Matura 2012 - pytanie, prośba o porady

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich:) Uczę się angielskiego od 4 klasy podstawówki. W jednym z najlepszych liceum w moim mieście jestem na profilu rozszerzonym angielskim. Niestety podzielono nas na dwie grupy i dostałam się do tej gorszej... Idę do 3 klasy liceum, w czerwcu skończyłam z moją grupą i nauczycielem Matura Success poziom Intermediate...
Chcę zdawać rozszerzony angielski, został mi rok (nie cały). Próbowałam przekonać rodziców do korepetycji, ale uważają, że dam radę sama pokonać trudności (mam problemy finansowe, więc niestety nie uda mi się ich przekonać). Nie wiem jak się zabrać do tego, żeby sama przygotować się do rozszerzenia... (teraz będę miała zmienianego nauczyciela z angielskiego w 3 klasie, tym bardziej nie wiem czego się spodziewać).
Chcę już w wakacje zacząć coś robić w kierunku matury. Na razie przerabiam sobie repetytorium Longmana do rozszerzenia z zeszłego roku ;) Ogólnie przez całe liceum oglądam seriale bez napisów, czytam fan ficki po angielsku itd. Mój angielski nie jest tragiczny czy coś, ale boję się, że nie uzyskam dobrego wyniku z matury...
Na rozszerzoną maturę powinnam być po upper-intermediate czy jeszcze wyżej?
Czy znacie takie przypadki, że ludzie zdawali dobrze maturę dzięki swojej własnej pracy? Zaczynam myśleć, że bez korepetycji nie dam rady...
Jestem sumienna, ale nie mam kompletnego pojęcia jak się za to wszystko zabrać. Całymi dniami siedzę na forach i męczę się tym, że uczą się z jakiś podręczników Advanced do rozszerzenia, a ja jestem po Intermediate i wydaje mi się, że nie mam nawet co za to się zabierać, bo się ośmieszę -.-
rozszerzenie jest na B2 czyli upper-int
czy rozwiazalas jakikowiek arkusz egzaminacyjny z rozszerzenia z angielskiego?
Od tego zacznij
Tak, próbowałam pisać maturę rozszerzeną z 2010 np. Nie jest źle wg mnie. Ciężko jest mi ocenić swoją dłuższą wypowiedź czy listening który tak naprawdę czytam, co przecież jest bezsensowne i wiadomo, że automatycznie lepiej na tym wychodzę... Brakuje mi gramatyki, to na pewno. Słownictwo mnie jakoś nie szokuje, dlatego dziwiłam się że ludzie przygotują się z książek zaczynających się od słów "Advanced ..."
Po uczeniu się z advanced można myslec o bardzo dobrym wyniku i skladac papiery na filologie/lingwistyke itp.
z tego co napisalas jak sie przygotowujesz to nie bedziesz miala problemu ze zdaniem tej matury rozszerzonej na dobrym poziomie..w 3 klasie sa zwykle w liceach 'fakultety' - dodatkowa lekcja w tygodniu z przedmiotu ktory chcesz zdawac, ja tak przerobilam cala gramatyke na rozszerzenie i sluchania robilismy i wypracowania do domu a potem nam sprawdzala.. :) i bylo ok, jestem na anglistyce :P
Racja, jeśli tak się przygotowujesz to powinno być z górki ;) ja jeszcze niedawno miałam ten sam problem! Przygotowywałam się do matury z następujących książek:
Revise for Matura (takie białe repetytorium) oraz repetytoria wydawnictwa LektorKlett-jedno leksykalne, a drugie gramatyczne. Są one naprawdę bardzo dobre i polecam, mają omówione wszystkie zagadnienia, szczególnie w tym gramatycznym, bo jeśli chodzi o leksykalne to faktycznie słóówek jest tam od groma, ale przynajmniej możesz zaszpanować :) oprócz tego polecam Ci wkuć (ale to dopiero później) na pamięć kilka "neutralnych" idiomów czy związków frazeologicznych i potem wrzucić je jakoś do wypracowania, od razu dadzą Ci punkty za bogactwo. No a poza tym rób sobie dużo rozszerzonych arkuszy, nabierzesz wprawy! Ja się tak wlaśnie przygotowywałam i z wyniku jestem bardzo zadowolona, bo pozwolił mi się dostać na lingwistykę ;)
Hej athine, może moglibyśmy pogadać o maturze rozszerzonej z angielskiego? Dla mnie jest ona ważna tak samo jak dla Ciebie:) Podaję mój nr [gg] , może mogłabyś się do mnie odezwać? Z góry dziękuję i pozdrawiam;*
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia