jak ulepszyc swoj reading??

Temat przeniesiony do archwium.
witam!!czy mozecie mi podac jakies dobre i skuteczne metody na ulepszenie readingu??bo na studiach oblalem moje 1 kolokwium wlasnie z niesczesnego readingu;/;/fakt ze jest on na troszke wyzszym poziomie niz kilka miesiecy temu ale i tak nie jestem zadowolony!!moj wykladowca mowil ze trzeba duuuzo czytac ale jak przez to ulepsza sie reading??jak czytac skutecznie bo po przeczytaniu paru ksiazek nie zauwazylem poprawy;/jakie wy macie recepty?:)a moze macie jakies cwiczenia(jesli tak to prosze o meila):)!z gory thx
troche mnie to dziwi że po przeczytaniu paru książek nie zauważyłeś poprawy, bo ja zauważyłam po tygodniu od zabrania się za pierwszą książke:) no ale cóz możę poprsotu zabrałeś się za bardzo trudne książki które cięzko było ci zrozumieć , ja szczerze polecam książki paulo coelho w wersji angielskiej, są prosto napisane , a po drugie naprawde wciągają. Mogłabym Ci polecic rozwiązywanie testów FCe CAE CPE z readingu i możesz w sumie tego spróbować, napewno pomagą , ale jest cholernie nudne... lepeij weż sie za jakąś naprawde fajną ksiązke, NA początek proponuje By the river piedra I sat down and wept - ja jestem zachwycona, przeczytałam ją w dwa dni
Ja polecam czytanie czasopism, według mnie to ciekawsze niż książki ale co kto lubi.
Według mnie po prostu czytać, czytać i czytać co wpadnie w ręce, najlepiej książki i czasopisma, uważam że poprawa nastąpuje wówczas bardzo szybko
ja rowniez moge polecic ksiazki Paulo Coelho. Zaczelam wlasnie od ksiazki "By the river Piedra I sat down and wept" tak mnie wciagnela, ze czytalam ja kilka razy i jeszcze mi sie nie znudzila...pozniej siegnalam po jego nastepne ksiazki,rowniez genialne i naprawde wciagajace. Serdecznie polecam, dodam jeszcze,ze po przeczytaniu tylko 5 ksiazek, zauwazylam ogromna poprawe i na tym nie przestane:)
heheeh, zaczynam czytać!!!:)
no pisalem przeciez ze troche ten reading ulegl poprawie tylko nie wiem czy w znacznym stopniu przez ksiazki(ze 2 przeczytalem) a apropo FCE reading nie jest taki trudny(daje rade:))tylko ten na studiach to istny CAE a bedzie trudniejszy:) no ale musze sie wziac za tego cornelio czy jakos tam:)napisze jak bede mial totala:D:D:Dpozdrowionka dla wszystkich !!It's high time I pulled my socks up:)
Jesli chcesz na prawde polepszyc swoje umiejetnosci w czytaniu aby lepiej wypasc na egzaminie - musisz pocwiczyc rozwiazywanie takich testow, bez tego nie dasz rady. Trzeba znac techniki jak podejsc do tego typu zadan, wiedziec gdzie szukac odpowiednich informacji w tekscie szybko i skutecznie (opinia autora, specyficzne inf itd). Nawet ze swietna znajomoscia slownictwa nie bedziesz w stanie napisac na maksa jesli nie bedziesz znac tych technik. Czytanie ksiazek oczywiscie jest pomocne - bo rozszerza twoj zasob slownictwa, ale najlepiej tak jak bylo tu mowione zaczynac od tekstow prostych - np COELHO
A jeśli ktoś nie trawi Coehlio to może rzucicie jakieś inne ciekawe pozycje. Do tej pory czytałem głownie Doyle'a wyd. Penguin ale slownictwo jest tam troche przestarzałe a chciałbym sprawdzic sie na nowszych tekstach. Moze ktoś coś polecic bo nie jestem na czasie przez ta głupią maturę. Zgory dzieki; Zając Poziomka.
A jeśli ktoś nie trawi Coehlio to może rzucicie jakieś inne ciekawe pozycje. Do tej pory czytałem głownie Doyle'a wyd. Penguin ale slownictwo jest tam troche przestarzałe a chciałbym sprawdzic sie na nowszych tekstach. Moze ktoś coś polecic bo nie jestem na czasie przez ta głupią maturę. Zgory dzieki; Zając Poziomka.
Idź do dowolnej księgarni językowej np. Bookland i wybierz. Jesli nie potrafisz sam zdecydować, to na pewno ekspedientki Ci pomogą. Wybieraj współczesne, gdyż tylko w nich znajdziesz współczesne słownictwo. Conan Doyle'a czytam dla przyjemności.

BTW jeśli czegos nie trafisz idź do doktora!
Ja polecam czytanie orginalnych książkek
np. Allan Blackwood "Kingdom Of The Blind'
Nawet jak nie znasz wszystkich słówek , zawsze sie możesz domyślić o co chodzi. Efekty przyjdą z czasem:-)
Używanie słownika w czasie czytania odpada.
Lepiej jest sobie zapisywać powtarzające sie słowa i uczyć sie ich na pamięć:-)
Dzięki; może jeszcze ktoś coś poleci, bo wakacje maturzystów mają az 4 miesiące!
a wie ktos gdzie mozna dostać Wladce Pierścieni w oryginale, tzn chodzi mi ogólnie zeby po angielsku
Ja mam władce pierścieni
ponad 1000 stron!!!!!!!!
Nie będę sie nudził przez wakacje:-)
Tylko nie wiem zabardzo jak ci pomóc bo książka była zakupiona w Angli
buuuu a ja tak chce to przeczytać. Nie orientujesz się moze czy w Polsce jest gdzies dostepna?
w księgarni, np tej:
http://www.americanbookstore.pl/
Zapytaj się w księgarniach językowych, może da się zamówić. Ja ostatnio zamawiałam książkę po ang., której niestety nie mogłam nigdzie zdobyć, czekałam ok. 1 miesiacaa, ale warto było. Spróbuj, popytaj, nie wiem czy we wszystkich księgarniach językowych da się zamówić, ale pewnie w większości tak.
proponuje sie udac do Empiku. A jak nie to polecam Allegro. Wszystko tam maja...
pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa