osobom o wyczuciu estetycznym, kreatywnym, dynamicznym, potrafiącym łatwo nawiązywać kontakty z ludźmi.
Masz szansę zdobyć zawód poszukiwany na rynku zostać znanym piekarzem-cukiernikiem czy krawcem. Może to Ty w przyszłości będziesz głównym dostawcą swoich wyrobów na lokalnym rynku. DAJ SOBIE SZANSĘ!

Heh... chyba tyle :P Życzę powodzenia i z góry dziękuję ;**
Are you off your trolley? (no need for reply)
veroniq69, Give yourself a chance! - >DAJ SOBIE SZANSĘ! and translate that stuff all by yourself. Then, you might get somebody's help with correcting your mistakes, if there were any :@
>veroniq69, Give yourself a chance! - >DAJ SOBIE SZANSĘ!

Nie wierzę w to co czytam...
to_ja
Ja tez nie, a moze jednak...
Will the two ladies by the nicknames of to_ja and terri not spam the forum please. Thank you.
:)
engee30
'tis a long time since I was called a lady.
Message received and understood.
>...to_ja ... not spam the
>forum please.

Tak jest.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

 »

Pomoc językowa - Sprawdzenie