co lepsze CAE czy LCCI

Temat przeniesiony do archwium.
mam certyfikat FCE i chciałbym zdac jeszcze CAE lub LCCI poziom 3. ale mam dylemat który z nich. może ktoś potrafi wskazac, który z nich jest cenniejszy i jaka jest różnica w poziomie ich trudności.wiadomo że tematycznie są to egzaminy różne ale czy są na tym samym poziomie zaawansowania. słyszałem że LCCI poziom 3 odpowiada mniej więcej FCE. będę wdzięczny za uwagi
zalezy do czego ci potrzebny dany certyfikat, bo jesli tak sobie to zdecydowanie cae. no i jeszcze kwestia finansow, lcci lvl 3 u mnie ~10x mniej kosztuje niz cae.
poza tym z tego co czytalem to lcci lvl 3 jest uznawany mniej wiecej tak jak cae (w firmach).
no i jasne ze lcci jest zdecydowanie latwiejszy.
zatem do cae zdecydowanie trudniej sie przygotowac, wiecej pracy trzeba wlozyc.
Moim zdaniem LCCI 2 odpowiada poziomowi FCE. Zdawalam obydwa egzaminy. Mysle, ze latwiej przygotowac sie do egz LCCI, bo masz mniej wiecej okreslony zakres tematyczny do speakingu i ograniczona ilosc mozliwych writingow czyli memo, report, letter etc.... No ale musisz orientowac sie dobrze w zakresie tematow biznesowych... ja mialam np pytanie na speakingu: Dlaczego bogate kraje przenosza swoje fabryki do krajow rozwijajacych sie, a drugie: Jakich biznesow na pewno nie przeniosa?? Takze trzeba sie orientowac dosc dobrze w tamatach biznesowych, a fce, cae sa bardziej ogolne , no i musisz znac dobrze gramatyke.
Koszt podobny obu egz. Trudno doradzic, zalezy do czego potrzebujesz te egz.? Jesli ogolnie czy na wyjazd to moim zdaniem cae, jesli do pracy to LCCI3.
afaik speaking daje jedynie dopisek na dyplomie i raczej nigdzie sie nie liczy; tu chodzi glownie o writing. a to mozna z powodzeniem wycwiczyc - kilkanascie konstrukcji, cos tam w glowie ulozone, pare(nascie) prac z wczesniejszych lat napisanych + sprawdzonych przez kogos. no i na ten pierwszy temat (pytanie) mozna troche powymyslac, na drugi nawet jak sie nie wie, to egzaminator naprowadza.

hrh poza tym jak dla mnie to lcci lvl 3 kosztuje 60 zl a fce nadal 500+ zl wiec roznica znaczna %-)
Chodzilo mi ze koszt podobny egz fce i cae.