matura probna-z czym to sie je?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej mam Firsta wiec nie musze zdawac matury z anglika ale mam zdac probna bo baba tak chce.Jak to wyglada,z czego sie skalada itp. Czy mam sie czego bac-jak mozna sie przygotowac? nawet nie wiem jak taka matura wyglada bo z gory obstawialam firsta-jego forma jest ponoc duzo bardziej przejrzysta a wymagania scislej sprecyzowane. pozdrawiam i dzieki za pomoc
tak, to prawda, matura jest o wiele bardziej przejrzysta, wymagania sa scislej sprecyzowane, zadania, wg mnie, latwiejsze!zdawalam FCE w sesji grudniowej i zaliczylam!Na podejscie do egzaminu zdecydowalam sie w ostatniej chwili, wczesniej caly czas myslalam o maturze z anglika!Zrobilam chyba z 15 matur i stwierdzam, ze FCE jest trudniejsze!nie masz sie czego obawiac:)pozdrawiam:)powodzenia:)
ps.popros swoja nauczycielke, by dala Ci przykladowa mature!Zobaczysz jak wyglada i sie z nia troszke oswoisz:)
moja nauczycielka jest walnieta i mowi ze nie ma:(
Matura próbna jest po to aby uczniowie zapoznali się z formą matury i wygląda tak samo jak ta własciwa. Matura pisemna z angielskiego składa się z 4 części:I rozumienie ze słuchu, II rozumienie tekstu czytanego, III test leksykalno-gramatyczny i IV wypowiedż pisemna. Po oddaniu 3 pierwszych części wypracowanie można pisac ze słownikiem. Test lex-gram
zazwyczaj zawiera transformacje, close test i słowotwórstwo - wazna jest tu poprawność ortograficzna. Uważam, że ktoś kto zdał FC nie powinien mieć żadnych kłopotów z maturą .
Oczywiście pisałam o starym typie matury.
honey, jak to nie musisz zdawac matury z anglika? od kiedy fc jest podstawa do zwolnienia? tak bylo dawniej, ale teraz tak nie jest, niestety.
cytuje:
Komunikat o ustaleniu wykazu certyfikatów uprawniających do zwolnienia z matury z języka obcego
12.05.2003, 16:50

Centralna Komisja Egzaminacyjna, na podstawie §43 ust 4-6 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 marca 2001r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy orazprzeprowadzania egzaminów i sprawdzianów w szkołach publicznych (Dz U Nr 29, poz.323) oraz rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu: z dn.6 listopada 2001r. (Dz.U. Nr 128 poz.1419) z późniejszymi zmianami, ustaliła zamieszczony poniżej wykaz certyfikatów językowych uprawniających do zwolnienia z egzaminu dojrzałości z języka obcego, zarówno w części pisemnej jak i ustnej. Absolwenci tych typów szkół, w których obowiązuje egzamin dojrzałości (tzw."stara matura") będą mogli korzystać ze zwolnienia na podstawie posiadanych certyfikatów. Absolwenci poprawiający wynik egzaminu maturalnego (tzw."nowej matury 2002") w latach szkolnych 2002/2003 i 2003/2004 będą mogli korzystać ze zwolnień na zasadach obowiązujących w czasie egzaminu maturalnego w roku szkolnym 2001/2002 (zgodnie z poziomem, na jakim zdają egzamin). Absolwenci, którzy przystępują do nowej matury od roku szkolnego 2004/2005 nie będą mogli korzystać ze zwolnień na podstawie certyfikatów.
Mam małą prośbę: czy ktoś mógłby napisać, jak wyglada matura z angielskiego na poziomie podstawowym? Z góry dziękuję :)
To jak wygląda matura pisze w każdym informatorze maturalnym, a są one dostepne np. na stronach CKE i OKE. Nowa matura podst. to po I. Rozumienie ze słuchu (banalne) 2. Reading (tez. prosty). 3. Writing : a) notatka, ogłoszenie itp. (krótkie formy wypowiedzi) i b)dłuższa forma wypowiedzi np. list . I to na tyle, chyba nic nie pominęłam...

P.S: Osoba która tam wcześniej pisała o zwolnieniu z matury po FCE pisała ten tekst w 2004 roku, wiec wtedy to jeszcze jak najbardziej obowiązywallo.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe