do znawcow angielskiego

Temat przeniesiony do archwium.
chodzi mi o znak ktory czesto wystepuje slwonku czyli : wedlug slwonika jest to przedluzenie na przklad sheep to jest szi:p ale co z wyrazami gdzie jest r?? na przyklad storm czyli sto:m wiec czyta sie stoom czy storm??jest to r czy go nie ma??inne przypadki to are, warm czyli wo:m mam slownik multimedialny i tam wogule nie slychac r natomiast moj nauczyciel zawsze wymawial mocne r.chociaz on wiele bledow popelnial fonetycznych i zawsze sie strasznie jąkal dlatego 99% zajec byly po polsku a my tylko z tablicy 10 slowek przepisywalismy.niech ktos mnie oswieci.i ostatnie pytanie czy to prawda ze przed samogloskami na koncu wyrazy jak jest r to go sie wymawia czly a car is blue- czytamy mocne r a w innych przypadkach ka: to prawda??czekam na propozycje od osob ktore znaja lepiej angielski ode mnie
Wszystko zależy od tego czy mamy do czynienia z wymową amerykańską czy brytyjską. W amerykańskiej "r" jest bardzo mocno wymawiane, natomiast w brytyjskiej jest tak jakby rozmyte, ledwo słyszalne. Stąd te kropeczki w słowniku. Np słówko car- zapis fonetyczy [ka:] a: oznacza długie a
Nie we wszystkich akcentach brytyjskich 'r' jest rozmyte. A co jest np ze Scottish English?
kropeczki nie zastepuja r, tylko oznaczaja dluga samogloske. np. feel /fi:l/, a tam nie ma zadnego r.
prawda jest natomiast, ze w wiekszosci odmian brytyjskiego angielskiego nie wymawia sie r przed spolgloska lub na koncu wyrazu, a samogloska przed r czesto jest dluga.
czyli storm brzmi poprostu sto:m czyli stoom i tu sie nie wymawia r tak??/
Nie. To nie jest takie proste. Dla każdego znaku fonetycznego może być kilka form zapisów literkowych, zwykłego alfabetu (nie znam terminów lingwistycznych), i odwrotnie dla tak samo pisanych literek w różnych wyrazach może być inna wymowa.

Zobacz sobie wymowę w słowniku z dźwiękami np. http://www.macmillandictionary.com/
oraz poznaj znaki fonetyczne z przykładową wymową:
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/grammar/pron/sounds/

W dziale nauka skorzystaj z wyszukiwarki i wpisz hasła wymowa, fonetyka, phonetics itp.
Poza tym polecam książkę "English Pronunciation in Use" w zależności od poziomu.
A ode mnie prezent:
http://odsiebie.com/pokaz/4212169---ad53.html
Jeszcze dopiszę uwagę, wyjaśnienie do tego mojego nie odnośnie r: = oo. Wszystko zależy od tego jak to słyszysz i jak sama wymawiasz. Ogólnie, lepiej jest poznać dobrze znaki fonetyczne i posługiwać się nimi w trakcie nauki słówek. Tym bardziej, że czasami wymowa zależna jest od konkretnego ułożenia, pozycji języka i są to inne dźwięki niż w polskim. Nie mówiąc już o wymowie w zależności od pozycji wyrazu w zdaniu i akcentu czy zwykłych różnic indywidualnych. Może czasem dźwięki są podobne do polskich, ale takie przekładanie sobie dźwięków angielskich na polski może prowadzić do błędów. Nawet jeśli ty nie wychwycisz różnicy to dla nativa może to być wyraźnie słyszalne.
A nie lepiej kupić albo ściągnąć (jak kto woli) słownik do wymowy np. "Longman Pronunciation Dictionary". Wszystkie słówka- pokazują się z transkrypcją i do wszystkich są nagrania (British English i American English). Wtedy zobaczysz jaka jest wymowa, np. storm /stɔːm ǁ stɔːrm/. R wyraźnie słyszysz w American English.
ok dzieki za informacje juz mnie wiecej wiem jak to brzmi ale nie dziwie sie ze nawet osoby ktore znaja bardzo dobrze angielski wyjezdzaja do Anglii i maja nawet oni problemy podczas pierwszej rozmowy.ten jezyk jest taki niewyrazny i ma tyle roznych dialektow a najgorsze jest to ze moi rodzice sie uparli zebym go studiowala.szkoda ze nie jest taki prosty jak wloski.:( te informacje bardzo mi pomogly i dzieki za adresy stron
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie