co na speakingu

Temat przeniesiony do archwium.
Ludzie- co mieliście na speakingu? My czekamy na te nowiny jak na deszcz- a tu nikt się nie dzieli przeżyciami. Bądźcie ludzmi! O to was prosi przerażona kobieta co ma speaking już w niedzielę:(
Hej
dzisiaj mialam speaking i nie bylo tak zle.
1 Mialam sie przedstawic i powiedziec cos o miejscie w ktorym mieszkam moja kolezanka musiala powiedziec czego nie lubi w swoim miescie
2 dostalam 2 obrazki pierwszy para mloda na slubie a drugi druzyna pilkarska cieszaca sie bo wygrali puchar porownac je i powiedziec w ktorej sytuacji chcialabym sie znalezc. Kolezanka miala na pierwszym obrazku pielegniarke opiekujaca sie niemowletami a na drugim matke opiekujaca sie dziecmi te| porowna a ja mialam do tego pyt ktora praca jest wg mnie trudniejsza
3 dialog dostalysmy 6 rysunkow odnosnie jakiejs wystawy byly na nich: pokaz mody, jedzenie, jakis koncert, pracownia komputerowa, rakieta itp porozmawiac o tym
4 pytania ogolne o tym jak swiat sie zmienil w ciagu ostatnich lat ktore wynalzaki maja duzy wplyw na moje zycie i jak sadzimy jak nasze zycie sie zmieni w ciagu kolenjnych lat
i to tyle, czasu jest naprawde malo i szybko leci. Niestety maja bardzo duzo roznych zestawow takze jest male prawdopodobienstwo ze na to traficie zycze wszystkim powodzenia :)
Agusia- dzięki!!!!!!! jesteś kochana!!!!!!!!:):)
z tego szcześcia pomyliłam imiona - dzięki AGATKO:)
A ile jest tak ok. tych zestawów?
Zdaję mi się że jest ok 30 zestawow bo coś takiego było do zakreślenia na arkuszu z którym się wchodziło, oczywiści to pani egzaminatorka wpisywała.
Cześć. Speaking już za mną.
1)Czy mieszkasz w Bielsku? CZy uprawiasz jakiś sport?
2)Ja dostałem obrazek z pielęgniarką opiekujaca sie dziecmi oraz z mamą opiekującą sie dziećmi.
Opisz i porównaj, i powiedz, kto ma cięższe zadanie.Koleżanka miała powiedzieć, w której sytuacji chciałaby się znaleźć(rys. 1 -ślub, rys.2 - drużyna ciesząca się z pucharu.) i opisać te sytuacje.
3) Co można zrobić aby przyciągnąć klientów do restauracji(obrazki: mecz w telewizji, stoliki na dworze, muzyka, wygodne siedzienia)
4) ogólne pytania np. czy wolisz pracować w ciszy i spokoju,
Jestem raczej zadowolony, chociaż mówiłem troche za szybko.
Atmosfera była naprawde miła i nie ma sie czego bać!
wielkie dzięki Michalku! Szkoda że przed egzaminem tak trudno się zdystansować. Ja z nerwów drżę jak osika na wietrze:( I pewnie po egzaminie- sama powiem, ze nie taki diabeł straszny jak go malują. jaeszcze raz- bardzo dziękuję.
Hu, ha, już po stresie :). A oto moje pytania (niezbyt dobrze pamiętam, ale mniej więcej takie coś):
1. Czy mieszkam w Gdańsku, jak lubię spędzać czas z przyjaciółmi i czy moim zdaniem można bawić się (enjoy yourself), nie wydając dużo pieniędzy.
2. Zdjęcia - drugi kandydat miał dwie ekipy filmowe: jedna kręcąca pod wodą film o rekinach, druga robiła jakiś romantyk alboco. No i trzeba powiedzieć, który film wolałoby się obejrzeć oraz jaki się ostatnio obejrzało.
Moje zdjęcia: na pierwszym grupa staruszków siedząca przy stole i dyskutująca, na drugim ognisko na egzotycznej plaży. Trzeba powiedzieć o zaletach i wadach imprez na świeżym powietrzu.
3. Restauracje - co jest potrzebne, żeby przyciągnąć klientów (reklama, wygoda, atmosfera itd.)
4. Koncerty - czy zawsze muszą być drogie.

To chyba wszystko. Mi poszło jako-tako, ale mogło być gorzej. A tak w ogóle to fajna organizacja całego testu. Jeśli ktoś zdaje w Gdańsku, to niech się NAPRAWDĘ nie denerwuje. Mili ludzie, jest spoko.
wielkie dzięki GooReeK! :)
wielkie dzięki GooReeK! :)
Ja też już jestem po speakingu. Nie wszystko dokładnie pamiętam, bo bardzo szybko to poszło. Zanim się obejrzałem już był koniec.
To co mniej więcej pamiętam:
1. Przedstawienie się, skąd pochodzę, jak oceniam moją miejscowość? Jakiego nauczyciela ze szkoły oceniam najlepiej?
2. Zdjęcia - dwa obrazki na których odbywały się jakiś zajęcia lekcyjne. Miałem porównać (compare&contrast). Na jednym były jakieś zajęcia baletowe, na drugim jakaś bardziej zwyczajna lekcja.
3. Dyskusja - co powinno być zawarte w programie (edukacyjnym)skierowanym do młodzieży (15-25 lat). Było kilka podanych rodzajów zajęć (typu: learning languages, travel).
4. Rozmowa z egzaminatorem:
Czy telewizja i radio pomagają w nauce języka?
Jak oceniasz przydatnośc lokalnych stacji radiowych?

No i zdawałem oczywiście w Gdańsku. Potwierdzam - bardzo miła atmosfera i świetna organizacja.
Ja też miałam ten zestaw co Agata:D Dobrze mi poszedł...
Ja na speakingu mialam obrazki:Listonosz i śmieciarze i powiedzieć którą pracę uważam za bardziej pożyteczną a partner miał powiedzieć ,którą wolał by wykonywać.On mial pdróżników z namiotami w górach i dzieci bawiące się w wigwamie i pyt.:Do czego służą im namioty.Mnie spytali czy byłam kiedyś pod namiotem.Następnie dostaliśmy 6 obrazków do wspólnego omówienia Co było by przydatne w kawiarni i były : zepspół muzyczny,parasole na zewnątrz,1 kawa free,wygodne sofy,zagraniczne menu,telewizor.Potem spytali nas jeszcze o rodziny,ulubiny sposób spędzania wolnego czasu i ulubiony rodzaj restauracji. Wszystko poszło b. sprawnie i ani razu nam nie przerwano. Nie taki diabeł straszny.Powodzenia wszystkim którzy jeszcze nie mieli!!!
Uff.. jak dobrze że to już za mna:))
Więc miałam opowiedzieć o swojej rodzinie mieśćie i pierwszej randce:P
Potem dwa rysunki :śmieciarz i listonosz i pytanie czy chciałabyś być kimś takim?
Moje rysunki: kilku narciarzy w namiotach w górach i dzieci malujace namiot w ogródku pytanie do czego im słuzy namiot?
Potem dyskusja o lotnisku i co tam umieśc: metro, sklep wolnocłowy(palnełam cos o alkocholu hehe), gry dla dzieci, bar, kantor i chyba tyle
pytania co bys wziela ze soba w podroz , jakie sa wady i zalety mieszkania koło lotniska i dlaczego lotniska sa fascynujące
Poszło mi tak sobie szczerze mowiac to nie wiem do konca:/
Powodzenia wszystkim którzy to maja przed soba
Atmosfera naprawde mila i sympatyczna:)
oh widze ze jest ktos z rzeszowa po egzaminie plisss napisz mi wiecej : [email] :) blagam :)))
Ja również już po speaking-u :))
Pierwsze pytanie ja i kolega mieliśmy podobne opowiedzieć o swojej rodzinnnej miejscowości co w niej lubimy. Mnie zapytano jeszcze kiedy ostatnio naprawdę dobrze się bawiłem :)
Potem dwa rysunki : ja - dwie imprezy - jedna w ogrodzie starsi ludzie siedzący przy stolikach, druga - młodzi ludzie na plaży wieczorem przy ognisku. Miałem wymienić wady i zalety "parties organised outside". Pytanie dla kolegi dotyczące moich zdjęć: czy lubi chodzic na imprezy. Zdjęcia kolegi: ekipy kręcące dwa różne filmy, na jednym ekipa pod wodą filmująca rekiny na drugim ekipa w ruinach jekiegoś budynku kręcąca coś co wyglądało na romansidło. Kolega miał porównać zdjęcia. Pytanie dla mnie jakie filmy lubię oglądać.
W 3-ciej części dostaliśmy 6 zdjęć przedstawiających atrakcje turystyczne (jakiś zabytkowy budynek, piramidy, egzotyczną wyspę, jakąś puszczę itp) Mieliśmy rozmawiać między sobą dlaczego turyści odwiedzają te miejsca i wskazać dwa które są najbardziej narażone na zniszczenie przez turystów.
W następnej części dostałem pytanie czy chciałbym pracować w firmie zajmującej się turystyką i czy łatwo jest podróżować po Polsce. Niestety nie pamiętam pytań kolegi.
Ogólne wrażenia podobnie jak Agaty bardzo pozytywne naprawdę miła amosfera
Powodzenie dla wszystkich zdających :)))
Hej! Uff...ja już też po speakingu!
Było nawet całkiem miło. Wszyscy w środku są sympatyczni a czas niesamowicie szybko mija. Naprawdę! I nie ma czego sie bać. :)
Ale do rzeczy (moje pytanka były już gdzieś na forum opisane):
1. czy mieszkam w Wawie? (nie mieszkam więc..)...gdzie i co lubię w swoim mieście? (to samo miała moja partnerka); czy sie uczymy czy pracujemy?; czy kiedykolwiek pracowałyśmy w wakacje?
2. obrazki: dziadek z wnuczkiem na kanapie (śpią) ale mają otwartą książkę (to jakaś fairy tail) + obrazek z dziećmi siedzącymi przy jakis schodkach i coś czytają (wszystkie), są baaardzo tym zainteresowane; miałam oczywiście compare&contrast i powiedzieć czy czytanie ksiażek jest dzis ważne, jak ważne (coś w tym stylu); partnerka: jakie książki czyta?
moja partnerka: dzieci bawiące sie na ulicy + grupa muzyczna grajaca i śpiewajaca na ulicy (chyba zarabiająca w ten sposób pieniadze)
3. "daily skills" obrazki: ogrodnik, kobieta opatrująca ręke (pielęgniarka), kobieta gotująca w kuchni, mechanik, pisarz.. i miałyśmy powiedzieć jak ważne są te czynności w życiu oraz wybrać 3 wg nas najważniejsze (uwaga streszczajcie sie aby wybrać te trzy i nie rozpowiadajcie sie o poszczególnych obrazkach-żebyście zdążyli!)
4. ogólne pytania: czy którejś z tych czynności powinniśmy uczyć sie w szkole? jaki przedmiot jest najważniejszy (może mieć wpływ na przyszłość)? jakie cechy powinien mieć dobry nauczyciel (czy coś w tym stylu)?-to ostatnie było do nas obu na raz
Chyba zapomniałam jakiegoś pytania.
Mam dobre rady: nie denerwujcie się i nie wpędzajcie sie sami w "kozi róg" (tak jak ja)-jak już sie zacznie zdanie to trzeba dokładnie pamiętać co chce się powiedzieć aby nie zabrakło wam słowa (niby oczywiste ale w nerwach lepiej o tym pamiętać....bo głupio wychodzi).
Ja nie jestem zadowolona z swojej wypowiedzi ale z mojej winy :( (byłam baaardzo zdenerwowana). Naprawdę w środku jest sympatycznie. Nie bójcie się. Na pewno bedzie dobrze. To nie jest trudne.:) I przejrzyjcie baardzo dokładnie forum z sesji letniej-bardzo dobra rada. A obrazków nie ma wiele - wygląda na to że się powtarzają
Powodzenia. :)
A czy ktoś slyszał, żeby ktoś nie zdał speakingu?
Witam tych co przed i po. Ja to mam w życiu szczęćie- trafiłam zestaw którego sobie nie opracowałam- ( a opracowałam chyba wszystkie):(. Poszło nieźle - ale pozostał niedosyt, wrażenie ze mogło być lepiej- i niepewność- jak naprawdę wypadłam.

Oto mój i koleżanki zestaw:
1. zd- kobieta w sklepie- przegląda sukienki- i facet w księgarni przegląda czasopisma- pyt jak często robimy zakupy, czy łatwo podejmujemy decyzje na zakupach
zdj- spotkanie robocze w pracy- bardzo oficjalne, nastrój poważny i dzieci w parku przy stoliku z zabawkami- porównać i w której sytuacji chciałoby się być.
pytania- jakie cechy powinien mieć dobry nauczyciel, czy chciałabym być nauczycielem, czy kiedykolwiek pracowałam w wakacje, rola przyjaciół w zyciu i to chyba wszystko- oczywiście pytania były do nas obu.
3. tak jak u kiniolka.
Pani miła - kwitowała wszystko uśmiechem- liczę że kryła się za nim aprobata tego co mówiłam a nie czysta kurtuazja.
Trochę jestem rozbita- a Wy- jakie macie samopoczucie po speakingu? Może pocieszycie mnie troszkę?
Pozdrawiam wszystkich- i czekam na wrazenia z listeningów. Forum jest bardzo pomocne- bez niego czarna rozpacz- wielkie dzięki wszystkim co pomagają!:)
nie słyszalem, ale czuje ze bede pierwszy ;)
mialam ten sam zestaw co kakaja, ale dopiero dzis po egzaminie weszlam na ta strone> co za pech! chyba mowilam bez sensu, tak mi sie wydaje. poza druga czesc zamiast minuty zajela mi ok 45 sek. myslicie ze mi obniza za to punktacje? wogole straszny stres, pomimo milej atmosfery. powodzenia wszystkim zdajacym!!!!!1
Dzisiaj miałam speaking w Łodzi :) Całkiem nieźle nawet było...a było tak :
1 Opowiedzieć gdzie mieszkam, czy chciałabym zmienić coś w swoim domu, co lubię robić z przyjaciółmi w wolnym czasie...

2 Obrazki: wieżowce nad morzem i osiedle domków rodzinnych- C&C i powiedzieć o plusach i minusach, pytanie do partnerki- czy chciałaby mieszkać nad morzem. Koleżanka miała parę dekorującą pokój, przy czym to kobieta coś przyczepiała do ściany i dyskutuowała z mężczyzną, a na drugim dziecko w klasie podnoszące rękę do góry C&C- powiedzieć, które z tych sytuacji dotyczą prywatnego pytania, a pytanie do mnie- czy chciałabym zostać nauczycielem :P

3 Dyskusja- jest pomysłą założenia stacji radiowej dla młodych ludzi i różne propozycje audycji radiowych- książki, zdrowie, podróże, sport, muzyka, wywiady, lekcke języka obcego- powiedzieć, które byłyby najmniej popularne

4 Czy często słucham radia?
Czy ważne jast aby istniało lokalne radio?
Czy ważne jest wiedzieć co dzieje się w innym kraju?

Uff...jakoś przeżyłam :) chin up!
dzieki Wam wszystkim za pomoc i slowa otuchy,na prawde sie przydadza;)))pozdro!
Nareszcie po speakingu!!! Oto moje pytania:
1. czy się uczę czy pracuje? - takie samo miał mój partner
jaki przedmit w szkolę lubię najbardziej
gdzie wolę spędzać wakacje w Polsce czy zagranicą
2. moje obrazki to weterynarz i fotograf z krokodylem
i do tego pytanie która praca jest bardziej interesująca
pytanie do partnera : czy wolałby być weterynarzem czy fotografem
mój partner miał szkołę baletową i dzieci pomagające sobie w nauce
3. dyskusja, które umiejętności są najbardziej przydatne w życiu: gotowanie, ogrodnictwo, pisanie gęsim piórem, pirwsza pomoc, szycie
4.jakie cechy powinien mieć nauczyciel
czy łatwiej jest się uczyć jak się jest młodszym czy starszym
ja chyba obleje speaking! nie pow ze ten gosciu pisze piorem gesim, bo nawet na to nie wpadlam, tylko ze ogolnie jakis tam tekst tworzy.
ja tesh jush po speakingu - wczoraj wawa
pyt1. kolezanka-o swojej rodzinie, ja o swoim miescie i o tym co mi sie podoba w wawie
pyt2. koleznka- o tym czy lubi spedzac czas ze swoimi przyjaciolmi, ja o tym czy wole podczas pracy lub nauki gdy jest cisza czy gdy cos sie wokol mnie dzieje
obrazki - kolezanka miala zdjecie kobiety wybierajacej sukienke i faceta ogladajacego ksiazki w ksiegarni, ja mialam ludzi na konferencji i dzieciaki ktore siedza w parku i cos jedza
nastepne - problemem sa korki w miescie i propozycje byly na obrazkach- mialysmy powiedziec o adv i disadv. kazdego z rozwiazan o wybrac dwa najlepsze ( tu bylo stanowczo za malo czasuuu wrrrrrr)
i na koniec - o tym ze wielu ludzi postuluje aby przestac uzywac samochodow - co o tym sadzimy i jaki jest najlepszy sposob tzn srodek transportu na podrozowanie po Polsce
panie rzeczywiscie byly bardzo mile, choc czasami mialam wrazenie ze ta uprzejmosc byla nieco wymuszona
poza tym zszokowalam sie ze panie byly Polkami - nie wiem czemu bylam przekonana ze to beda Anglicy!!!
zycze wszystkim wszystkiego naj z okazji Mikolajek :)
Ja też już po, ale mnie poszło do kitu. Jestem bardzo niezadowolona. Uciekały mi słowa, ogólnie zjadł mnie sters, ot co.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

CAE - sesja zimowa 2004

»

Inne