Polki matrymonialnym hitem w Wielkiej Brytanii!

Temat przeniesiony do archwium.
Piękne, wykształcone, potrafiące zajmować się domem - wszystkie te kryteria spełniają Polki, które od kilku lat są absolutnym hitem matrymonialnym w Zjednoczonym Królestwie.

Do Wielkiej Brytanii wyemigrowało wiele młodych, ambitnych i atrakcyjnych Polek. Wyjeżdżały zaraz po maturze lub studiach, ze świeżą wiedzą i rzadko spotykanymi w Europie umiejętnościami prowadzenia domu - w tym najważniejszą: gotowania. Polki - w większości wolnego stanu - stały się łakomym kąskiem dla Brytyjczyków, którzy nie przywykli do tak zmasowanej liczby atrakcyjnych kobiet w najbliższym otoczeniu.

Od 2004 roku liczba mieszanych ślubów stale rośnie - czytamy w szkocja.net. W ubiegłym roku odnotowano kilkadziesiąt takich ślubów. "Od początku tego roku udzieliłem stu ślubów. A już dziesięć to pary mieszane" - mówi ks. Stanisław Gładysz z parafii Miłosierdzia Bożego w Manchesterze.

Dla Polek zmieniają wiarę

Brytyjczycy zafascynowani Polkami są gotowi przejść na katolicyzm, aby móc poślubić Polkę. Choć Polki nie zwracają uwagi na narodowość przyszłego męża, Brytyjczycy poszukują właśnie emigrantek z naszego kraju. Jak twierdzi socjolog z University of Surrey - Michał Garapich - bazują oni na pozytywnym stereotypie Polek, które uchodzą za konserwatywne, dbające o mężów i dzieci. Zdaniem wielu Brytyjczyków na pierwszym miejscu stawiają rodzinę, a nie karierę - czytamy w szkocja.net.

Brytyjczyk z Polką tak, ale Polak z Brytyjką nie

Ciekawym zjawiskiem, zaobserwowanym w Zjednoczonym Królestwie, jest to, że Brytyjczycy są bardzo zainteresowani Polkami jako kandydatkami na żony, ale już Brytyjki nie biorą pod uwagę ślubu z polskim imigrantem. Polskie parafie odnotowały tylko jeden przypadek takiego ślubu.
ale już Brytyjki nie biorą pod uwagę ślubu z polskim
>imigrantem.

Mnie to nie dziwi, bo sama też bym tego pod uwagę nie wzięła, a na pewno nie ze świeżym imigrantem (mniej niż 10 lat na emigracji).
Przeważnie z Anglikami żenią się słabo wykształcone Polki z małych miasteczek
mozesz przeczytac tutaj co myslą Hiszpanki o polskich mezczyznach na przykladzie modela Darka http://www.wloski.ang.pl/Zona_Makarona_29601.html
>Przeważnie z Anglikami żenią się słabo wykształcone Polki z małych miasteczek

No pewnie, bo procentowo one stanowia najwiekszy procent przyjezdzajacych tutaj. Oczywiscie wyksztalcone Polki z duzych miast maja na tyle rozumu i sa takimi patriotkami, ze wychodza za jakiegokolwiek Polaka, zeby tylko nie byl Anglikiem obojetnie jak wyksztalconym i w porzadku facetem ... ;-)
arturolczykowski rzadziej Polki z dużych miast wychodzą za mąż za cudzoziemca. A że Polki nie należą do najrozsądniejszych kobiet wystarczy spojrzeć w statystykę przemocy. 34 proc. dorosłych Polek doznało gwałtu lub pobicia że strony Włochów. Ponad 50% padło ofiarą molestowania i tortur psychicznych ze strony mężczyzn Włochów. Jeżeli chodzi o związki z arabami, latynosami czy hindusami to przemoc agresywna przekracza 40% a ta łagodna stanowi prawie 60%
A myślisz, że w polskich związkach w Polsce i zagranicą przemocy, fizycznej i/lub psychicznej, nie ma? A w niedzielę przykładnie do kościółka.
Z jakiego zrodla masz te statystyki? Ja tez we Wprost czytam, ze 40 procent kobiet w Polsce spotyka sie z przemoca w rodzinie, ale nie sa to dane za bardzo dla mnie wiarygodne...
Pytanie do inf
Te dane pochodzą z Amnesty International. Według ich statystyk to w Polsce 16% kobiet doznaje przemocy
>>> Polsce 16% kobiet doznaje przemocy
Tylko zawsze musimy pamietac, ze wszystkie takie statystyki tylko i wylacznie bazuja swoje dane na 'zgloszonych' przemocach. A ile kobiet i mezczyzn cierpi i nic nikomu nie mowia, bo sie wstydza.
terri te statystyki są dokładne. Przygotowały je osoby co na co dzień zajmują się przemocą domową. Polska od jakiegoś czasu przestała być czarną owcą UE . Są ine kraje które są w kryzysie .Choćby ten:
http://www.newsweek.com/id/112727/page/3
>>Przygotowały je osoby co na co dzień zajmują się przemocą domową...
Tak, ale mnie chodzilo o tych, ktorzy NIGDY sie nie przyznaja, ze w domu jest horror. Te osoby nie sa nigdzie liczone.
terri wiem o tym dobrze że jedna na 10 kobiet przyzna się do tego że partner stosuje przemoc. O facetach nie mówię bo tylko 2 procent doznaje przemocy.
dam jeszcze 2 linki jak ktoś by był zainteresowany tematyką Włoską:
http://www.guardian.co.uk/profile/johnhooper
http://tiny.pl/lksf
Lęk kobiet: nigdy nie spotkają "Tego Jedynego"
Aż 90 procent młodych Brytyjek chciałoby spotkać swojego przyszłego męża jeszcze przed 25 urodzinami. Tyle samo młodych dam deklaruje, że miłość, czułość i romans są dla nich ważniejsze, niż seks.
Połowa ankietowanych chce wyjść za mąż przed urodzeniem dzieci oraz zgadza się z opinią, że rozwód jest "pójściem na łatwiznę".

Jak dowodzą badania przeprowadzone przez brytyjski magazyn "More", 80 procent młodych kobiet obawia się, że nigdy nie spotkają Tego Jedynego.
Tyle samo młodych dam deklaruje, że
>miłość, czułość i romans są dla nich ważniejsze, niż seks.

To bym sobie przemyślała na miejscu tych młodych dam. Udany seks to tylko 10% związku; nieudany seks to aż 90% związku.
To prawda, coraz wiecej jest zwiazkow polsko-angielskich, sama mam za soba takie doswiadczenie (bardzo przyjemne:))
Coraz wiecej w internecie serwisow randkowych takich jak np. www.2hearts.pl czy inne gdzie z latwoscia mozna poznac swoja english druga polowe. Osobiscie wcale mnie nie dziwi takie zainteresowanie Brytyjczykow polskimi dziewczynami... w koncu jestesmy wspaniale!!!:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie