Tematy - Speaking, uporządkowane!

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 61
Mój speaking wyglądał tak:
CZĘŚĆ I
1.Where do you live? Dp you like that place? (dla każdego kandydata)
2. What are you going to do in 2-3 months time? (spytać partnera i na odwrót)
3. Which place would you like to visit & why? (też dla każdego)

CZĘŚĆ II
1. Mój zestaw miał 4 fotki, miałam wybrać 2-3(compare&contrast). Wziełam 2: jedna o pannie młodej, druga o dziewczynie u fryzjera. Kolejna przedstawiala faceta nakrywajacego do stolu w restauracji. Partner musi powiedziec dla kogo z nich ten dzien jest najwazniejszy.

2. Drugi zestaw pokazywal ludzi ktorzy poswiecaja sie swojej pracy m.in. biegaczy i faceta zanurzonego po szyje w wodzie, ktory robil zdjecie i inne. Oczywiscie c&c, a druga osoba mowi dla kogo praca jest najciezsza.

CZĘŚĆ III
Duzo zdjec zwiazanych z rozrywka( kolejka, fajerwerki, wiejska chata, ciuchcia, jarmark i ogrody francuskie). Trzeba bylo porozmawiac o tych fotkach i wybrac 2 ktore powinny byc ulokowane na wsi. Do tego egzaminer pytal sie kazdego czy muzeum tylko powinno uczyc czy tez bawic.

CZĘŚĆ IV
Zabójczo krótka.
1.Kazdy to samo pytanie: jak mozna inaczej niz w muzeum uczyc sie historii?
2.Czy warto znac historie miasta w ktorym sie mieszka.

That is the end of a very short exam:)

Good luck!
Jeszcze nie zdawałam egzaminu ustnego, ale mam całą masę znajomych, którzy- tak. Przykładowe zadawane pytania:
- what do you want to do in your future?
- when you were a child, did you use to speak a lot?
- what do you prefer: one good friend or a lot of bad?
- have you ever been in GB? what have you seen? tell me some information about GB, what do you like (or dislike) in that country.

Tak na marginesie: czy te informacje pomogły Ci choć trochę...?
wielkie dzieki za wszystkie info.zdawalam wczoraj w edynburgu i pytania sie pokrywaja,obrazki tez. bylo o muzyce , o przyjazni, ulepszaniu warunkow pracy, kto mial na ciebie najwiekszy wplyw w zyciu,zaletach pracy w duzym przedsiebiorstwie i o tym jak pieniadze motywuja. obrazki mialam okropne:smiejacy sie ludzie.tzyma kciuki.odwdziecze sie w poniedzialek po odsluchach :)
Już mam to za sobą. Jestem strasznei zadowolony. Zdawałem w Łodzi.

part 1.

1. me: What do you like in Łódź?
partner: What do you dislike in Łódx?
2. Ask each other what are your plans for the near future.

part 2.

me: chose 2 or 3 photos, compare and contrast them, saying how the children feel in each situation. Obrazki: dzieci zgubione w lesie, dzieci na plaży, dzieci przebrane w kostium i baraszkujące po łóżku :P i jeszcze jeden (nie pamiętam)

part 3.

article for ppl reaching adolescence (omówione wcześniej)

part 4.

me: Do you think the computers will replace the magazines?
me: How popular are magazines in your country?

(pytań kolegi z tej części nie pamiętam)

Pozdrawiam,

Revan

P.S. Bardzo przyjemna atmosfera!
może ktoś jeszcze sie dopisze??:))

ja zdaję już jutro brrrrr
juz po speakingu (Lodz)... atmosfera rzeczywiscie bardzo przyjemna!!! rnPart 1: skad jestescie?, co lubicie w miejscowosci w ktorej mieszkacie? jaki kraj chcielibyscie odwiedzic?rnPart 2: trudnosci, co je powododuje i jak ludzie sie wtedy czuja i jak moga przezwyciezyc ten strach? Chlopiec z dziadkiem przed szkolą, kobieta w pracy, ludzie probujacy wniesc rekina do srodka budynku(!!!), mezczyzna na pokladzie samoloturnPart 3:wspomnienia i utrwalanie chwili(omowione wczesniej)rnPart 4: czy warto sie oglada wstecz czy nalezy patrzec do przodu?rnczego mozemy sie nauczyc od dziadkow?rni jeszcze jedno ale nie pamieatm.... (bylo omowione gdzies wczesniej)rnSerdecznie dziekuje zdajacym wczesniej za pomoc - mam nadzieje ze z mojego opisu tez ktos jeszcze skorzysta:)rnTrzymajcie sie na pozostalych czesciach!rnPowodzenia!
No i już po egzaminie w Warszawie. Bardzo szybko mijają kolejen części. Jestem prawie na 100% przkonany ze trwało to krocej niz 15 minut.
Czesc pierwsza: gdzie mieszkasz, co sadzisz o swoim miescie, jakiej myzki słuchasz. Czesc druga: zestaw obrazków- ludzie cwiczacy karate, taniec, spiew, nauka jazdy w samochodzie - po co to robia i jakim trzeba byc zeby to robic. Drugi zestaw zdjecie ze zwierzetami słonie, rodeo, oranie pola. Czesc 3 zestaw o sztuce zdjecia- paleta do malowania, malujacy w studio, malujacy w plenerze, rzezba, wystaw - co najlepiej obrazuje sens bycia artysta.Czes 4 - czy studiowanie sztuki ma sens, dlaczego ludzie nudza sie w muzeach, czy nalezy finansowac sztuke ze srodków publicznych. Koniec, Atmosfera bardzo miła. Pozdrawiam i powodzenia
Wczoraj miałam w łodzi.
1 częśc - pytania jaki kraj chciałabys odwiedzić i zapytaj partnera co lubi robić podczas wyjazdu wakacyjnego
2 częśc - moje obrazki - omowieni wczesniej ludzie robiący rzeczy w nocy, kolega miał różne spotkania, też chyba wczesniej opisane.
3 część - masakra, rózne aspekty sztuki, rzeźbiarz, portret, galeria sztuki, czlowiek malujacy na ulicy i mielismy omowic te aspekty i powiedziec który daje najwięcej satyskacji
4 część - pytania: do jakiego stopnia rząd powinien opłacac artystów , czy sądzisz że studia artystyczne to strata czasu, dlaczego ludzie kupują obrazy za tak duzo kasy, i dlaczego często wystawy sztuki są takie nudne i jak to zmienic
Ja mam speaking jutro, przygotowuje sobie mniej więcej wypowiezi do PART 1, macie może jakieś sprawdzone zwroty, słówka itp haw to introduct yourself?
SPEAKING 10.06 BYDGOSZCZ
Wlasciwie wszystko to co bylo wczesniej wymienione :P
Part 1
Where do you live?
Ask your partner how will she spent the holidays.

Part 2
Obrazki: Ubierajaca sie panna mloda, kelner nakrywajacy stoly, 2 kobiety ukladajace warzywa w sklepie , modelka ktorej 2 fryzjerzy ukladaja wlosy
- Wybierz 2 obrazki, dlaczego ten dzien bedzie wazny dla tych osob
- Dla kogo bedzie to najwazniejszy dzien

Part 3
Obrazki: fajerwerki, kolejka, traktor, 2 baby w starej chacie, ogrod, ludzie ktorzy kupowali albo sami przygotowali granki gliniane itd
- Jak mozna uatrakcyjnic muzeum na podstawie tego co przedstawiaja obrazki.
- Co byloby najbardziej interesujace dla zwiedzajacych

Part 4
Czy muzea powinny byc platne?
Czy warto znac historie wlasnego miasta?
Czy ludzie maja za duzo wolnego czasu w dzisiejszych czasach?
I jeszcze jakies jedno ktore wyzej jest wymienione.

Ogolnie to spekaing trawlo krocej niz powinno bo 10 min, ale spoko bylo.
i jeszce bylo w PART 2: sprinterzy, fotograf + 2 jakies obrazki -> Porownaj te obrazki i jak myslisz dlaczego oni to robia.
Mialm dzisisaj speaking w Olsztynie, dzieki wszystkim którzy podzielili się tematami, bardzo pomogly.

Oto co ja mialam, ale większość się powtórzyła

Part I: Gdzie mieszkasz, lubisz to miejsce? Jaki jest twój ulubiony gatunek muzyki( do dyskusji), cos jeszcze chyba ale nie pamiętam

Part II:
Spiacy ludzie: kobieta w pociągu, ludzie na lezakach w gorach, pitoci chyba w statku kosmicznym i jakis stroz albo ochroniarz przy monitorach. ( dlaczego spia?)

Partner miał tez wspomniane wczesniej na forum- puste miejsca, jak zmienia się gdy będą tam ludzie ( restauracja, plaza, jakas sala konferencyjna i jeszcze jeden)

Part III:
Improving working conditio- wszystkie obrazki wspomniane wczesniej i te same pytania.

Part IV:
Tez te same pyt. Co na forum, które improvement bedzuie najbardziej popular, + i - pracy w centrum miasta.

Powodzenia a jak poszedł wam listening wersji B bo jak dla mnie to prosty nie był….
ha to teraz kolej na mnie, wy mi pomogliscie (poszlo przeswietnie, tak mi sie wydaje :) ), to i ja wam pomoge :)

Part 1:
1. Where do you live? (both)
2. What do you like in learning english? (czy cos w tym stylu :P )
4. Most memorable event in your life
3. What are your plans for next few months? (ask each other)

Part 2:
To co juz ktos mial, panna mloda przygotowujaca sie do slubu, kelner nakrywajacy do jakeigos duzego przyjecia (tak to wygladalo, kelner jest tylko w tle), cos tam ze straganem i dziwna dziewczyna, jakby pankowa, z fryzjerami cos robia jej z wlosami. Task: why these events are important for these people and how could they be interesting for them. Pytanie dla partnerki dla ktorego z nich bedzie to najwazniejsze wydarzenie.

Partnerka miala biegaczy finiszujacych, ludzi na szczycie jakims, jednej fotki nie pameitam, i goscia z aparatem wynurzajacego sie z wody. Task: w jaki sposob to wydarzenei jest satysfakconujace, a tytul to cos tam, ze kazdy z nich wklada effort w to co robi. Pytanie dla mnie ktory jest najbardziej satsfakcjonujace

Part 3: Obrazk z environment, kominy emitujace jakis dym, deforestation, urban sprawl, pozar, cos z wysypiskiem, i congestion. Opisac je i stwierdzic ktore byloby najlatwiej rozwiazac.

Part 4: Czy alternatywne zrodla energii jak wind power sa przyszloscia?
a dla kolezanki hm nawet nei pameitam :)

i bylo po egzaminie, powodzenia wszystkim :) ! naprawde nie ma sie czego bac, wejdzcie usmiechnieci zagadajcie cos do egzminatora, jak on to powiedzial "take a deep breath" i jedziecie :)
Mam trzy zestawy dzisiejsze (mniej więcej) - WSZYSTKIE zadania już były na tym forum. Aha, policzyłam na karcie oceny do speakingu, że jest maksymalnie 20 zestawów obrazków do part 2 i maks. 10 zestawów do part 1, więc już większość opisano (szczęśliwcy z tych, którzy tu zaglądają :)))

ZESTAW 1:
PART 1:
Where are you from (both)?
What do you especially like in the place you're living?
Zapytać się nawzajem o to jak lubimy spędzać wakacje?
The most memorable event in your life.
A person who influenced the most your life.

PART 2:
mój zestaw : słynne juz obrazki nocne (choose 2 or 3, compare & contrast, say how the poeple are feeling & why is it important for those events that they are taking place at night) pyt. do candidate B: gdzie najbardziej chciałabyś być?

zestaw koleżanki: ludzie na różnych spotkaniach (podobnie: jak się czują, gdzie najlepiej), pyt. do mnie: na którym spotkaniu ważne jest być "good communicator" (i tu poprosiłam o powtórzenie, bo miałam zaćmienie i .. nie zdążyłam odpowiedzieć...)

PART3:
wspomniane już sposoby zachowywania wspomnień (my wybrałyśmy: album foto, gościa filmującego synka; były jeszcze listy, muzyka, wąchanie kwiatków, kawy, i jeszcze dwa, któych nie pamiętam, i nie opisałyśmy ich też niestety...)
wybrać dwa, które najlepiej pomagają zachować wspomnienia

PART4:
Czy ważna jest dobra pamięć?
Czy ważne jest pielęgnowanie tradycji?
Czy lepiej oglądać się wstecz czy patrzeć w przyszłość ? (pytanie do both of us)
Co myślimy o zacowanywaniu zwyczajów konkretnych narodów?

ZESTAW 2:
PART 1: podobne + ulubiona pora roku i dlaczego uczysz się angielskiego?
PART 2:
ludzie ze zwierzętami - m.in. słynny już oracz z pługiem, płastugi (jak ważne są zwierzęta w każdej z tych sytuacji?)
różne entertainment (taniec, balet, jazda samochodem?) - nie pamiętam pytania..

PART 3:
czego nie powinno się robić w nadmiarze? (wkuwanie, TV, jazda samochodem, imprezy...)

PART 4: nie pamiętam...
Aha, chyba jedno: Czy ludzie w dzisiejszych czasach mają dużo wolnego czasu?

ZESTAW 3:
Part 1: podobne
Part 2:
ludzie się przygotowują m.in. panna młoda z papilotami (najważniejszy dzień w życiu - opisywane już wcześniej)
ludzie poświęcający się pracy (wspomniany facet robiący zdjęcie w wodzie...)

Part 3:
wybrać najlepsze atrakcje, które można by umiejscowić we wsi (podobno obrazki były takie, że nie do końca można było wymyśleć, co na nich jest..)

PART 4:
Na pewno to pytanie, gdzie jeszcze oprócz muzeum można uczyć się historii ?

Wiecie może, czy to straszny błąd jeśli zapomniałyśmy opisać wszystkie obrazki w PART 3? .... Ale wybrałyśmy te dwa, które miałyśmy ;)
A w ogóle dzięki ogromniaste za to forum :)))))))))) Mam nadzieję, że się jakoś odwdzięczyłam umieszczając uporządkowany speaking i listening version A (w innym wątku) ... :))))
a co mówiliście o tych nocnych pbrazkach?Dlaczego to ważne że mają miejsce w nocy?
Tematem przewodnim naszego speakingu byla ochrona srodowiska. Ogolnie pytania juz powtarzaly jesli chodzi o ten zestaw ale brakuje dwoch waznych:

- czy uwazasz, ze rzady panstw powinny przykuwac wieksza uwage do ochrony srodowiska

- czy uwazasz ze panstwo powinno przeznaczac znacznie wieksze sumy na ochrone srodowiska

- czy uwazasz ze wykorzystanie energii wiatrowej znajdzie w przyszlosci szerokie zastosowanie
Jak Kuba wyzej wspomnial post okazal sie bardzo pomocny to i ja dolaczam sie ze swoimi tematami speakingowymi:)

Warm up Part 1:
-Place where I live
-Ask each other what kind of music you like and why.

Part 2:
Ja mialem obrazki ktore przedstawialy rozne miejsca turystyczne z jakis prospektow turystycznych czy reklam np jakis kanion, grupe nurkow i luksusowy hotel z basenem (wiecej nie pamietam ale ty wydaly mi sie najciekawsze) Oczywiscie C&C + do jakich turystow taka reklama moze byc atrakcyjna i dlaczego. Ogolnie duzo pytan do tego zadania, balem sie czy wszystko zapamietam i wypelnie wszystkie pytania ale sie udalo i nawet jestem zadowolony.
Partner mial arobik dentste badanie wzroku i cos jeszcze nie pamietam. C&C i dlaczego jest wazne dbanie o zdrowie i jak ci ludzie moga sie czuc.
Js mialem do tego pytanie ktore wg mnie sposob jest najlepszy.

Part 3

Imagination(nie obrazicie sie jezeli powiem ze wyzej opisane szczegolowo:) )

Part 4
-Jak wazna jest wyobraznia w zyciu i wiecej nie pamietam - nerwy zrobily swoje;)
Ogolnie bardzo mila atmostera!
For those who haven't taken speaking yet best of luck and for the rest see you in Wednesday!
Miałem dzisiaj speaking w Warszawie. Nie pojawiło się żadne nowe pytanie. Wszystko już wcześniej omówione :)
miałam dziś w Rzeszowie dokądnie to co opisywaliście wyżej :) nie wiem ile w sumie mają tych zestawów, ale bardzo mało :) i dobrze dla nas. Dziekuje wszystkim tym, którzy zamieszczali tu opisy swoich tematów :* bez Was byłoby trudniej ;)
Wszystko to co tu jest, to mialem dzisiaj.rnstrasznie sie zestresowalem, bo koles z ktorym bylem, byl totalnie do niczego... jak takim ludziom nie wstyd!! Powodzenia innym!
Hey!
Ja też się stresowałam i głos mi nawalał, ale na współzdającego nie mogę narzekać ;). Mieliśmy:
- dlaczego uczycie się angielskiego;
- jakie macie plany na najbliższe miesiące;
- obrazki:
*dzieci: poprzebierane, chyba w stroje karnawałowe i wygłupiające się na sofie, czy kanapie; idące w płaszczach przeciwdeszczowych przez plac, trzymają się za ręce; dzieci zagubione w ciemnym lesie; idące za rączkę z wiaderkami na plażę;
* śmiejący się ludzie: facet, któremu wypadają z rąk pudła; kobieta czytająca gazetę; faceci bawiący się szlaufem w jakimś warsztacie; facet w wesołym miasteczku na samochodziku;
* obrazki związane z morzem: rybak; łódki i plaża; dziecko bawiące się na plaży; kobiety z koszami; bitwa morska... i coś jeszcze - który nadaje się na plakat reklamujący wystawę, dlaczego morze pełni ważną rolę w życiu ludzi, który obraz to najlepiej przedstawia, czy coś takiego,
- pytanie czy należy chronić oceany i dlaczego;
- coś o ekstremalnych sportach;
- wycieczki statkami morskimi.
Dzięki wszystkim na forum, którzy byli tak mili i dzielili się swoimi tematami.
Powodzenia na następnych etapach.
hej,mialam egz. w puatek w Lodzi. Obrazki identyczne jak opisane wyzej. Dodatkowe pytania to: czy wejscia do muzeow powinny byc platne, czy prawidlowe jest stwierdzenie, ze w dzisia\ejszych czasach ludzie sa zabiegani i nie maja czasu na rozrywke i hobby.
Dzieki za to forum!:)
agata
Ja miałam speaking w piątek w W-wie.
Pytania wstępne dotyczyły: planów na najbliższe miesiące, co jest dla mnie najważniejsze jeśli chodzi o naukę języka angielskiego.
Ja dostałam zdjęcia przedstawiające osoby, które czymś się martwią - dziecko, które się zgubiło oraz kobietę w pracy, która trzyma się za głowę, patrząc na dokumenty. Pytanie - dlaczego te osoby są zmartwione i jak można im pomóc. Mój partner dostał zdjęcia przedstawiające ludzi z nadmuchanym wielorybem, który utknął w wystawie sklepowej oraz faceta, który leci samolotem i ma bardzo mało miejsca i musi podkurczyć nogi :) Pytanie również o problem i jak go rozwiązać.
Później miałam pytanie, które zdjęcie (z 4 opisanych przez nas) przedstawia osobę z największym problemem?
Część 3 - zdjęcia przedstawiające ludzi na dyskotece, telefony komórkowe, kobieta ucząca się, dzieci przed komputerem, siłownia. Pytanie do dyskusji między nami - które 2 zdjęcia przedstawiają sytacje najbardziej szkodliwe dla zdrowia?
I ostatnie pytania - m.in. jakie sytacje mogą być dla nas najtrudniejsze, czy zasady pomagają w życiu. Niestety tylko tyle pamiętam.
Życzę Wam powodzenia:)
hej, ja miałam wczoraj w Warszawie..
- partnerka super, dobrze sie dogadywałysmy ;p

1. standart - skad pochodzisz jak postrzegasz mieszkanie w twoim mieście (dla nas obu)
- porozmawiac o rodzajach muzy itp. itd.

2. miałam obrazki z pustymi miejscami, plaza bez ludzi, stadion pusty, sala weselna, i nie pamietam.
-czemu sa puste i jacy ludzie mogliby tam byc
-(dla partnerki) jak sie znienia te miejsca jak wpusci sie tam ludzi (czy jakos tak;p)

kolezanka miała ludzi którzy spia w róznych miejscach (pyt nie pamietam)
- ja miałam która z osób ma prawo spac czy cos takiego

3. obrazki standardowe przedstawiajace sposoby przypominania przeszłosci i reszta tez standard..

ogólnie strasznie szybko mineło wszytsko i jestem zadowolona :)

pzdr powodzenia w środe!! :)
jak jest 'płastuga' - chodzi mi o wymowę...
zapamiętam sobie na wszelki wypadek, a co!
proszę, ludzie dobrej woli (i wiedzy) napiszcie!
Na początku chcialam podziękować wszystkim , którzy zamieszczali pytania za nieocenioną pomoc:)!!!rnJa dzisiaj (18.06.) miałam speaking w Krakowie, znałam wczesniej wszystkie pytania i dzięki temu poszło mi rnBaaardzo dobrze, nawet udało mi się trochę zadziwić egzaminatorki które az wytrzeszczyły oczy kiedy uzyłamrnParu ładnych idiomów i kilku wcześniej już wyuczonych zwrotów:)rnA pytania były następujące :rnPART1:rn+Where do you live?rn+What country would you like to visit and why?rn+Talk to each other about your favourite ways of spending evenings.rnrnPART2:rnObrazki-karatecy, sala do aerobiku lub tańca, chór na próbie i jeszcze jedno-C&C saying what abilities do those rnPeople need in what they are dong?rnKoleżanka-już wcześniej wspomniane- hindusi na słoniach, kowboje i ranczo, farmerzy z pługiem i grupa dzieci oglądajaca płaszczki w oceanarium._jakie znaczenie maja te zwierzeta dla ludzi i Moje-które z nich jest najważniejszernrnPART3:rnDiscussion- 6 obrazków-komórki, ludzie w samolocie, babka na siłowni, dziewczyna nad ksiązkami , dziecko wpatrzone w telewizor, jakaś impreza albo wesele.Które z tych czynności mogą być szodliwe w nadmiarze?rnrnPART4:rn+What Are the other ways of risking life?rn+Are the rules important in our lives?rn+Czy ludzie zyja coraz szybciej czy coś takiegornrnMinęło bardzo szybko i nawet milo. Życze powodzenia przyszłym zdającym!
a coz tobyly za zwroty i idiomy?
dziekuje wszystkim ktorzy zamiescili tu to co mieli na egzaminie.
ja mialam dzis egzamin i poszlo mi SUPER!!!

mialam: wydarzenia odbywajace sie w nocy (kino, ognisko, matka z dzieckiem, strazak,....)

kolega mial tematy o konwersacji (posiedzenie biznesowe, rodzina przy stole, mlodzi ludzie przy zaglowce,....)

pozniej mielismy rozne rodzaje sztuki (paleta, rzezbiarz, wystawa, malarz, czlowiek zakrywajacy dloniami twarz,....)

jeszcze raz wszystkim dziekuje!!!
Dziękuję, dziękuję, dziękuję!!!!!!!!
Przygotowałam sobie wszystkie opisane przez was zestawy i WSZYSTKIE pytania i zadania się powtórzyły! Ludzie - jesteście wielcy, że podzieliliście się swoimi doświadczeniami. Dziękuję Wam wszystkim, dzięki Wam prawdopodobnie zdam, bo reszta papers poszła mi średnio - cuję, że tak na pograniczu border line. Zapewniliście mi spokojne wakacje! :D
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 61

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa