Mam pytanko

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!!!mam pytanko i malutki problem i bardzo bym prosila o pomoc.Nie wiem czy lepiej zdawac FCE i chodzic na kursy czy odrazu pochodzic na kursy troche dluzej i przygotowywac sie odrazu do CAE.Bardzo prosze o pomoc i podpowiedz.Pozdrawiam
Tak myślę, że jeżeli zupełnie nie wiesz, co robic i do tego nie bardzo wiesz, jaki jest poziom Twojego angielskiego, to warto zrobić kilka testów i do FCE i do CAE. Może dobrze byłoby pogadać z dobrym nauczycielem, który doradzi, czy FCE sobie odpuścić, czy nie. Czasem nie ma sensu zdawać FCE i lepiej pieniądze zainwestować w dobry kurs, zmobilizować, się, przysiąść i zdać CAE może pół roku albo rok później.
Pozdrawiam:)
FCE jest jakby jedynie zapoznaniem z egzaminami typu Cambrige. FCE jest słabo uznawanym egzaminem, a co za tym idzie stratą pieniędzy i czasu. Dlatego radziłabym zdawać od razu CAE.
Dziekuje za odpowiedzi,jak przebiega egzamin to mniej wiecej wiem i od znajomych i z wlasnego doswiadczenia,bo zdawalam TELAS.Tak mi sie wydaje ze warto pouczyc sie dluzej a zdawac CAE ale jeszcze zasiegne opinii jakiegos nauczyciela!!!
moja korepetytorka wytlumaczyla mi to graficznie ^_^
FCE--CAE-CPE tzn ze najwieksza luka jest miedzy FCE a CAE
ja chcialem zdawac juz w gimnazjum first'a ale nauczyciele doradzili mi zdawanie na Cae z tym ze w dopiero w II liceum. tak tez zrobilem - z jakim wynikiem - sie zobaczy :P. Radze Ci zrobic podobnie szkoda pieniedzy na FCE.
pozdro
FCE a CAE - jaka jest "przepaść" między tymi egzaminami? Mój syn jest teraz na kursi językowym w Anglii. Został zakwalifikowany do grupy ( według ich wewnętrznych kryteriów) "after FCE", w ub. roku FCE zdał na "B". Czy między FCE a CAE jest duża różnica? Czy warto, aby nie mając noża na gardle, podchodził w sesji zimowej do CAE?rnMówi płynnie, ewentualny problem może być z gramatyką. rnDziękuję za odpowiedzi.
różnica jest dość spora, ale szkoły lubią zaniżać poziom swoich studentów po to by:
1 mialy ich dlużej
2 była wieksza pewność, że jak podejdą to zdadzą

pytania o zda czy nie zda są trochę dziwne, bo nie znamy poziomu pani syna. proponuję by sobie zrobil testy do CAE i zbaczył czy są dola niego za trudne czy nie. ( jak ma ok 75% to nie musi się bać)

testy do cae są:

www.ang.pl
http://www.flo-joe.co.uk/
a jak długo trzeba sie przygotowywac do CAE jesli jest sie na FCE lub troszke nizej,2,3lata wystarczy?
Jak bardzo sie przyłozysz i duzo bedziesz robic to na pewno 2 lata wystarczą.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków