CAE czy CPE

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo prosze o szczere rady! Nie wiem cy przystapic do egzaminu CAE czy CPE? Jestem teraz w Anglii i nie wiem na ktory sie zdecydowac, wiem ze CAE na pewno zdam, natomiast nie jestem pewna czy CPE. Nie wiem czy dam rade przez pol roku podciagnac poziom jezykowy az do CPE? Czy jest taka szansa?Teraz CAE zdalabym gdzies na ocene 'B' czyli nie na najwyzsza, wiec jesli mocno bede zakuwac przez te pol roku czy jest szansa ze zdam CPE chociaz na ocene 'C'??? Bardzo prosze o szczere rady. I czy w ogole w przyszlosci na pewno bardziej mi sie przyda papier z CPE? poniewaz w sumie oba egzaminy sa dosc dobrze traktowane przez pracodawcow..... Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam :)
Czesc skoro jestes w Anglii to czy Twoja opinia o dobrym traktowaniu tych certyfikatów wynika z Twoich jakiś doświadczeń czy informacji, dzięki za odpowiedź, bo ja nadal też zastanawiam się nad zdawaniem
Moja wiedza wynika z informacji, niestety jeszcze nie z doswiadczenia. Ale wiekszosc anglikow bardzo wysoko cenia egzaminy Cambridge i uwazaja je (co mnie zdziwilo) za naprawde bardzo ciezkie. Serdecznie pozdrawiam!:)
dzięki, właśnie podjęłam decyzję że jednak muszę się przygotowywać do CAE bo tak to nic mnie nie zmusi do nauki a tak to mam jakiś cel, też się nie zastanawiaj, z tego co wiem CPE to już naprawdę dla ludzi, pozdrawiam

»

Studia językowe