hmm, czuje się jakbym czytała o sobie. Ja znalazłam inny sposób na naukę angielskiego - od stycznia jade do Angli jako opiekunka do dzieci, jednocześnie bedę tam chodziła do szkoły językowej. Myslę, że tym sposobem najszybciej nauczę sie języka, a po powrocie tutaj szybciej znajdę prace.
Jeżeli chodzi o naukę słówek - rewelacyjny jest program supermemo. Ale uważaj, to amerykańska wersja ang. i jezeli zalezy Ci na wersji brytyjskiej, lepiej poszukaj innego programu.
Czas pracy - podobno optymalnie to 1,5 godz. dziennie. Przyznam się, że ja uczę się ok. godzinki dziennie. !,5 godz. to dla mnie troche za długo.
Ksiażka - nie wiem. Do gramatyki dobry jest Murphy lub
Vince. Jezeli chcesz do FCE, może poczytaj opinie o nich w dziale podreczniki i słowniki. Ja wybrałabym Mission FCE -
Express Publishing. Ale to tylko mój czysto teoretyczny wybór, po przeczytaniu opinii uzytkowników.
Może warto kupić program jakis program komputerowy. Ja przerobiłam supermemo basic english, ale ze wzgledu na jego amer. wersje przerzuciłam sie na Europlus reward millenium. Uważam, że to dobry program i ćwiczy wszystko: writting, speaking, listening i reading.