Temp. a podatek

Temat przeniesiony do archwium.
czy ktos moze wie (Cebulka??) czy pracujac i majac podpisana umowe z pracodawca tylko na 3 miesiace bede placic podatek? pamietam ze jak pracowalam part time to nie placilam, tylko IN. slyszalam ze pracujac temporary tez sie nie placi.. moze ktos wie? albo wie gdzie moge sie tego dowiedziec? byloby super.
pozdrawiam!
hej,
Najlepiej sie dowiedziec w \"Inland Revenue\" - maja website. Z tego co wiem to jesli sie zarabia ponizej pewnej sumy (powiedzmy - czysto teoretycznie - £4000) rocznie to sie nie placi podatku, bo sie po prostu nie zarabia wystarczajaco duzo. Tak jest z wieloma \"part-time\" pracami. Podatek naliczaja \"przewidujac\" zarobki roczne. Moga Ci sciagnac podatek jak pracujesz przez 3 miesiace bo \"wylicza\" ile zarobilabys w rok. Po 3 miesiacach jak przestaniesz pracowac to wtedy Ci zwroca co \"zabrali\". To tak BARDZO ogolnie i BARDZO w skrocie. Jak wspomnialam, najlepiej skontaktowac sie z Inland Revenue bo pewnie Twoj status moze miec wplyw na to czy placisz tax czy nie (nie napisalas czy jestes w UK na stale, czy wizytujesz) :o)
dzieki Cebulko za zainteresowanie i odpowiedz.
Wielka Brytanie wizytuje tylko wakacyjnie (studiuje w Polsce), i tam przez te 3 miesiace bede pracowac, robie tak juz od trzech lat, zatrudni mnie ta sama firma co zawsze. w tamtym roku pracowalam majac wize studencka, przez pierwsze dwa tygodnie normalnie sciagali mi podatek, a ku mojemu zaskoczeniu przy trzeciej pensji - juz po podpisaniu umowy na part time- oddano mi zaplacony wczesniej podatek, i od tej pory nic mi juz nie sciagali. dlatego po cichu licze na to, ze jak podpisze umowe tylko na 3 miesiace to tez nie beda sciagac, wolalabym zeby tak bylo niz zebym miala ten podatek potem ewentualnie odzyskiwac. a moze to tez zalezy od zatrudniajacej firmy? chyba nie..
ale ale, juz znalazlam strone inland revenue i bede sie orientowac. jeszcze raz dziekuje za zainteresowanie!!

« 

FCE - sesja letnia 2004

»

FCE - sesja letnia 2004