przewodnik w nauce:)

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich. jestem na poziomie intermediate i chciałbym zdać FCE (wiem porywam się z motyką na księżyc:)ale tak już mam) i miałbym prośbę czyby ktoś mi mógł napisać zestaw książek który bym musiał zakupić żeby się dobrze przygotować? tylko proszę napisać która książka do nauki słownictwa najlepsza a która do gramatyki (coś słyszałem że do gramatyki Virginia FCE granatowa, ale ta brązowa to też do FCE? to samo tam jest, bo nie mam zielonego pojęcia:((( z góry dziękuję za odp. wiem że dużo jest o książkach na tym forum ale wszystko jest wymieszane, a tu prosiłbym o jeden zestaw wszystkich książek potrzebnych żeby się dobrze przygotować. Dzięki wielkie:)
też mam pytanie - czym uzupelnic granatowa gramatyke intermediate murphy'ego? (mam starą wersje, to chyba bez znaczenia, ale trochę sie w tym pogubiłam) chodzi o samą gramę...
Stara wersja jest lepsza.Wiem bo mam obie.Nowsza lepiej nadaje się dla młodszych nastolatków ale pod FCE polecam starszą.Ready for FCE to fajny podręcznik.
Jest już New Edition Ready for FCE.
To ta książka:
http://www.bookcity.pl/19465/Ready_for_FCE_New_Edition
To też świetna książka,jest w niej także słownictwo:
http://www.bookcity.pl/2296/First_Certificate_Language_Practice

A w razie wątpliwości proszę pytać.
Uczę, mogę pomóc,jak ktoś chce mogę wziąć pod swoje skrzydła na korepetycje.Wirtualne np. przez skype,pomoc z pracami pisemnymi bądź face to face jeśli ktoś jest z Krakowa.(osobiście wolę mieć kontakt twarzą w twarz z uczniem ale jeśli ktoś mieszka w małej miejscowości i internet jest dla niego oknem na świat lub po prostu nie ma czasu na chodzenie na zajęcia to też staram się rzetelnie z taką osobą pracować.)
Gdyby ktoś był zainteresowany to po prostu można tu zostawić jakiś kontakt do siebie, na pewno odpowiem.Na tym poziomie wcale nie jest tak łatwo dobrze przygotować się samodzielnie.Często pracuję z samoukami po oblanym FCE.Mogę uczciwie powiedzieć,że o ile można się dobrze samodzielnie przygotować do CAE albo CPE to do FCE dużo trudniej.

Pamiętajcie,że ostatnio formuła egzaminu uległa zmianie.I nie zaniedbujcie nauki pisania i rozumienia ze słuchu bo egzamin nie obejmuje tylko i wyłącznie gramatyki.
Jeśli ktoś myśli o nauce/studiach za granicą zamiast popularnego FCE polecam IELTS.
Łukasz jak myślisz poważnie o filologii to masz sporo pracy ale to jest do zrobienia.Jak masz ochotę to się odezwij.Jeżeli opanujesz bardzo dobrze materiał do FCE czyli do bardzo dobrego upper intermediate to możesz serio myśleć o filologii.Bez tego raczej sobie nie poradzisz.Po technikum miałbyś dobre zadatki m.in. na tłumacza języka technicznego, a takich specjalistów brakuje.Nie myślałeś o połączeniu studiów technicznych z językowymi? I nie przejmuj się jeśli ktoś ci będzie wybijał z głowy studia humanistyczne po technikum.To kwestia samozaparcia i solidnej pracy.Znam kilku wybitnych studentów takich kierunków, którzy są absolwentami technikum.Czy znasz choć trochę język niemiecki? Bo w Krakowie jest NKJO, bardzo dobre ale ma program dwujęzyczny z niemieckim.Można się po nim dokształcać m.in. w kierunku tłumaczeń.Tłumaczenia zwykle robi się w ramach studiów podyplomowych lub specjalności.
dziękuję za odpowiedź:) a więc tak z języka niemieckiego jestem na takim poziomie jak matura podstawowa, to myślę że nie było by problemu. Mój mail to [email] to porsiłbym o kontakt. Z góry dziękuję:)
Mam pytanko. Czy jeżeli kupię książkę, Ready for FCE New Edition, to czy ona mi wystarczy do przygotowaniasię do egzaminu, czy dobrze byłoby mieć coś jeszcze? Poza tym do tej książki jest kilka komponentów, a ja nie bardzo się na tym znam. Czy mogłabyś mi doradzić który z nich byłby najlepszy? Trochę się jeszczę wacham, ale chyba się zdecyduję na ten egzamin. Parę lat temu zdawałam maturę z angielskiego, ale teraz po tak długim czasie mam spore luki w słownictwie, bo gramatyka to kwestia przypomnienia. No nic, kończę. Będę wdzięczna za szczegółową odpowiedź. Pozdrawiam.
Ja dopiero zaczynam przygotowania do FCE. Trochę obawiam się tego, że będę uczyć się sama, bo z kursu przygotowawczego nie bardzo będę miała jak skorzystać, bo mieszkam w małej miejscowości i do Wrocka mam daleko, a nie mam auta. Ale mam nadzieję, że dam radę. Dlatego bardzo byłabym wdzięczna jakbyś się do mnie odezwała lub podała jakiś namiar do siebie. Miała bym wtedy kogoś z kim mogłabym skonsultować swoje wątpliwości w języku angielskim.
Tak w ogóle to zacznę od kupienia polecanerj przez ciebie książki.
Mój mail: [email]
Z góry dziękuję za pomoc.
Witam!
Prosze o info na adres [email]
Jestem zainteresowana taka pomoca. chciałam poznać koszt i warunki.
Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.