IELTS 6.5 a CAE

Temat przeniesiony do archwium.
Witam jestem Michał w angli mieszkam od 1.5 roku w tym roku zaczynam studia, univerek dal mi Conditional Offer ze do konca sierpnia musze IELTS'a (academic) na 6.0 zdac.. dzisiaj dostalem wyniki overal band score 6.5 !! (nawet wiecej niz potrzebowalem :D)
Listening 5.5
Reading 6.5
Writing 6.5
Speaking 6.5

i tu nasuwa sie moje pytanie :) jak ma sie 6.5 z IELTS's do CAE(bo to chyba wiecej niz FCE?) . Bo nie znam sie za bardzo na tych certyfikatach popularnych w polsce FCE/CAE/CPE znaczy sie tutaj tez sa przewaznie akceptowane.. ale to raczej grzecznosciowo bo wszedzie chca IELTSa
Czy podchodzac do CAE wkrotce(za pol/ rok) mialbym duze szanse zdac bez nauki?? :D no jeszcze przez czas na univerku jezyk sobie podszkole w co nei watpie bo wiem ze jako student po 1 chyba roku bede mogl sobie zalatwiic ze moge zdawac za free te certyfikaty :] a ja lubie tego typu papierki i wszelkie dyplomy :D
po za tym wynik z IELTS'a jest wazny tylko 2 lata.. :>

ps. Chetnie odpowiem na pytania zwiazane z IELTS'em (zdawalem w Birmingham)
skoro jestes 1.5 roku w UK to z listeningiem/speakingiem/writingiem pewnie tez pewnie bez wiekszego problemu sobie poradzisz. co do reszty to przejrzyj pare testow cae, ocena moze byc ocenie nierowna.
A jak oceniasz swoj poziom angielskiego i na tym tle jak opisalbys wymagania, ktore spelniles, zeby dostac 6.5 (gratuluje przy okazji!)??? Ciezko bylo itd.?

Jedna dziewczyna z Lotwy, ktora ze mna pracuje, zdala IELTS na 5.5 i idzie na studia. Ja Jej angielski oceniam na mocno sredni, a kilka dni temu jako formy czasu przeszlego od czasownika "forget" uzyla slowa "forgetted", wiec...

:)
jak zdala na 5.5 to chyba do Collegu.. (nie slyszalem zeby jakis univerek wymagal tylko 5.5 no ale mowila ze idzie studiowac ;D to nie znaczy przciez ze na studia tylko po prostu do szkoly :]
5.5 to jest hmm wkleje ci

5 Modest User
Has partial command of the language, coping with overall meaning in most situations, though is likely to make many mistakes. Should be able to handle basic communication in own field.

6 Competent User
Have generally effective command of the language despite some inaccuracies, inappropriacies and misunderstandings. Can use and understand fairly complex language, particularly in familiar situations.

a univerki to chca zazwyczaj 6/6.5 pktu a medycyna albo prawo to nawet 7.

powiem tak poziom 5.5 a 6.5 to choooolerna roznica :D pol punktu to juz duza roznica.. do FCE/CAE/CPE nie mam porownania ale bym powiedzial ze ktos kto zdal mature z angielskiego podstawowa na okolo 90% (czyli generalnie wszytko rozumie) to jest w ieltsie na poziomie troche wiecej niz 5.5 (oczywisice po zapoznaniu sie ze struktura egzaminu i rozwiazaniu kilku przykaldowych testow)
i jest w stanie przygotowac sie w ciagu paru tygodni ostrej nauki na 6.0.. ale to duzo zalezy tez od inteligencji :) np; speaking jedno zadanie polega na mowieniu na jaksi topik 2 minuty.. ja mialem o modzie.. (a ciezko ludziom wymyslic nawet cos po poslku sensownego ja akruat bystry czlowiek jestme nie powiem ;)) wiec nawijalem ze lduzei wybeirajac urbania keiruja sie np tym zeby wyeksponowac swoja przyanleznosc do danej subkultury.. np rastarafi reaage.. kolorowe ciuchu itd ;p metalwocy czarni bel ble etc. :D a inni kupuja dla szpanu zeby pokazac swoja sytuajce amterialna itd) mysle ze w IELTSIE na writingu i speakingi mozna bardoz duzo nadrabiac inteligencja i po porstu sensownoscia argumentow.. i zastanawiam sie czy podobnie jest przy np CAE
Mysle ze w IELTsie nie ejst tak wazna gramatyka.. raczej umiejetnosc rzkazania informacji w praktyce... no i jeszcze IELTS dzieli sie na academic i general.. w academic(tej wymagaja szkoly) dochoddzi opisywanie wykresow.. statystyk, badan i wnioskow z nich wysnutych... wiec trzeba sie specjalengo slownictwa douczyc takeigo ktore nie jest uzywane na codzien ;p ale na univerku moze sie przydac :]

z pewnych zrodel wyczytalem ze jest taki przelicznik

FCE 5.5-6.5
CAE 6.5-7.5
CPE 7.5 i wyzej

chcialbym zeby ktos to zweryfikowal ;) ktory pisal obydwa te egzaminy
wklejam oficjalny opis punktacji IELTS (slyszalem "pogloski" ze wersja academic trudniejsza od general.. acadeimc wazne jesli zdajemy ieltsa w celach dalszej edukacji.. a general.. to jesli podnosimy kwalfikacje w pracy itd, albo staramy sie np o wize w Australi i musimy zdac ieltsa na 5.0 ze znamy jako taki podstawy angola (w skrocie) )

ELTS is scored on a nine band scale. Each Band corresponds to different English competence. The Band Scores are in either whole or half Bands. The nine bands are described as such:

9 Expert User
Has fully operational command of the language: appropriate, accurate and fluent with complete understanding.

8 Very Good User
Has fully operational command of the language with only occasional unsystematic inaccuracies and inappropriacies. Misunderstandings may occur in unfamiliar situations. Handles complex detailed argumentation well.

7 Good User
Has operational command of the language, though with occasional inaccuracies, inappropriacies and misunderstandings in some situations. Generally handles complex language well and understands detailed reasoning.

6 Competent User
Have generally effective command of the language despite some inaccuracies, inappropriacies and misunderstandings. Can use and understand fairly complex language, particularly in familiar situations.

5 Modest User
Has partial command of the language, coping with overall meaning in most situations, though is likely to make many mistakes. Should be able to handle basic communication in own field.

4 Limited User
Basic competence is limited to familiar situations. Has frequent problems in use of complex language.

3 Extremely Limited User
Conveys and understands only general meaning in very familiar situations. Frequent breakdowns in communication occur.

2 Intermittent User
No real communication is possible except for the most basic information using isolated words or short formulae in familiar situations and to meet immediate needs. Has great difficulty understanding spoken and written English.

1 Non User
Essentially has no ability to use the language beyond possibly a few isolated words.

0 Did not attempt
No assessable information provided. Candidate may have failed to sit for the test
Otoz wlasnie nie, naprawde idzie na Uniwersytet, w Southampton. I zazadali od Niej tylko 5.5

Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz!
Pozdrowienia
Czesc:) Mam pytanie czy mozesz podać dokładny adres placówki,która przeprowadzała w Birmingham egzamin IELTS? i mniej wiecej jak to wszystko wyglądało-ile dni/tygodni wczesniej trzeba sie zapisac na ten egzamin;)
dziękuje z góry za szybką odpowiedz:)
pozdrawiam
Mam pytanie:
Z próbnej matury rozszerzonej z angielskiego dostałam 85%. Na jaki wynik orientacyjnie miałabym szanse zdając teraz IELTS? Tak ogólnie, zastanawiam się czy jest w ogóle sens próbować.
an4kin moglbys polecic kilka tytulow, z ktorych sie przygotowywales do IELTS?:)
Mam egzamin w kwietniu, zdaje w Leeds. Dostalem jak na razie conditonal offer z jednej uczelni, podejrzewam ze z 3 innych, do ktorych aplikowalem bede wymagaly tego samego czyli IELTs na 6 score band. Mieszkam w uk nieco ponad 20 miesiecy takze z listeningiem, readingiem i speakingiem nie bedzie az tak ciezko z tego prostego wzgledu ze mam nauke na codzien w pracy:) Niestety ostro sie musze wziac do roboty z pisemna czescia egzaminu. Odpisz jak bedziesz mial chwilke wolna dzieki z gory i pozdrawiam:)
Informacje na temat IELTS (metody przygotowania, porady, daty,etc.)
znajdziecie tutaj, zapraszam

http://www.e-lama.pl/artykul.php5?id=5662
Temat przeniesiony do archwium.