"confused (gość)Pani egzaminator co Pani sadzi na temat tego klucza i uzycia Past Perfect Continuous ??
pzdr"
Na temat czasu past perfect w tym zdaniu uważam, że, niestety, nie macie racji. Widzę, że nie jest to opinia popularna na tym forum, ale cóż, podłożę się. Nie można w tym zdaniu użyć past perfect, bo jest powiedziane "for the LAST 3 years" (związek z TERAŹNIEJSZOŚCIĄ, czyli klasyczny present perfect continuous). No niestety! Bez tego słówka LAST mogłoby być, ale w tej sytuacji absolutnie nie.
A poza tym w pierwszej części zdania jest "has outraged". Present perfect więc nie ma mowy o past perfect jako następstwie czasu w mowie zależnej. A poza tym jest zasada, że w tak bliskim sąsiedztwie nie używa się czasów aż tak "oddalonych" od siebie.
Przepraszam, że to piszę, ale wg mojej wiedzy nie macie racji. To, że tak wiele osób tak napisało niczego tu nie zmienia.
A zanim mnie ukamienujecie albo chociaż obrzucicie błotem dodam, że jestem po anglistyce i uczę od kilku lat.
Jeśli chodzi o ten przykład to takie samo zdanie jak ja ma też mój mąż (wykładowca na jednej z anglistyk) oraz wszyscy znajomi angliści z którymi o tym rozmawiałam. I 1 native. Nie znam Waszych nauczycieli (chyba???), nie wiem więc na jakiej podstawie twierdzą, że tak jest dobrze. Ale może to oni mają rację??? ;-)))
A jeśli chodzi o odwołania - próbujcie, szczerze. A może akurat się coś uda? (bez ironii) Powodzenia!