Przygotowanie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Chcę się samodzielnie przygotowywać do FCE i w związku z tym pytanie, czy jest to możliwe? Czy lepiej zapisać się do szkoły językowej na kurs pod FCE? Dużo osób przygotowuje się samodzielnie? I ile takie przygotowanie zajmuje? Bo nie wiem czy jest sens zapisywać się na przygotowanie do FCE i wydać dużo kasy, jeśli mogę się przygotować sam.

Jeśli przygotowanie samodzielne, to z jakich książek najlepiej? Czytałem juz killka tematów ale w każdym polecali inne książki :/

Pozdrawiam i za wszelkie odp dzięki ;)
Ja właśnie też rozważam decyzję zapisania się na kurs przygot. do FCE lub naukę samodzielną.I zastanawiam się co da efekty?
ja chodziłam rok na kurs przygotowujący do FCE i chyba dla mnie to byla zła opcja. I tak kurs nic nie da bez nauki w domu.poza tym 1[tel]osób w grupie, czasami na lekcji robiliśmy cos co ja juz umiałam i sie nudzilam. takze czesto to byla strata czasu. przerabiałam książki pod FCE jak leci, głownie pod UoE. a oprócz tego rozwiązywanie testów. u mnie najgorzej z mówieniem dlatego od wrzesnia ide na konwersacje (głownie nauka fonetyki itp)zamiast na kurs. a do CAE będę się przygotowywać samodzielnie. rozważam jedynie opcje pójścia na intensywny 3 miesięczny kurs tuz przed samym egzaminem.
mi najlepiej się uczyło z FCE use of english virginia evans. (UOE) pokupowałam tez masę innych książek ale do niektórych nawet nie zajżałam :/ nie zdążyłam.
i chwale sobie też fiszki wersje czasowniki. dużo się z tego nauczyłam przeróżnych kolokacji i czasowników frazowych które przydały się na egzaminie.
a także nauka pisania - successful writing upper-intermediate

jak jestescie mocno zmotywowani do nauki to spokojnie sami w domu sie nauczycie z dobrym rezultatem. :) ale najlepiej to codziennie coś przerobić , choćby pół godziny dziennie.
Kursy pod FCE to tłuczenie testów, mocki i ogólnie to, co jest na egzaminie - czyli dość monotonnie. Ale ćwiczą coś, czego przy samodzielniej nauce ćwiczyć nie będziesz: speaking i writing. Jeśli nie chcesz wydawać kasy na szkołę, możesz skorzystać z lekcji prywatnych - nauczyciel zaplanuje ci samodzielną naukę tego, czego można się nauczyć samemu, a na lekcjach będziesz ćwiczyć przed częścią ustną i wyjaśniać ewentualne wątpliwości. Do tego nie będziesz pisać w ciemno, bo ktoś ci posprawdza writingi:)
aha, no to w takim razie sprobuję przygotować się samodzielnie. Co do writingów to mam kilka osób które mogą mi sprawdzić :). Zakupię niedługo jakieś ksiązki i nauki czas zacząć. Dzięki za odp.
A doradźcie jeszcze z których książek warto korzystać? Będę wdzięczna:)
virginia evans FCE poza tym jest sporo tego na necie
Wiem i sama się orientowałam, że książek przygotowujących jest dużo. Jednak pytam Was, bo po co kupować ich wiele, jak można 2-3 konkretne,które są już przez Was sprawdzone. :):)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Szkoły językowe