TOLES

Temat przeniesiony do archwium.
Ktoś z Was planuje zdawać TOLESA? Ja się przymierzam,waham się czy ma to być foundation czy advanced. jestem nas poziomie fce+ blisko cae, więc rozsądniej byłyoby wybrać foundation, ale obawiam się, że przy zalewie konkurencji egz. na tym poziomie nie będzie wiele znaczył i będą to swego rodzaju zmarnowane pieniądze. Zdaję sobie sprawę, że chodzi głownie o znajomość słownictwa, strruktury gramatyczne znam nieźle, mam materiały, więc może jednak spróbuję na wyższym poziomie? Koszt kursu i opłaty egz w sumie ok.1600 zł odkładanych z własnych skromnych zasobów to dla mnie spory wydatek i chciałabym aby potem zaprocentował.
Ja planuję zdawać TOLES Advanced, ale to w dalekiej przyszłości - dopiero zaczynam w tym roku prawo:) Sczerze mówiąc, to myślę, że lepiej może poczekać rok lub dwa, w tym czasie nadgonić to, czego brakuje do poziomu CAE i zdawać TOLES Advance, bo z tego co wiem, to on właśnie poziomem oscyluje wokół CAE i faktycznie wydaje się być bardziej sensowynym rozwiązaniem niż Foundation. Pozdrawiam i życzę powodzenia:)
P.S. Czy możesz mi polecić jakieś dobre podręczniki do angielskiego prawniczego?:)
ja ide na kurs we wrzesniu i planuje potem zdawac. ide na advanced. zobaczymy jak to bedzie...
a nie zna ktoś z was jakiejs szkoly jezykowej w krakowie przygotowujacej do TOLES??
słyszałam ze w Poliglocie maja dość dobry - i w miare tani! ( w porównaniu z British Council) kurs dla prawników. Może tam zapytasz?
Chcialaby się dowiedzieć z jakich podręczników przygotowywaliście (przygotowujecie się)się do Tolesa ( advanced jak i foundation) i ile czasu Wam to zajęło(zajmuje). Nadto, czy faktycznie ten egzamin jest trudny(advanced zwłaszcza)?Prawo skończyłam jakiś czas temu i jestem na poziomie CAE. Czy potrzebuję dużo godzin samodzielnej nauki?
Poza tym może ktoś wie na jakim poziomie Empik w Poznaniu przeprowadza te egzaminy i czy można się nań zapisać "z ulicy" nie uczęszczajac na kursy?Bo nie chce mi się na nie chodzic( moję doświadczenie w kursach mówi, że najwiecej pracy i tak wykonuję się samemu)
Bo na mojegao maila nie raczyli odpisać...A nie mam czasu, żeby tam póść.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Pomocy! W styczniu 2005 zdaje TOLES Advanced (Test of English Legal Skills) i potrzebuję podręczników do tegoż. Nie są to pozycje nowe, więc może ktoś ma lub wie, gdzie je zdobyć. Są to:
a.. Modern Legal Drafting (A Guide To Using Clearer Language) by Peter Butt and Richard Castle
b.. Plain English for Lawyers by Richard Wydick
c.. English for Law by Alison Riley
d.. English for Contract and Company Law by Chartrand, Millar and Wiltshire
e.. An Essential A-Z of Business Law by Rosemary Atkins and Catherine Mason
f.. Mkt Leader Business Law
g.. Penguin: Test Your Professional English Law
h..English for Law ([tel])
Dziękuję za wszelka pomoc.
[email]

Taki post znalazłem na forum. Gdyby ktoś dysponował podanymi wyżej lub innymi materiałami do TOLESa to chętnie odkupię. Kontakt: [email]
Temat przeniesiony do archwium.