odpowiedzi CKE

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 74
Zgadzam się z Toba, drive wg mnie jest niepoprawne i tyle! poza tym w tej petycji umieszczonej na stronie chodzi nam o przyklad 13.6. czyli odmiane (use) - had been using jest poprawne a komisja tego nie uwzglednia w kluczu! to jakas paranoja! dlatego zachęcam was do wysyłania maili. Nie chodzi nam o o to by CKE nie uznawala *drive* chodzi nam o uznanie had been using.

Apropos Past Perfect Continuous faktycznie byl tam blad w pisowni ktory poprawiam. Sorry

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś zastrzeżenia do CKE niech napisze wzór petycji a ja umieszcze ja na stronie.

pzdr
Nie załamuj się! Prace sprawdzane są w ciągu 2 weekendów (21-22. 05 i 27-28-29.05). Przynajmniej w mojej OKE. Wiem na pewno, bo sprawdzam ;-)))
Pani egzaminator co Pani sadzi na temat tego klucza i uzycia Past Perfect Continuous ??

pzdr
w ogole to ja sie zastanawiam czy oni nam odpowiedza. boje sie ze nie beda uznawac naszych skarg, moze by nauczyciele zadzialali? wybieram sie jutro do szkoly, pogadam z moja nauczycielka jak ja zastane, moze by sie dalo cos zrobic. z jednej strony to 0,5 pkt, ale ja stracilam 4 lub 5 na sluchaniu i kazdy pkt sie an mnie liczy. dla innych zreszta tez. i tez zaznaczam: nie jestem przeciwko tym co wpisali drive, po prostu ta odp jets poprawna gramatycznie ale nie na miejscu w kontekscie tekstu w przeciwienstwie do had been using.
u mnie tez sprawdzac zaczynaja okolo 20.05, OKE krakow
pozdrawiam
haha śmieszycie mnie, sorry ale kim Ty jestes zeby mówic że to jest poprawne a tamto jest niepoprawne? duh! ludzie pomyslcie trochę! wiem ze CKE przegina na każdym kroku, ale błagam waż słowa- nie skończyłes filologii ang zeby miec jakikolwiek autorytet w swoich wypowiedziach...oczywiscie mozesz miec swoje zdanie, ale chyab anglista układajacy pytania i odpowiedzi wie "troszkę" lepiej... hahha Pzdr!!
Czy to ze pytalam dwoch anglistek i jednego znajomego po lingwistyce wystarczy?
drogi realizto, jesli uwazasz ze trzeba byc anglista zeby umiescic prawidlowa odp na maturze z ang to gratuluje :) niech ci bedzie ze moja opinia jest troche subiektywna, bo mnei to wkurza co sie dzieje, ale jak widzisz konsultowanie sie z nauczyucielami potwierdza moje poglady. i to ze jestem dopiero maturzystka, to nie znaczy ze moje umiejetnosci sa mniejsze niz czlowieka po filologii, bo z gramatyka angielska na pozaiomie CAE bylam obeznana juz w 3 gimn i matura z ang to nie bylo dla mnie wyzwanie, zreszta pewnie dla wielu z tu wypowiadajacych sie. po prostu branimy swoich racji, mzoe to pojecie jest Ci obce, ale nie po to ludzie sie ucza angielskiego, zeby pozniej ktos im ktos zabieral pkt za gramatycznie poprawna odp. tu zreszta nawet chyba nie tylko o pkt chodzi, bo to tylko 0,5 pkt, tylko o nierobienie z nas idiotow, ktorzy nic nei wiedza.
Sorry za literowke Realisto mialo byc :) jeszcze bedziesz podwazal moej slowa bo robie bledy wiec od razu sprostuje :) pozdrawiam :)
>Gramtyke jezyka angielskiego mam opanowanš całš

>i to ze jestem dopiero maturzystka, to nie znaczy ze moje umiejetnosci sa >mniejsze niz czlowieka po filologii,

Ludzie, o czym Wy mowicie..
Ludzie, prosze was nie piszcie postow tego typu, nie pot o zalozylam ten watek zeby sluchac jak sie wszyscy nazwajem obrazaja i kazdy kazdemu chce udowodnic ze tak naprawde to on nic nie wie. Celem tego watku bylo zmobilizowanie ludzi do protestu przeciw nieuznawaniu prawidlowych odpowiedzi i to wszytsko. Agus i cala reszta - nikt z nas, maturzystow nie uwaza sie tutaj za wielkie autorytety. Nie trzeba byc autorytetem zeby znac czasy angielskie. Dlatego jesli ktos ma zamair umiescic tutaj posta w ktorym bedzie nas przekonywal o tym jak malo wiemy i umiemy to niech sobei daruje.
Aguś to jako specjalista powiedz czy mozna tam wpisac had been using

pzdr
Nie jestem specjalistka.
Nie widzialam tekstu/zdania w ktorym to trzeba bylo wpisac wiec i nie wiem czy mozna czy nie.
Ponadto, nie chce Wam udowodnic ze nic nie wiecie. Tylko zastanawiam sie, skad to przekonanie ze to Wy macie racje a nie klucz? Wydaje mi sie ze troche podwazacie autorytet nauczycieli..
Z drugiej strony pamietam jak kiedys pisalam olimpiade z angielskiego i okazalo sie ze w wielu szkolach powiedziano ze w jakims zdaniu jest blad a nam nie, i dzieki temu stracilismy punkt. Ale nikt nie pisal podania o ponowne sprawdzenie olimpiady w calym wojewodztwie.

>Nie trzeba byc autorytetem zeby znac czasy angielskie.
Zgadzam sie, ale tez czasy angielskie to nie jest "cala gramatyka", prawda?
ok przstanmy sie obrazac, ale jedno chcialam powiedziec. ciagle jestemy pokrzywdzeni (mowie o roczniku 86) wiec moze skoro tyle osob jest przekonanych ze taka powinna byc odpowiedz to mamy racje? nie pozwalajmy sobie wejsc na glowe. odp had been using jest uwazana zarowno przez ucznow i nauczycieli za poprawna, nie wymyslilismy sobie tego. nie powazamy niczyjego autorytetu, bo chyba kazdy moze sie pomylic, nawet ukladajacy klucz.
sorry naprawde za moje niektore zbyt glupie stwierdzenia ktore kogos mogly urazic, ale ta nowa matura moze dobic i wkurzaja mnei ludzie ktorym sie udalo napisac na ok. 100% lub zdaja/zdali stara mature i krytykuja. latwo o slowa pogardy jak kogos to nie dotyczy.
wysylajmy te maile, mam nadzieje ze to przyniesie jakies rezultaty.
pozdrawiam i dajcie znac jak cos bedziecie wiedziec.
>>Nie trzeba byc autorytetem zeby znac czasy angielskie.
>Zgadzam sie, ale tez czasy angielskie to nie jest "cala gramatyka",
>prawda?

w tym przykladzie (jakbys go widziala to bys wiedziala) chodzi o czasy, stad zapewne to stwierdzenie. nie czepiaj sie slow. i skoro to ciebie nie dotyczy to nie krytykuj albo zobacz arkusz i powiedz jakie jets Twoje zdanie, Aguś. moze wtedy tez sie przylaczysz do protestu?
pozdrawiam
>Nie jestem specjalistka.
>Nie widzialam tekstu/zdania w ktorym to trzeba bylo wpisac wiec i nie
>wiem czy mozna czy nie.

nie mowie tego ironicznie, wiem ze znasz wiele języków wiec dla mnie Twoj glos sie liczy

http://www.cke.edu.pl/images/stories/Matura2005/ang_rozsz_a3.pdf

zad 13, przyklad 13.6
Co do matur ktore juz byly to są juz sprawdzane... I klucze powysylane ale ja ucze biologii wiec co do angielskiego nie moge sie wypowiadac ale niestety mysle ze nic to juz nie da...
"confused (gość)Pani egzaminator co Pani sadzi na temat tego klucza i uzycia Past Perfect Continuous ??

pzdr"

Na temat czasu past perfect w tym zdaniu uważam, że, niestety, nie macie racji. Widzę, że nie jest to opinia popularna na tym forum, ale cóż, podłożę się. Nie można w tym zdaniu użyć past perfect, bo jest powiedziane "for the LAST 3 years" (związek z TERAŹNIEJSZOŚCIĄ, czyli klasyczny present perfect continuous). No niestety! Bez tego słówka LAST mogłoby być, ale w tej sytuacji absolutnie nie.
A poza tym w pierwszej części zdania jest "has outraged". Present perfect więc nie ma mowy o past perfect jako następstwie czasu w mowie zależnej. A poza tym jest zasada, że w tak bliskim sąsiedztwie nie używa się czasów aż tak "oddalonych" od siebie.

Przepraszam, że to piszę, ale wg mojej wiedzy nie macie racji. To, że tak wiele osób tak napisało niczego tu nie zmienia.
A zanim mnie ukamienujecie albo chociaż obrzucicie błotem dodam, że jestem po anglistyce i uczę od kilku lat.
Jeśli chodzi o ten przykład to takie samo zdanie jak ja ma też mój mąż (wykładowca na jednej z anglistyk) oraz wszyscy znajomi angliści z którymi o tym rozmawiałam. I 1 native. Nie znam Waszych nauczycieli (chyba???), nie wiem więc na jakiej podstawie twierdzą, że tak jest dobrze. Ale może to oni mają rację??? ;-)))

A jeśli chodzi o odwołania - próbujcie, szczerze. A może akurat się coś uda? (bez ironii) Powodzenia!
czesc ! ja napisalm do cke od razu po maturze z ang o poproszenie uzasadneinia dlaczego nie mzoe byc had been using, niestety w liscie zwrotnym nie dostalam wytlumaczenia tylko to ze poprawne odpowiedzi to have been using i have used ...
i koniec takie jest zdanei cke
amen
Mnie również wydaje się, że Present Perfect Continuous jest właściwą odpowiedzią.
Past Perfect Cont. oznacza ogólnie "do pewnego momentu w przeszłości", a w zdaniu jest mowa o aktualnym problemie.
Mam odpowiednie wykształcenie, uczę angielskiego od kilkunastu lat.
>Na temat czasu past perfect w tym zdaniu uważam, że, niestety, nie
>macie racji. Widzę, że nie jest to opinia popularna na tym forum, ale
>cóż, podłożę się. Nie można w tym zdaniu użyć past perfect, bo jest
>powiedziane "for the LAST 3 years" (związek z TERAŹNIEJSZOŚCIĄ, czyli
>klasyczny present perfect continuous). No niestety! Bez tego słówka
>LAST mogłoby być, ale w tej sytuacji absolutnie nie.
>A poza tym w pierwszej części zdania jest "has outraged". Present
>perfect więc nie ma mowy o past perfect jako następstwie czasu w mowie
>zależnej. A poza tym jest zasada, że w tak bliskim sąsiedztwie nie
>używa się czasów aż tak "oddalonych" od siebie.

dzięki za wytłumaczenie... szkoda ze Past Perfect Continuous jest źle... daliśmy się złapać na haczyk

://///
Ludzie! Każdu chce być najmądrzejszy i piszecie głupoty typu
had been using jest poprawne czy drive niepoprawne.

The decision has outraged the 17 families of the 22 children who (use)................ the service for the last 3 years.

Jeśli ktoś powie że w tym zdaniu poprawne jest past perfect to dla mnie jest ,,dzięcioł''. Jak może byc po present perfect następstwo czasu w past perfect - to chore co mówicie, zero sensu ( można by było sie kłócić zeby zamiast present perfect było outraged ). So stfu

Drive jest ok - zależy od interpretacji indywidualnej i jest w 100% ok.

Lol maile ślą hahahhahaha

CKE - szacunek
>Jeśli ktoś powie że w tym zdaniu poprawne jest past perfect to dla
>mnie jest ,,dzięcioł''

blablabla, you also want to be an wise ass... i don't give a fuck about your thoughts

After Mg's msg it was clear that PPC is incorrect. We know this now, so it would be better if you could shut your trap.

Drive is illogical... everybody knows that lil' kids can't drive a car - it's quite obvious isn't it?

>CKE - szacunek

this tells everything... You know what? you're a fuckin' plonker

In conclusion:

GET YOUR DIRTY ASS OUTTA' THIS SITE CAUSE YOU MAKE ME WANNA' PUKE

over...
Jo nigga..

I wrote the previous post at the same time mg wrote... so i couldn't know hi was posting the same thing... so STFU

BTW Why are u trying to be west side nigga:D:D:D

Man, lil' is only ur mind.

I know , truth hurts and u must have taken an offens to compensate ur stupidity..

Well taht's all folks :D
One more thing..

Please, write ur silly mail to CKE... I could have funny day and laugh all the time:D
Jo nigga

?? shit man, i don't know this expression

>I wrote the previous post at the same time mg wrote... so i couldn't
>know hi was posting the same thing... so STFU

that's too damn bad for you

>BTW Why are u trying to be west side nigga:D:D:D

how do you recognize that i'm west side nigga ? i could be east/south/north nigga

don't try to be easy cool, you nutin' but'a fake ass bitchhhhh

>Man, lil' is only ur mind.
>
>I know , truth hurts and u must have taken an offens to compensate ur
>stupidity..
>
>Well taht's all folks :D

save it boy, you act like a fag...

i don't give a fuck 'bout you, nobody listens ya

sut your fuckin face, and do a blow job

don't even try to hit me back, cause i ain't got no time to play with ya'
LoL, c'mon slow down guys... :)
W miare dobrze znam tylko jeden jezyk - angielski; niemiecki o wiele mniej natomiast hiszpanski dopiero niedawno zaczelam ale to nie ma nic do rzeczy.
Zerknelam na ten przyklad o ktory jest tyle halasu, ale wydaje mi sie ze powinno byc has been using , po co wprowadzac czas zaprzeszly (nawet nie jestem pewna czy to byloby do konca poprawne), zwlaszcza ze tam jest 'last'.. nie spotkalam sie z zastosowaniem Past Perfect gdy jest w zdaniu "last". Poza tym jest tam tez present perfect co wskazuje na jakis zwiazek z terazniejszoscia, wiec nie jestem pewna czy moze byc czas zaprzeszly.
Moge sie mylic bo nie jestem specjalista, ale poczekajmy az ktos jeszze sie wypowie na ten temat.
Jo N.I.G.G.A !!

Sup! I can see that u are quoting not ur phrases, so don't call me fake u motherfucker cuz u are!!

I can understend 2pac saying that... but he was black male.

But i cannot understand that someone try to be white nigga. --> yea you.

lol, ur skin getting dark.. be careful. But when it become black, don't forget to buy some gold jewellery. Yea, and smoke weed all day.

8===o
>Jo N.I.G.G.A !!!

what a fuck is it? if you don't know slang, please do not write... you're pathetic...

I'm playin' with you,

and if you thought that's fo' real?

so you must be stupid motherfucker

>I can understend 2pac saying that... but he was black male

2 pac was a wanksta' try sth better

>lol, ur skin getting dark.. be careful. But when it become black,
>don't forget to buy some gold jewellery. Yea, and smoke weed all day

yeah, yeah if you think that in this game the most important shit is ice and weed you're blind or stupid

>im blowing my nose at you.

ohhh shit, you talk like a granny... damnnnnnnnnn

nice stab at me,

goshhhh, save it boy aight?
lol, yea nigga, in this game thug life is the most importand yea??
plz stop making me laugh at ur slang quotes.

I wonder how many dictionares must u have used to pretend that fuckin white nigga.

STFU!! and get lost.

Plz dont compromise awesome black culture and slang with ur speech.

U dont have to spread these few slang words world wide.

Fuckin hustler.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 74

»

CAE - sesja letnia 2005