writing lato 2006

Temat przeniesiony do archwium.
witam,
CAE już od dawna mam szczęśliwie za sobą, ale ciekawi mnie jakie w tym roku mieliście tematy writing'u. Czy ktoś mógłby napisać?

Z góry dzięki ! Pozdrawiam.
part1 - report, sprawozdanie z działalności Film Club'u w szkole w minionym roku na podstawie notatek i opinii studentów
part2, m.in. character reference, przyjaciel sie stara o prace w miedzynarodowej organizacji doradztwa w sprawach środowiska:] Cechy, doświadczenie i opinia.
Reszty nie wiem bo nie czytałem nawet, poza tym że byl article, letter, review i coś jeszcze chyba.
Artykuł był o najważniejszej decyzji jaką podjęło się w życiu- jakie to miało konsekwencje, jakie były inne opcje itp. Rewiew zdaje się dotyczyło programów typu Big Brother. A ostatni był list do firmy brytyjskiej z propozycją importowania produktów firmy którą reprezentujesz. Pisałam ostatni wariant.
Jestem trochę podłamana, bo też wybrałam ostatni wariant, czyli list formalny do firmy, a po fakcie znajomi mi powiedzieli, że to jest jakiś szczególny temat zawsze, który powinien być wg. ESOL wybierany przez osoby z doświadczeniem zawodowym, bo wymaga specjalnego słownictwa itd. Załamka...
Nie przejmuj się, bo Ci znajomi bzdur naopowiadali. Nie ma czegoś takiego jak specjalistyczny temat. Jedynie task piąty jest ukierunkowany na przeczytane przed egzaminem lektury z listy lektur ESOL. Pozdrawiam!
o jakich lekturach mowisz? tak z ciekawosci pytam bo to dla mnie duza nowosc :D
ja ten task pięty, czyli ostatni właśnie napisałam!!! buuuuuuu :(
chyba nowy wątek otworzę, bo się strasznie denerwuję... może się ktoś kompetentny się znajdzie i wyjaśni o co w tym feralnym temacie 5 chodzi... :( examiner, proszę napisz coś bardziej szczegółowo o tych zasadach z lekturami...
mysle ze egzaminer pomylil cae z cpe, bo na cpe rzeczywiscie jest lista lektur do przeczytania...
Na CAE nie ma listy lektur
Temat 5 jest zawsze "business related". Czyli może to być podanie o pracę, jakiś specyficzny raport itp. W różnych książkach można przeczytać że ten temat jest polecany osobom już pracującym. Jednak może go wybrać każdy - ale trzeba się liczyć z tym że wymagane jest fachowe słownictwo, język stricte formalny itp.
a ja napisałem artykuł, zastanawiam się jednak co do użytego języka: pisałem raczej swobodnym językiem, dość dynamicznym... Nie wiem, czy to pasowało w końcu do koncepcji, to znaczy tekstu do international magazine... Mam nadzieję, ze nie będzie z tym problemów.
wlasnie ja tez nie jestem pewien co do article czy nie przesadzilem z idiomami i phrasalami i ogolnie registerem... staralem sie taki semi-formal, ale jak wyszlo zobaczymy :) czytalo sie przyjemnie ;)
a komu dales do przeczytania swoj tekst? komu sie przyjemnie czytalo?
może jego niewidzialny przyjaciel? (^_^)
Mnie też trochę gryzie kwestia rejestru w artykule, ja pisałam typowo nieformalny, tylko starałam się żeby był taki catchy. Pomyślałam sobie na początku, że właściwie to temat jest informal, bo to przecież nie mógłby być artykuł do Newsweeka, ale teraz też się trochę gryzę, czy nie za bardzo się spoufaliłam z readerem. Chociaż przecież international magazine to także Bravo girl, prawda?
Wydaje mi się, że dynamika języka to zaleta nie tylko w studenckich gazetkach (gdzie zazwyczaj język ma być taki właśnie catchy), ale też i w international magazines. Tym bardziej, że temat byl bardzo "osobisty", należało więc jakoś się "sprzedać"... AAAch, już mam dosyć tego forum, co tu nie zajrzę, to się zaczynam czymś niepokoić, a przy tym jeszcze nie mogę się powstrzymać, by tu nie wchodzić ^_^. Zrelaksujmy sie jakoś... (za 3 godziny idę na speaking ^_^)
czytalem sam, juz na luzie, po napisaniu i sprawdzeniu poczekalem z 5-10 minut i przeczytalem oba writingi.
gratuluje obiektywizmu :D
ja tez gratuluje spokoju. mi sie juz niue chcialo siedziec na writingu wiec jak tylko skonczylam, sprawdzilam ze 3 razy bledy, bo jestem dyslektyczka i czasami nie wylapuje, to wyszlam. mialam przynajmniej godzinke przerwy :D
ja sie tylko ciesze z jednego, ze byl ten temat o reality shows. w british council w wawie na kursie na probnym mielismy podobny temat i oddali nam z nim kartki. wtedy dostalam A :D wiec moze jakims cudem zdam calosc :D
Ja też napisałem artykuł w stylu raczej semi-formal bo o to chodziło ;) Chyba nikt nie będzie oczewkiwał stylu oficjalnego w takim tasku ;)
nawet mnie nie denerwujcie... Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że chociaż moje intencje były dobre i szczere, nie zdałam tego egzaminu :/ Czekam z niecierpliwością na wyniki, a tymczasem chyba nie będę wchodzić na to forum, bo mi sie jeszcze adrenalina podnosi.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe