CAE 15 czerwca 2011

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 57
poprzednia |
hej, jak nastroje przed egzaminem? dzisiaj pewnie wszyscy otrzymaliśmy CoE... to juz naprawdę blisko - chyba trzeba się ostro wziąć do roboty;) Ja mam ustny 5 czerwca w Warszawie. Nie czuję się mocna z tej dziedziny, ale mam nadzieję że znajdą się Ci którzy mają wcześniej ustny i troche podpowiedzą co było... :)
ja też 5 czerwca w Warszawie :)
o! no proszę! a jak tam przygotowania idą? ja mam nieodparte wrażenie że nowa wiedza wypiera tę sprzed kilku miesięcy... Z jakich książek się teraz uczysz? testy tylko?
hey, kiedy wojewodztwo malopolskie ma CAE egzamin ustny i pisemny?
pisemny wszyscy mają 15 czerwca, ustne zaczynają się od 27 maja, z tego co wiem.
Ja mam ustny 5 czerwca w krk :) Jest ktoś kto zdaje wcześniej, żeby opisać obrazki i tematy??
zdaje może ktoś w olsztynie? :)
Hej :)
Zdaję 10.06, ale niektórzy moi znajomi zdają wcześniej, więc może każdy kto ma/już miał wspomoże nas trochę?
Ze swojej strony obiecuję, że napiszę co miałam, ale nie powiem byłoby super gdyby ktoś napisał na co się mniej więcej nastawić.
Trzymam kciuki za Wasze speakingi! :)
hej hej!
O której zdajecie jutro w Warszawie??:)
hej, CAE spoko, atmostefa fajna, egzaminowały mnie dwie polki chyba, obie miłe:) Pytania skad jesteś, czy lubisz chodzić na zakupy, czy wolisz sama czy z przyjaciółką. Obrazki jakiś farmaceuta coś odmierza, dzieci robią sałatkę, koleś robi graffiti, dlaczego ważne jest aby proporcje były właściwe czy jakoś tak? nie pamietam 2 pytania bo byłam strasznie zestresowana :D Koleżanka miala chyba namiot w którym chyba byli ludzie bo światło było widać, pływanie z delfinami, trzeciego nie pamiętam i pytanie jak sie czują i co mogą sie z tego nauczyć? potem obrazki do dyskusji doktor, strażacy w czasie akcji, pomoc drogowa, dzieci w szkole, jakaś babka chyba zrywająca trawę<?> i które wymaga najwięcej treningu i nie pamietam 2 pytania...
Później pytania dlaczego ludzie mogą nagle zmieniać podzaj pracy jaką wykonują, czy ważniejsze jest doświadczenie czy teoria. Szybko poszło bo chyba kończyli, po nas wszyscy egzaminatorzy wyszli i koleżanka będąca u innych też mówiła że się śpieszyli :D
dzieki Ka za wpis, zobaczymy moze dostane te same obrazki fajnie by bylo

wielkie dzieki jeszcze raz.

ka3 - dzieki za wpis
powodzenia na pisemnym
hej mixedbag,

a kiedy ty masz ustny?
ja miałam inne obrazki. jakas drużyna football'owa ktora wygrała mecz i jakas parka na łódce + jeszcze jakis inny obrazek - i pytanie oczywisicie co w tym momencie czuli , a kolezanka miala jakies czynnosci ktore robi się w samotnosci. koles robiący zdjęcia, malujący obraz i cos tam jeszce ;p
na początek oczywiscie mialam pytanie skąd pochodze ;p
ciężko cokolwiek pamiętac. pamiętam o czym mowilam ale nie pamietam jakie pytania do tego byly ;p ciekawe czy ja wogole odpowiadalam na temat. pozdr
ja miałam inne obrazki. jakas drużyna football'owa ktora wygrała mecz i jakas parka na łódce + jeszcze jakis inny obrazek - i pytanie oczywisicie co w tym momencie czuli , a kolezanka miala jakies czynnosci ktore robi się w samotnosci. koles robiący zdjęcia, malujący obraz i cos tam jeszce ;p
na początek oczywiscie mialam pytanie skąd pochodze ;p
ciężko cokolwiek zapamiętac. pamiętam o czym mowilam ale nie pamietam jakie pytania do tego byly ;p ciekawe czy ja wogole odpowiadalam na temat. pozdr
ja 12, Warszawa - ktos jeszce po tym terminie zdaje?
ja 11czerwca
hej Pikna,

a pamietasz jakie obrazki byly do wspolnej dyskusji w parze, jaki temat ogolnie?

dzieki
czy ustne egzaminy sa tylko w weekendy? ktos mial/ bedzie mial w srodku tygodnia?
Dzięki Wam za te kilka obrazków, na pewno się przydadzą ;)
Moi znajomi mieli - jeden miał czyszczenie różnych obiektów jakiegoś pomnika, wieżowca i plaży z ropy naftowej.
A drugi miał trójkę ludzi czytających, chyba kogoś w samotności, jakieś dziecko z rodzicem/dziadkiem.
Podobno trochę zdjęć z zawodami, pracą :)
Jakimś cudem trafiłam na te obrazki, które Wam opisywałam :D

W pierwszej części miałam trzy pytania, jedno to skąd jestem, czy wolę robić zakupy z listą czy bez i coś jeszcze, ale nie pamiętam. Dziewczyna, z którą zdawała miała pytanie skąd jest i jak ważną rolę odgrywa sport w jej życiu, trzeciego znowu nie pamiętam.
W części drugiej miałam czyszczenie plaży z ropy naftowej, czyszczenie budynku i czyszczenie rzeźby zaś koleżanka miała trójkę ludzi czytających jedno było dziecko na tyłach samochodu, drugie babcia z dzieckiem czytająca, a na trzecim, dziecko na środku pustego pokoju jakby odrabiało pracę domową. Do mnie było skierowane pytanie w stylu: "jak ważne jest czytanie dla dzieci i który obrazek do mnie najbardziej przemawia".
W części trzeciej miałyśmy kilka obrazków sławnych ludzi i do tego pytanie o tym kogo z tych ludzi wzięlibyśmy do programu telewizyjnego i jaką rolę mogą Ci ludzie pełnić, jak wpływać na odbiorców. Byli ratownicy podczas akcji na wodzie (tj. z helikoptera zwisali), jakiś aktor odbierający Oscara, piosenkarz, lekarze pomagający jakiejś Pani, grupka muzyków na koncercie (pewnie jakaś filharmonia) i grupa piłkarzy, która właśnie wygrała jakiś puchar.
W części czwartej babka zadawała nam takie same pytania, czy piłkarze powinni tyle zarabiać w przeciwieństwie do zwykłych ludzi, czy sławni ludzie powinni swoim zachowaniem dawać przykład innym iii... nie mogę sobie przypomnieć.
edytowany przez Pamparampam: 10 cze 2011
Dzięki pamparampam! Fajnie że ktoś jeszcze chce się podzielić informacjami:) Na pewno się przydadzą:) A pamiętasz może pytanie do swoich obrazków z części drugiej??
Niestety nie pamiętam :)
Powodzenia jutro, przypływu wiedzy w czasie tych kilku godzin i mam nadzieję, że podzielimy się wrażeniami!
Witam. Czy mógłby ktoś podzielić się wrażeniami z dzisiejszego egzaminu, a w szczególności z writingu? Co trzeba było napisać jako mandatory task i jakie były pozostałe tematy? No i oczywiście jak Wam poszło? :)
Ja miałam dzisiaj egzamin CAE. Jak dla mnie był cholernie trudny i nie jest to tylko moje wrażenie. Reading czyli to, czego byłam najpewniejsza, był bardzo wymagający. Trzeba było się ciężko nagłowić, czułam się jak na teście na inteligencję, a nie ze znajomości języka obcego. Dosyć prosty był Use of English, raczej nie było problematyczne wybieranie najtrafniejszego słowa z podanych, parafrazowanie czy szukanie wspólnego słowa do 3 zdań. Nie były to jakieś specjalnie wyszukane słowa czy zwroty, raczej nietrudne. Writing składał się z listu formalnego do kogoś, kto administruje zamkiem a my studenci chcemy pojechać tam zwiedzać i trzeba go przekonać, żeby wyraził zgodę. Jako drugie zadanie osobiście wybrałam esej o na temat mniej więcej taki: Rozwój internetu będzie miał pozytywny wpływ na ludzi, wyraź swoją opinię w stosunku do tego sformułowania. A listening był strasznie trudny. Mimo, że nagłośnieniu nie można było nic zarzucić to w nagraniach lektorzy mówili przesadnie szybko, aż nienaturalnie i bardzo bełkotali niektórzy. To było ogromne utrudnienie. JA miałam wersję D.
Mam podobne wrażenia po egzaminie. Jak dla mnie i osób z którymi rozmawiałam był trudny, szczególnie czytanie, wymagało niesamowitego skupienia oraz myślenia. Słuchanie z którego byłam zawsze zadowolona również zaskoczyło mnie negatywnie. Pisałam na te same tematy co sysydlaczek33. Use of English wydawał się ok, ale może się okazać inaczej... postaram się być dobrej myśli
Rany... Czyli to nie tylko moje wrażenia. Dokładnie miałam tak samo! Listening trudny jak nigdy, a i reading też mnie zaskoczył, bo rzadko miałam z nim jakieś problemu. UOE te same wrażenia - niby prosty ale zobaczymy ;) writing był ok. Ja pisałam information sheet na temat "czym się student powinien kierować przy wyborze przyszłej pracy". O! Tyle! Ale generalnie niezbyt jestem zadowolona... Ale jak było przekonamy się 26.07 ;)
a czy pamiętacie jakieś odpowiedzi, z tych, które sprawiły wam największe trudności? np w tekście o pociągu było pytanie, która fraza wyraża 'last minute doubt' - co tam zaznaczyliście?
jak dla mnie bardzo trudny, oczywiscie reading i listening porazka, gramatyka i pisamie lepsze ale czy uzbiera sie te punkty do zdania to kto wie.....
przerazal mnie uplywajacy czas a raczej swiadomosc jego braku i to ze nie mozna skupic sie bylo na tych pytaniach...ale moze to tylko moje wrazenie.
pamietacie jakie slowa powstawialiscie w gramatyce tam gdzie pasuje jedno do 3ch zdan?
kicked, race, action, shown i jeszcze jedno, którego nie pamiętam :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 57
poprzednia |