Pisemna matura z ang a FCE...

Temat przeniesiony do archwium.
Czy jest ktoś kto zdawał pisemną maturę z angielskiego i FCE????
Co jest trudniejsze?Ja zdawałam w ym roku pisemną z anglika i dostałam 4, a teraz zdaję fce w sesji zimowej....
FC jest trudniejsze...
A to zależy jaki poziom. Mimówiono, ze rozszerzony jest odrobinę trudniejszy od fce. Choć to i tak badzo względna sprawa, bo na jeden topic możesz mówic godzinę, a na inny nic Ci nie przychodzi do głowy.
Co do podstawowej, to powiedziałabym, że o wiele prostrza od fce.
ja zdawalam tez mature rozszezrzona z angielskiego.. ale nie znam wynikow jeszcze choc matura juz dawno byla :P ale wydaje mi sie ze poziomy sa calkiem zblizone.. powiedzialabym ze np reading na maturce jest troszke latwiekjszy niz na Fce choc to tez zalezy co sie trafi.. sluchanie podobne moze.. ale ja mialam tragiczne warunki do sluchania podczas matury wiec mam kupe bledow.. tematy wypracowan sa zblizone tylko ze sie pisze na maturze 2[tel]slow.. ogolnie to poziomy sa zblizone tyko ze kryteria zapewne sa inne.. wydaje mi sie ze jak sprawdzaja na Fce to ostrzej niz na maturze choc nie wiem dokladnie :p
no a podstawowa - banal ;)
ja juz znam swoje wyniki z maturki probnej teraz. i powiem Ci tak. FCE NA PRZECIWKO MATURY TO MASAKRA ! z maturyprobnej, rozszerzonej z angola w tym roku, pod koniec listopada mialam 96 %, a FCE jak narazie poszlo mi srednio... z listeningu zawalilam, ze speakingu chyba dobrze, a z czesci pisemnych dopiero zobaczymy... ale boje sie. ucze sie non stop z ksiazek do FCE. naprawde FCE sie bardziej boje niz matury. jak zdam FCE to bede szla na maturke zupelnie na luzie. zreszta i tak szlam heh, bo jednak FCE to wieksze wyzwanie. maturka na przeciwko FCE to pryszcz, wiec NIE ROZUMIEM CZEMU OD TEGO ROKU FCE NIE ZWALNIA Z MATURY. to niesprawiedliwe !!!!
po to zeby byly rowne szanse co do matury.. bo niektorych najzwyczajniej nie stac na fce... a sa rownie inteligentni.. no ja tez wolalabym zeby fce zwalnialo z matury bo zdaje teraz w sesji zimowej.. no ale nie martw sie jezeli zdasz fce to z maturka na pewno sobie poradzisz;]
Chyba żle mnie zrozumieliście, bo ja zdawałam starą maturę w maju. Teraz jestem po speakingu i listeningu z FCE. I wydaje mi się, że listening jest łatwiejszy na FCE niż na maturze (porównuję z tym, który miałam).
Speaking, rzecz jasna, trochę trudniejszy, bo nie ma czasu na przygotowanie się. Jeśli chodzi o Use of english i reading to sądząc na podstawie testów, które robię z FCE te części są łatwiejsze niż na maturze.
FCE jest ławiejszy niż stara matura, też zdawałem starą
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

CAE - sesja zimowa 2004