Studia

Temat przeniesiony do archwium.
Czy oceny z przedmiotów i zachowanie na koniec roku mają jakieś znaczenie przy dostawaniu się na studia? Czy może patrzą tylko na wyniki matury? Chodzi o to czy mogę mieć słabą średnią i kiepskie zachowanie, a za to dobre wyniki matury i się dostanę gdzie będę chciał.
Z pewnoscia nie patrza na zachowanie! Czasami lookaja na oceny z przedmiotow ale bardzo rzadko, no chyba ze jest to jakis dziwny kierunek na jakims dziwnym uniwersytecie np. na fizyke nauczycielska czy cos takiego. Najwazniejsza jest matura! Ale nie licz na to ze majac 2 z przedmiotu na maturze dostaniesz super duzo pktow i to na rozszerzonej czyli jak by to bylo na starej maturze np. 5 czy 6. Ja jako uczestnik starej matury pamietam ze osoby ktore pisaly mature zwykle dostawaly te ocene jaka mialy z przedmiotu w klasie maturalnej lub o oczko wyzszal. Niekotrym tez podwinela sie noga.
No tak, ale mi chodzi bardziej o to, że wolałbym się przyłożyć tylko do kilku przedmiotów, z których będę zdawał maturę. Tak więc z polskiego, angielskiego i historii. A na przedmioty typu biologia czy fizyka uczyć się tylko jak mi się zachce. Wolę się więcej pouczyć na tamte maturalne przedmioty niż na przedmioty, które nie przydadzą mi się na studiach.
na wiekszosci uniwerkow nie patrza w ogole na oceny ze swiadectwa. nie wiem niestety jak jest z innymi szkolami wyzszymi. moze sie zdazyc, ze jakis kierunek na jakiejs uczelni zazyczy sobie od Ciebie wraz ze swiadectwem dojrzalosci takze swiadectwa ukonczenia szkoly sredniej... poorientuj sie jak bylo w tym roku, bo nie przypuszczam, aby wiele sie mialo zmienic. uwazam, ze powinienes rzeczywiscie skupic sie na wybranych przedmiotach, jesli Ci na czyms zalezy, ale lepiej sprawdz jeszcze dokladniej zasady rekrutacji. pozdrawiam.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa