interpunkcja

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos moze powiedzieć, jakie sa zasady stawiania przecina, bo juz mi sie wszystko miesza.

Dzieki
Generalnie przecinek oznacza pauze. Co dla mnie znaczy tyle, ze jak nie wiem, czy i gdzie wstawic, to czytam zdanie na glos i wstawiam "," tam, gdzie naturalnie sie tak pauza pojawi... jest tez oczywiscie pare konkretnych regul, jak np.
1. w listach, typu: I went to Spain, Italy, Austria and Germany.
2. miedzy przymiotnikami wystepujacymi po czasowniku, jak np. The cowboy was tall, dark and handsome.
3. jesli slowa (grupy slow) znajduja sie w nietypowym polozeniu w zdaniu, albo we wtraceniach, czyli np. My father, however, did not agree.
4. w tzw zdaniach zlozonych podrzednie, gdzie po rzeczowniku jest fraza okraslajaca doklaniej o kogo/co chodzi; przecinek stawia sie, jesli ta fraza nie jest konieczna do wlasciwego zrozumienia calego zdania (gdy jej brak nie zmienia znaczenia zdania);
5. NIE stawia sie przecinkow przed that, what, where etc w mowie zaleznej

to tyle na podstawie Swan'a
i jeszcze stawiamy np po 1 czesci warunku If I were you,I would go there:D przyklad na poziomie cpe:P
dokadnie, tylko trzeba pamiętac, że gdyby zdanie było zapisane odwrotnie, przecinka już nie będzie.

I'd go there if I were you

»

Nauka języka