Mam trzy zestawy dzisiejsze (mniej więcej) - WSZYSTKIE zadania już były na tym forum. Aha, policzyłam na karcie oceny do speakingu, że jest maksymalnie 20 zestawów obrazków do part 2 i maks. 10 zestawów do part 1, więc już większość opisano (szczęśliwcy z tych, którzy tu zaglądają :)))
ZESTAW 1:
PART 1:
Where are you from (both)?
What do you especially like in the place you're living?
Zapytać się nawzajem o to jak lubimy spędzać wakacje?
The most memorable event in your life.
A person who influenced the most your life.
PART 2:
mój zestaw : słynne juz obrazki nocne (choose 2 or 3, compare & contrast, say how the poeple are feeling & why is it important for those events that they are taking place at night) pyt. do candidate B: gdzie najbardziej chciałabyś być?
zestaw koleżanki: ludzie na różnych spotkaniach (podobnie: jak się czują, gdzie najlepiej), pyt. do mnie: na którym spotkaniu ważne jest być "good communicator" (i tu poprosiłam o powtórzenie, bo miałam zaćmienie i .. nie zdążyłam odpowiedzieć...)
PART3:
wspomniane już sposoby zachowywania wspomnień (my wybrałyśmy: album foto, gościa filmującego synka; były jeszcze listy, muzyka, wąchanie kwiatków, kawy, i jeszcze dwa, któych nie pamiętam, i nie opisałyśmy ich też niestety...)
wybrać dwa, które najlepiej pomagają zachować wspomnienia
PART4:
Czy ważna jest dobra pamięć?
Czy ważne jest pielęgnowanie tradycji?
Czy lepiej oglądać się wstecz czy patrzeć w przyszłość ? (pytanie do both of us)
Co myślimy o zacowanywaniu zwyczajów konkretnych narodów?
ZESTAW 2:
PART 1: podobne + ulubiona pora roku i dlaczego uczysz się angielskiego?
PART 2:
ludzie ze zwierzętami - m.in. słynny już oracz z pługiem, płastugi (jak ważne są zwierzęta w każdej z tych sytuacji?)
różne entertainment (taniec, balet, jazda samochodem?) - nie pamiętam pytania..
PART 3:
czego nie powinno się robić w nadmiarze? (wkuwanie, TV, jazda samochodem, imprezy...)
PART 4: nie pamiętam...
Aha, chyba jedno: Czy ludzie w dzisiejszych czasach mają dużo wolnego czasu?
ZESTAW 3:
Part 1: podobne
Part 2:
ludzie się przygotowują m.in. panna młoda z papilotami (najważniejszy dzień w życiu - opisywane już wcześniej)
ludzie poświęcający się pracy (wspomniany facet robiący zdjęcie w wodzie...)
Part 3:
wybrać najlepsze atrakcje, które można by umiejscowić we wsi (podobno obrazki były takie, że nie do końca można było wymyśleć, co na nich jest..)
PART 4:
Na pewno to pytanie, gdzie jeszcze oprócz muzeum można uczyć się historii ?
Wiecie może, czy to straszny błąd jeśli zapomniałyśmy opisać wszystkie obrazki w PART 3? .... Ale wybrałyśmy te dwa, które miałyśmy ;)