another dumb topic

Temat przeniesiony do archwium.
co sadzicie o poziomie nauczania j. angielskiego w liceach i poziomie, ktory jest wymagany na studia? przeciez to jest niefair. powinno sie albo podwyzszyc ten w szkolach, albo obnizyc ten na studia...
Poziom jest, jakby to delikatnie ująć, niewystarczający. Ale spójrzmy prawdzie w oczy, angielski w liceum jest dla wszystkich, a nie tylko dla tych, którzy są nim zainteresowani. Przynajmniej wszędzie jest tak samo, a to że ma się to nijak do egzaminów na studia, no cóż pozostaje nam ciężka praca i kursy, chociaż wiem że nie wszystkich na nie stać. Matura to i tak banał w porównaniu z FCE, więc jest ona dostosowana do programu w liceum, z drugiej strony wstępne to poziom wyższy niż FCE (zazwyczaj tak było, ale uznawanie nowych matur na studiach go zaniża więc ludzie z nową maturą i tak powinni się cieszyć). Jednym słowem wiem co czujesz bo też mnie to wkurzało, ale jeden rok na kursie z advance'a (chociaż FCE zdałbym pewnie wtedy na B, ale chciałem się dostać na studia), wystarczył.
Smutnym faktem jest to że człowiek którego nie stać na korepetycje, lekcje indywidualne itp. nie ma szans zdać matury rozszerzonej z anglika (pomimo że ona ma się nijak do FCE). Ja jestem bardzo zawiedziony po angielskim w liceum. Maturę zdałem zadowalająco ponieważ stać mnie było na nauczanie pozaszkolne, wyjechałem nawet do anglii głównie w celu szlifowania języka. To pomogło, ale co z tymi których nei stać, a mają ambicję.
To jest niesprawiedliwe.
No dokladnie. Nie jest tez sprawiedliwe ze na anglistyke UL ludzie z "nowa matura" maja brane pod uwage punkty z matury natomiast ludzie ze "stara matura" musza zdawac piekielnie trudny egzamin wstepny, ktory wykracza dosc sporo poza program zwyklego liceum. Jest to tym bardziej niesprawiedliwe, ze jak sie spojrzy na tegoroczne statystyki, na filologie angielska na UL startuje w tym roku nieco ponad 10 osob na jedno miejsce..niestety sprawiedliwosci nie ma na swiecie ..
pozdrawiam i zycze sukcesow.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa